Obawiam sie ze ta ostrosc to nie tylko wina obrobki. Samu uzycie unsharp mask powinno dac juz zadowalajace efetky.
Szukaj
Obawiam sie ze ta ostrosc to nie tylko wina obrobki. Samu uzycie unsharp mask powinno dac juz zadowalajace efetky.
Ostatnie bardzo fajne. Gdyby tylko ta ostrość...
Stary i wyprobowany sposob, wielokrotnie zreszta wspominany na forum, czyli "metoda na ostrosci gloda"
Dziala swietnie dla fotek mocno zmniejszanych i wyostrzanych na potrzeby np. stron internetowych.
Ustalasz sobie docelowa wielkosc zdjecia, np. 800pix po dluzszym boku. Mnozysz przez 1,667 i otrzymujesz wynik w przyblizeniu 1334pix. Zmniejszasz swoja fotke do otrzymanych 1334pix i dajesz dwa razy "sharpen" (normalne zwykle sharpen, nie zadne smart i unsharp). I teraz zmniejszasz finalnie swoje zdjecie do wczesniej ustalonych 800pix.
Tylko uwaga, zeby nie przeostrzyc. Jak za bardzo pojechane wychodzi, to mozesz zakonczyc na jednym "szarpenie", ale czasem i ze trzy trzeba zapodac.
Dla mnie ta metoda dziala swietnie, ale moze ja malo wymagajacy jestem.
clusca
Fufu X
brak ostrosci i to chyba nie wina braku wyostrzenia, ostra fota tak nie wyglada po zmniejszeniu.
Ostrości nie ma nigdzie, albo jest, ale na nieskończoność. Dalej od tła modelke. Gdyby ostre, 4 najlepsza.
Koniecznie odwiedź Podkarpacką Grupę Fotograficzną na Nikoniarzach : Forum Grupy PODKARPACKIEJ
Informacja jak się z nami spotkać : Czwartkowe P I W K O (czyli jak się z nami spotkać)
Jesteś z Podkarpacia : Jak do nas dołączyć
No to tym razem wyostrzone zgodnie z zaleceniami clusca. Mam nadzieję, że jest lepiej
Nikon D80, 50 f/1.8, 85 f/1.8, T-na 12-24, Praktica MTL... i wiele, wiele chęci.
Mój pierwszy w życiu blog
z ostrością to mi wygląda jak spory FF obiektywu...
być może masz rację, jak go kupowałem to niestety ale nie miałem pojęcia o ff czy bf, w każdym bądź razie fundusze nie pozwalają na razie na nic lepszego dlatego robie tym co jest.
I jeszcze jedno wyostrzone
Nikon D80, 50 f/1.8, 85 f/1.8, T-na 12-24, Praktica MTL... i wiele, wiele chęci.
Mój pierwszy w życiu blog
Skontaktuj się z nami