Close

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 47

Wątek: D50+....

Domyślnie

Natka, kupilas D50 z kitowym szkielkiem 18-55 a do tego jest kitowe szkielko 55-200.
    Na stronie jednego z Producentow byla taka fajna aplikacja pokazujaca jak zmienia sie kadr w zaleznosci od ogniskowej.
    Poszukaj , wejdz, sprawdz.
    To co proponuje King to drogie obiektywy , ja sprzedaje tani , kitowy , jest cale mnostwo innych szkielek.
    Jedne sa jasniejsze , inne ciemniejsze, inne maja VR itp.itd.
    Musisz okreslic co bedziesz robic , poprosic o rade ludzi , ktorzy juz niejedno szkielko mieli i oni bardzo trafnie powiedza w zaleznosci od zasobnosci portfela i Twoich preferencji co powinnas kupic.

Domyślnie

A obiektyw NIKKOR AF 70-300 f/4-5.6 G. chyba tez współpracuje z D50?
    Natka
    nie ilość ale jakość sie liczy...

Domyślnie

to jest chyba oczywiste że tak
    D7200 | D50 | S 17-50 | N 18-70 DX | N 50 | S 70-200 |SB 600 |

Domyślnie

No dla mnie nie takie oczywiste Ale jest dobry ten obiektyw bo tego co podałes wczesniej nie moge znalesc na allegro.
    Natka

jaari
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Natka
    jakie ma zastosowanie?
    Natka
    Natka, zajrzyj sobie tutaj .
    Fotki kwiatów zrobione są właśnie obiektywem 70-300G najtańszym chyba na rynku.
    Uważam że na początek może on dać Ci namiastkę tego co widzi się robiąc prawdziwe makro.
    Możesz też zrobić tymże obiektywem coś takiego z odległości ok.30m.

55-200ED oraz 70-300 G to tanie obiektywy.Nie oczekuj od nich zbyt wiele...Myśle jednak, że na początek jeden z nich wystarczy Ci w zupełności.O ile poczujesz taką potrzebę zawsze możesz zamienić go na droższy, lepszy model. Mam nadzieję, że pomogłem. Pozdrawiam.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jaari
    ...
    Możesz też zrobić tymże obiektywem coś takiego z odległości ok.30m.
    ...
    Przecież Nikkor 70-300 G ostrzy dopiero z odległości ok 1,5m więc jakim cudem Twój robi to z 30cm? Poza tym skala odwzorowania dla tego nikkora to ok. 1:4 i w przypadku natki zdecydowanie lepszym rozwiązaniem byłaby np. Sigma 70-300 DG Macro lup APO Macro (ten drugi droższy) - te sigmy posiadają opcję "pseudo macro" gdzie przy ogniskowych 200-300 mm ostrzą już z 95cm dając skalę odwzorowania 1:2 więc zdecydowanie bliżej im do macro niż nikkorowi 70-300 G. Pozdrawiam.

jaari zwracam honor - nie mam pojęcia dlaczego podświadomie pomyślałem o 30cm Przepraszam za zamieszabnie i pozdrawiam.

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

mariuniu, nie 30cm, ale 30M
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

jaari
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ALF
    mariuniu, nie 30cm, ale 30M
    Wyręczyłeś mnie Alf - dzięki !
    Mariuniu - nie zamierzam się spierać o wyższość któregoś z tych obiektywów. Uważam, że Natka oczekiwała od nas bardziej porady popartej fotkami, niż suchej dyskusji na temat parametrów danego szkła. Co do Sigmy masz niewątpliwie rację. Ja po prostu używam 70-300G na codzień, więc na temat tegoż właśnie obiektywu pozwoliłem sobie te kilka zdań napisać.Zauważ też, że użyłem słowa "namiastka" .
    Pozdrawiam.

Domyślnie

Ok, tylko czy nie strace pewnego obszaru majac 18-55 i potem 70-300 bo z tego co widze wiekszosc ma obiektywy 18-70 i potem 70-200 i dlatego na poczatku ja myslałam o 55-200 zeby nic nie stracic.
    Natka

Domyślnie

Jak zwykle dyskusja zeszla na inny temat

Ja uwazam , ze Natka podobnie jak ja zaczyna w fotografii i dopoki nie odpowie do czego jej potrzebny aparat to bedzie rozmowa o wszystkim i o niczym
    Poza tym niech powie ile ma na to przeznaczonych funduszy.
    Te dwa fakty pozwola ustalic co powinna kupic.
    Jezeli mowi , ze do wszystkiego to powinna powiedziec gdzie kladzie najwiekszy nacisk.
    Kumpel lubi koncerty to kupil 50-ke , ja sie zastanawiam ale niekoniecznie.
    Ja lubie macro to mam Tamrona 90 macro a kumpel ma przy okazji to makro w Sigmie.
    Ktos inny robi fotki w kosciele to sie pewnie bez lampy nie obejdzie.

Natka okresl sie co do zasobow finansowych i to co zamierzasz robic ... inaczej nici z porad.

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów