a co teraz leży w szafie bo za wolno działa AF z d700 ??
Szukaj
a co teraz leży w szafie bo za wolno działa AF z d700 ??
N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9
pozdrawiam
Paweł
Eee nie tylko szykowalem sie juz do sprzedazy, ale nie mam serca. A w szafie lezy, bo ostatnio nie mam czasu na zdjecia.
Stopka sropka... wybitnie niekomercyjna.
Haha jak się czyta początek wątku wychodzi na to że zły i brzydki D700 robi gorsze zdjęcia od telefonu komórkowego. A teraz po nowym sofcie robi najlepsze na świecie... Oj tej wojenki sprzętowe ;D
D300s || 17-55 f/2.8 || 85mm f/1.4D || 50mm f/1.4G || 35mm f/1.8G || Manfrotto 190XPROB+496RC2
A ja jednak jakoś różnicy nie widzę, a jeśli jest, to znikoma. Wczoraj podczas ślubu próbowałem ABW i po kilku testach stwierdziłem jednak, że jak sam ustawię WB, to jest nieporównywalnie lepiej. Chciałbym oczywiście się mylić.
Pozdrawiam,
Grzegorz Tadych
wprawdzie mam d700 od niedawna i ciężko mi się wypowiedzieć ale moje odczucia są mocno mieszane. Z jednej strony kupa uciechy z puszki fx z drugiej ja na pierwsze około 100 klatek to tak rzekłbym sobie. Ale tłumacze sobie brakiem umiejętności.
Wracając do AWB przed zmianą softu założyłem 24-70 na D300 i na AWB fota, obiektyw na statyw podpięcie 24-70 ustawienie identyko jak d300 i fota, zmiana softu ( d700 nie ściągany nawet ze statywu) i znowu fota na AWB. Efekt = 0 nie chce mi się już wracać do starego softu i robić dalszych prób bo raczej niema to sensu.
Za tydzień wyjeżdżam na urlop w ciepłe strony powalczę trochę z 700 i zobaczę wyniki ale na wszeki wypadek chyba wezmę d300 jak do tej pory nie sprzedam.![]()
D700 N 24-70 + inne klamoty
D40 | 18-55 | SD-2GB | UV-52mm | Trumny z tektury falistej | Patenty | Nikon? | Ostre Koło | RENTANAL
Wcale nie, w wielu sytuacjach sie wykłada. Bywa, że D700 dobierze lepiej niz D200. Zresztą nie ma body idealnych pod tym kątem, canony tez nie mają takiego boskiego AWB, porónane w praktyce z tym samym światełkiem, z D700 !!!
Naprawde ani D200 nie jest taki dobry, ani D700 taki zły w temacie AWB.
Napisac, że ustawienie AWB to sprawa przypadku byłoby przesadą, ale są przykłady na dobrą i złą ! pracę absolutnie każdego z produkowanych body N i C. I innych firm też.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
No tak, tak, wiem, że nie ma ideałów (majstersztyk też nie musi być ideałem), ale ja porównywałem AWB w D200 i D300, bo na tych puszkach pracuję. Nie pracowałem na D700 i nie mogę się wypowiedzieć.
Napisałem swoją opinię, a wg mnie kolorystyka w D200 jest dużo lepsza niż w D300. Jeżeli oprogramowanie w D700 jest zrobione na podstawie tego z D300 i kolorystyka pozostała ta sama, to pewnie w D700 też mi się AWB nie spodoba
Hm.... No na temat każdego przedmiotu tak można powiedzieć. Łyżeczka od herbaty też raz jest za mała (dlatego niektórzy słodza dwie), a raz za duża (dlatego niektórzy nie słodza), a czasem jest w sam raz (zaraz zaraz, niech porach*je)![]()
Ostatnio edytowane przez Skibek ; 20-01-2010 o 14:35
D40 | 18-55 | SD-2GB | UV-52mm | Trumny z tektury falistej | Patenty | Nikon? | Ostre Koło | RENTANAL
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Zaryzykuję tezę, że wszystkie CMOSy Nikona mają coś z tym kolorem, szczególnie przy gorszym świetle. Przesiadka z D80 na D300 to wielkie rozczarowanie. Miało być niesamowite DR 14-bitowe nefy itd. Nie chce mi się wierzyć, że to kwestia softu. D90 - to samo. D3 zresztą też. Dopóki N sam nie zacznie produkować matryc zamiast kupować od własnej konkurencji to raczej sytuacja się nie zmieni. Chciałoby się wrócić do N bo pucha (d700) bajeczna, ale lepiej mieć kiepski aparat i dobre zdjęcia niż odwrotnie.
SB900
Skontaktuj się z nami