Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 330

Widok wątkowy

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

...a niedługo wyjdzie D700x, Fuj pomoże i dopiero mogą zacząć się powroty "niewiernych"

Panowie dajcie spokój. Ja zapytałem tylko (uogólniając) czy ktoś coś wie odn. nowszego softu do D700 (nadal myślę, że jest on wielce prawdopodobny w niedalekiej przyszłości), który uczyniłby późniejszą obróbkę zdjęć ciut łatwiejszą i szybszą dla nieobytych dobrze w temacie obróbek (np. dla mnie) lub być może wykluczył ją w wielu przypadkach pozostawiając na polu chwały jedynie jpg-i.

Twierdzę, że D700 jest bdb/uniwersalnym aparatem dla wszelakiej fotografii (a przede wszytkim ślubnej/portretowej) ale niestety nie dla każdego. N z tej półki powinny kupować osoby świadome tego czego chcą i POTRAFIĄ wykorzystać specyfikę takiego sprzętu (żeby nie napisać, osoby znające się już przynajmniej na podstawach fotografii); no ale to chyba jasne dla wszystkich.

D700 nadal mi odpowiada (choć nie potrafię jeszcze wykorzystać wszystkich jego możliwości), zmagam się z obróbką (NEF+NX muszą przynieść w końcu efekty; bo widzę, że innym przynoszą) ale zaparłem się i nie popuszczę dopóki nie rozpracuję wszystkich niuansów związanych z użytkowaniem tej puszki (choć odn.poskromienia kolorów chętnie zapisałbym się na warsztaty do kolegów którzy tę sztukę opanowali, jak np. kolega Czornyj). Poza tym matryca 12-mln jest mniej wymagająca jeśli chodzi o optykę (dlatego też nie dziwi wysoka cena "starej" piątki).

Uważam też, że jeśli ktoś chce mieć łatwo i przyjemnie, nie chce bawić się w długotrwałą obróbkę zdjęć powinien uderzyć w segment body "amatorskich" (N, C, S, obojętnie); dlatego zostawiłem sobie D50 i w połączeniu z 50/1.4D nadal popełniam zdjęcia w jpg-ach.

Przed zakupem D700 myslałem o MkII (MkI odpadło w przedbiegach ze względu na LCD, boczne AF, obsługę, plastic a poza tym stało się w pewnym momencie takie jakieś nie trendy ) ale to myślenie sprowadzało się też do prostego równania: MkII + L-ki max ze światłem 2.8 i odpowiednią rozdzielczością + bardziej wydajny comp żeby uciągnął te RAW-y (bo chyba zwolennicy MkII nie nastawiją się tylko i wyłącznie na jpg-i ?! ) = przeciąg w skarbonce (24-105 choć po samplach widać że jest miłym obiektywem na dwójce 5-tki robi jednak za obiektyw, przepraszam, kitowy). Wniosek? Zacznę zarabiać na fotografi to być może dokupię system C (tak dla równowagi )

W/w są jak najbardziej subiektywnymi przemyśleniami i dlatego proszę nie bić... piany

Pzdr, PP

PS. Panowie "ślubniacy", rozumiem że kolor fioletowy zdominował pozostałą paletę barw na popełnianych przez Was ślubach/imprezach
    Ostatnio edytowane przez popi ; 05-08-2009 o 10:10
    "Któż jak BÓG!" - Św.Michał

Uprawnienia umieszczania postów