Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Akty delikatnie światłem malowane

Witam!

Chodzi mi o zdjęcie tego typu (źródło):

Zawsze marzyło mi się wykonanie zdjęcia w podobnym klimacie, ale totalnie nie wiem jak się za to zabrać. Da radę w warunkach domowych? Domyślam się, że należy zadbać o ukrycie wszelkich powierzchni odbijających światło, aby nie doświetlać miejsc, które mają pozostać niedoświetlone. Czyli koniecznie czarne tło... najlepiej by było stworzyć coś w rodzaju namiotu?
    Jakie oświetlenie do tego można wykorzystać? Lampa błyskowa się nada? Tyle, że powinna błyskać bardzo delikatnie, aby tylko musnąć ciało modelki? Jakoś ukierunkować jej światło np. kartonowym rulonem?
    ISO powinno być jak najniższe aby nie łapać światła otoczenia? Do tego krótkie czasy?
    pozdrawiam

Domyślnie

Przede wszystkim należy użyć światła kontrowego o - w miarę możliwości - skupionej wiązce. Zwykle używa się lampy studyjnej z wrotami, plastrem miodu, lub jeszcze lepiej softboxa z rastrem paskowym. Można też nie cudować, tylko odsunąć osobę maksymalnie od tła (ścian, mebli) z tyłu i przysmażyć zwykłą sabiną na full, a jeśli jednak w tle coś wyjdzie to wyplamkować toto w Photoshopie.

Domyślnie

Na maksa? No to mnie zaskoczyłeś bo jest odwrotnie niż przypuszczałem. Niestety nie dysponuję lampami studyjnymi a tym bardziej plastrami miodu. Tutaj fakt, jest kontra, ale nie muszą to być dokładnie takie ujęcia. Akurat w przykładzie zapodałem z takim oświetleniem, ale podobałoby mi się również bez tej kontry.

Czy w plenerze byłoby łatwiej uzyskać podobne efekty? Na pewno można wybrać miejsce w którym tło jest baaaardzo daleko.
    pozdrawiam

Domyślnie

No mnie też zaskoczyłeś tym błyskiem na maksa. Możesz rozwinąć tą myśl i opisac technikę? Ja jak próbowałem zrobic tego typu zdjęcie to raczej dawałem minimum światła, i starałem się uzyskac wąską wiązkę...
    pozdrawiam
    Tomek

Domyślnie

Prosta sprawa - chodzi o to, by zarejestrować modelunek kontry, który ładnie obrysowywuje nam formę ciała modelki, a nie światło zastane i błądzące. Dlatego mocno smażysz i przymykasz przysłonę, dzięki czemu eliminujesz tło. W plenerze może być łatwiej, bo nie będzie problemów ze światłem błądzącym - o ile zdjęcia zrobisz wieczorem lub w nocy, przy niewielkiej ilości światła zastanego.
    Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 31-05-2009 o 22:32

Domyślnie

mozesz tez skupic wiazke swiatła np zastawkami po bokach sabiny

Domyślnie

Właśnie coś w ten deseń będę próbować zmontować. Dzięki za rady, jeśli jednak ktoś jeszcze ma ochotę uzupełnić to bez krępacji proszę
    pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sculptoris Zobacz posta
    Właśnie coś w ten deseń będę próbować zmontować. Dzięki za rady, jeśli jednak ktoś jeszcze ma ochotę uzupełnić to bez krępacji proszę
    I jak idzie...?
    pozdrawiam
    Tomek

Domyślnie

Próbuję się zsynchronizować z modelką Jak coś z tego wyjdzie pewnie wrzucę pod akt
    pozdrawiam

Domyślnie

A jeszcze jedno... jakim najlepiej pomiarem? Punktowy i matrycowy chyba nie bardzo. Centralnie ważony?
    pozdrawiam

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów