Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Post D5000 i Sigma 18-200 DC OS HSM

Witam,

Zdecydowałem się na zakup:
    Body - Nikona D5000
    Obiektyw - Sigma 18-200mm f/3.5-6.3 DC OS HSM.

Dlaczego takie body? - nie stać mnie na D90, nie będę jedynym użytkownikiem aparatu (żona), przydatne będzie LV oraz obracany LCD, może zdecyduje się nakręcić jakieś wideo.
    - {zbędne są komentarze w stylu kup sobie kompakta}

Dlaczego obiektyw? - nie stać mnie na obiektyw 18-200 Nikona,

Dlaczego jeden obiektyw - potrzebuje uniwersalnego rozwiązania, głównie fotografuje swoje dzieci.
    Właśnie zakończyłem moją przygodę z A200W (ze szkłem 18-70 i 75-300). Brakło czasu na zmianę obiektywów.

Koniec rozpisywania się;
    Pytanie;
    Czy przedstawiony zestaw: D5000 i 18-200 Sigmy DC OS HSM - to optymalne rozwiązanie?
    Stosunek: Lustra, Ceny, Uniwersalności, Jednego aparatu - bez plecaka ze stelażem .......

Z góry dziękuje za opinie

pozdrawiam

Domyślnie

Ale tak bardzo potrzebne Ci te 200mm? Ja bym zostawil sobie 18-70 i z D5000 tworzylby bardzo fajny zestaw. A do tego przyoszczedzilbys troche grosza
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dawid Piotrowski Zobacz posta
    [...]
    Dlaczego obiektyw? - nie stać mnie na obiektyw 18-200 Nikona,

[...]
    Pytanie;
    Czy przedstawiony zestaw: D5000 i 18-200 Sigmy DC OS HSM - to optymalne rozwiązanie?
    Stosunek: Lustra, Ceny, Uniwersalności, Jednego aparatu - bez plecaka ze stelażem .......

Z góry dziękuje za opinie

pozdrawiam

Pytaniem na pytanie, to niegrzecznie, wiem.
    Ale: przewidziałeś (jak by co) wysyłanie body z obiektywem do Gdyni w celu dostrojenia AF ?

Pzdr.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

Kurde uważaj na te D5000, padają jak muchy.
    Również polecam 18-70.
    D7200---S17-50 F2.8---T70-300 F4-5.6 VC USD---Nikkor 85 F/1.8 D---Samyang Fisheye 8mm--metz 52AF-1---metz 48AF

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swider Zobacz posta
    Ale tak bardzo potrzebne Ci te 200mm? Ja bym zostawil sobie 18-70 i z D5000 tworzylby bardzo fajny zestaw. A do tego przyoszczedzilbys troche grosza
    Brałem pod uwagę obiektyw Nikor 18-105, ponieważ D5000 jest standardowo w sprzedaży z obiektywem 18-55.
    Ale ten obiektyw jest jednak troszkę za mały, jeśli poza dzieciakami chciałbym wykorzystać sprzęt do innych zdjęć - z daleka

Domyślnie

To jak te 200mm jest Ci tak niezbedne to jedna dozbieralbym do Nikkora Bo to co napisal wasilewk to bazo prawdopodobny scenariusz.
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Domyślnie

Wydaje się to być optymalne rozwiązanie, bo widać, że raczej wiesz co robisz i do czego będzi Ci to służyło.
    Zastanowiłbym się jednak jeszcze nad N18-105 VR. To naprawdę dobre szkło a ciągle jeszcze ma coś z tej uniwersalności, o którą Ci chodzi.
    Sigma nie wygląda na złą, optycznie nawet chyba dobra, chociaż miałbym obawy w stosunku do efektywności działania stabilizacji.
    Nie wiem, nie testowałem. Może jest OK?!
    D90 | AF-S Nikkor 18-105 VR| AF-S Nikkor 70-300 VR| SB-900 | MB-D80 | i takie tam...

Domyślnie

Pozwolę sobie podsunąć pomysła - nie krzyczcie na mnie jeśli złego...
    Może do tego D5000 lepiej Sigmę 17-70/2,8-5,6 HSM ?

Domyślnie

Witam,

rozumiem potrzebe 200ki. Ja kupilem wlasnie niedawno D40 z kitowym 18-55 i tak mi tej 200 brakuje na portrety dzieciece. Widzialem zdjecia z D80 z 18-200 i byly po prostu super! Chcialbym sobie wiec niedlugo dokupic Nikora 55-200.

pozdrawiam
    P.

Domyślnie

Moja sigma 18-200 os ma problem z szybkim ustawianiem ostrości powyżej 150 mm w kiepskim świetle ( ostatecznie min. przysłona to 6.3) więc dalszy zakres jest średnio użyteczny.
    Wspomnę jeszcze o paskudnym bokehu i wyrabianiem się tubusu.
    Pozdrawiam, Kuba

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów