Close

Strona 1 z 27 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 330

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie D700 i "dobre" oprogramowanie

Witam,

pytanie 1: Czy to prawda (pytam osoby "siedzące w Nikonie"), że do D700 wpakowano oprogramowanie zaprojektowane pod/z DX-a i dlatego 700-tka ma takie problemy z kolorystyką, itp?

pytanie 2: czy to prawda, że D700 dostanie porządny soft dopiero przed wypuszczeniem następcy i wtedy będzie robił zdjęcia jak należy?

Podsumowanie powyższych pytań : dlaczego na szkoleniach w których uczestniczą/prowadzą je osoby z Nikona (dla pracowników fotojoker, vobis, tudzież nnych) padają z ust tychże osób w/w stwierdzenia? (oczywiście nie oficjalnie bo przecież N jest dla nich debest taki jaki jest!)

Pytam, bo powyższe usłyszałem od osób którzy usłyszeli to od osób z N...

Pzdr, PP

PS. Pamiętajcie, nie ma głupich pytań, są tylko głupie...
    Ostatnio edytowane przez popi ; 16-06-2009 o 19:06 Powód: o jeden uśmieszek za dużo
    "Któż jak BÓG!" - Św.Michał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez popi1612 Zobacz posta
    Witam,

pytanie 1: Czy to prawda (pytam osoby "siedzące w Nikonie"), że do D700 wpakowano oprogramowanie zaprojektowane pod/z DX-a i dlatego 700-tka ma takie problemy z kolorystyką, itp?
    jeżeli to prawda, to byłoby to z D300. A nie słyszałem, żeby trzysetka miała problemy z kolorystyką.

pytanie 2: czy to prawda, że D700 dostanie porządny soft dopiero przed wypuszczeniem następcy i wtedy będzie robił zdjęcia jak należy?
    jak wejdzie następca, to D700 przestanie w ogóle robić zdjęcia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miron19j Zobacz posta
    jeżeli to prawda, to byłoby to z D300. A nie słyszałem, żeby trzysetka miała problemy z kolorystyką.
    A słyszałeś o WB auto w D300? Słyszeć to pół biedy... Zobaczyć! Ciepłe kluchy... Tylko tyle mogę powiedzieć, ale ja to zboczony jestem, bo wychowany na D200, a tam WB to majstersztyk.
    D40 | 18-55 | SD-2GB | UV-52mm | Trumny z tektury falistej | Patenty | Nikon? | Ostre Koło | RENTANAL

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skibek Zobacz posta
    . ale ja to zboczony jestem, bo wychowany na D200, a tam WB to majstersztyk.
    Wcale nie, w wielu sytuacjach sie wykłada. Bywa, że D700 dobierze lepiej niz D200. Zresztą nie ma body idealnych pod tym kątem, canony tez nie mają takiego boskiego AWB, porónane w praktyce z tym samym światełkiem, z D700 !!!
    Naprawde ani D200 nie jest taki dobry, ani D700 taki zły w temacie AWB.
    Napisac, że ustawienie AWB to sprawa przypadku byłoby przesadą, ale są przykłady na dobrą i złą ! pracę absolutnie każdego z produkowanych body N i C. I innych firm też.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Wcale nie, w wielu sytuacjach sie wykłada. Bywa, że D700 dobierze lepiej niz D200. Zresztą nie ma body idealnych pod tym kątem, canony tez nie mają takiego boskiego AWB, porónane w praktyce z tym samym światełkiem, z D700 !!!
    Naprawde ani D200 nie jest taki dobry, ani D700 taki zły w temacie AWB.
    No tak, tak, wiem, że nie ma ideałów (majstersztyk też nie musi być ideałem), ale ja porównywałem AWB w D200 i D300, bo na tych puszkach pracuję. Nie pracowałem na D700 i nie mogę się wypowiedzieć.
    Napisałem swoją opinię, a wg mnie kolorystyka w D200 jest dużo lepsza niż w D300. Jeżeli oprogramowanie w D700 jest zrobione na podstawie tego z D300 i kolorystyka pozostała ta sama, to pewnie w D700 też mi się AWB nie spodoba

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Napisac, że ustawienie AWB to sprawa przypadku byłoby przesadą, ale są przykłady na dobrą i złą ! pracę absolutnie każdego z produkowanych body N i C. I innych firm też.
    Hm.... No na temat każdego przedmiotu tak można powiedzieć. Łyżeczka od herbaty też raz jest za mała (dlatego niektórzy słodza dwie), a raz za duża (dlatego niektórzy nie słodza), a czasem jest w sam raz (zaraz zaraz, niech porach*je)
    Ostatnio edytowane przez Skibek ; 20-01-2010 o 14:35
    D40 | 18-55 | SD-2GB | UV-52mm | Trumny z tektury falistej | Patenty | Nikon? | Ostre Koło | RENTANAL

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skibek Zobacz posta
    . Jeżeli oprogramowanie w D700 jest zrobione na podstawie tego z D300 i kolorystyka pozostała ta sama, to pewnie w D700 też mi się AWB nie spodoba
    pewnie nie spodoba, potwierdzam ...
    ale nie ze względu na to, że jest gorsza, ale ze względu na przyzwyczajenia.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez popi1612 Zobacz posta
    700-tka ma takie problemy z kolorystyką, itp?
    Uwielbiam problemy , jakie ma D700 z kolorystyką
    Gdyby jakiś posiadacz D700 nie mógłby już dłużej znieść tych wszystkich problemów z puszką, chętnie przyjmę ją jako zapas.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Andy_O Zobacz posta
    Uwielbiam problemy , jakie ma D700 z kolorystyką
    D200 ma b.fajną kolorystykę i tak się zastanawiam, czy nie dokupić go w plener (tam szumy przy dobrym oświetleniu nie grają roli)...

No dobra, a co z tym D700, nikt z "nikonowców" nie chce puścić farby?!
    Ostatnio edytowane przez popi ; 16-06-2009 o 19:42 Powód: zmiana ze wzgl na czytanie ze zrozumieniem

Domyślnie

Generalnie by-zy-dury

Moim zdaniem kolory z D700 są bardzo wporzo. Nie mam z nimi żadnych problemów. Co prawda było wiele dyskusji na temat kolorów D3/D700 vs. 5D i różnice są, to absolutnie nie uważam, że D700 ma gorsze

Są po prostu trochę inne, jednak jak najbardziej fajne i do opanowania. Zobacz zdjęcia naszych forumowych kolegów z D3, przewinęło się tu sporo fotek z obu puszek, więc masz wgląd i zawsze możesz zapytać bezpośrednio w razie wątpliwości.
    I'm not normally a religious man, but if you're up there, save me, Superman!
    http://instagram.com/adrwoz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adrian Zobacz posta
    Generalnie by-zy-dury
    Zobacz zdjęcia naszych forumowych kolegów z D3
    Cytat Zamieszczone przez Al Bundy Zobacz posta
    Dobrze to Czornyj pokazał. Skoro D700 to prawie D3 trzeba tylko nauczyć się nim posługiwać
    Właśnie, "PRAWIE"... Koledzy, przecież D700 ma inny soft niż D3!

Cytat Zamieszczone przez sitkompower Zobacz posta
    Kurde, ludzie , przypomnijcie sobie jak to bylo za czasow analogowych
    Głos rozsądku ale nie możemy ciągle wracać do czasów jak to było (było 1 pole krzyżowe centralne i też było dobrze) bo przecież postęp technologiczny wymusza pewne zmiany i nie dajmy się specom od marketingu którzy wciskają nam wszystko co chcą a my zawsze: hura, jest lepiej niż za analoga!

Cytat Zamieszczone przez prz3mo Zobacz posta
    Tak, to prawda, kolory do bani. Nie kupuj.
    Jakby co to kupiłem już parę m-cy temu i dlatego się wypowiadam.

Cytat Zamieszczone przez prz3mo Zobacz posta
    Mam znajomego z 5dmk2, widziałem jpg z puszki. Mam D700 i czasem robię także w jpg.
    Nie zgadzam się absolutnie z tym co napisałeś.
    Można wiedzieć wg jakich ustawień/profilu te jpg?

Cytat Zamieszczone przez --Arkadia-- Zobacz posta
    więc nie kupuj - stracisz kasiorke
    Jeszcze nie, kupiłem za czasów prosperity zł w stosunku do euro

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    Co do kolorów - to co się komu podoba - mi się nie podoba ani domyślna kolorystyka nikona ani canona, więc znów nie widzę tej potęgi canona...
    Nie o potędze C tu mowa tylko o kaszanieniu kolorów przez D700.

Cytat Zamieszczone przez tymancjo Zobacz posta
    dlatego też wrócił do workflow'a C1 w wersji 4.8. I każdemu kto ma "problemy z kolorami w d700" polecam przetestowanie tego wywoływacza.
    nie pogniewałbym się za ładniejsze JPGi - może nawet bym zaczął używać
    C1 w wersji 4.8 - Tymancjo, a mógłbyś bardziej łopatologicznie?!

Strona 1 z 27 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów