Close

Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4
    aniskop
    Gość

Domyślnie biedroki do obrobki, poprawa kadru

Witam
    Dopiero zaczynam, pytanie dotyczy kadrowania - z tym mam najwieksze problemy
    Czy kadr centralny jest w tym przypadku wlasciwa opcja?
    Jesli nie to czy mozna te zdjecie jakos przyciac by ekspozycja byla prawidlowa?
    a moze zdjecie powinno miec wieksza GO?

link do wiekszego

Camera: NIKON
    Model: D90
    ISO: 200
    Exposure: 1/1250 sec
    Aperture: 4.0
    Focal Length: 75mm

Z gory dzieki za rady
    Piotrek

Domyślnie

kadr zalezy od tego, co i jak chcesz przedstawic.
    Tutaj, jezeli szło ci o biedronki, powinny one przede wszystkim dominowac w kadrze.
    Drugim zas elementem jest takie ich ułozenie, zeby kadr był harmonijny, proporcjonalny, dobrze sie oglądał.

Poczytaj gdzies (w necie) uwagi na temat kompozycji, mocnych punktów, złotego podziału i innych zasad.

Ekspozycja to inaczej naswietlenie, czyli ilość swiatła, które padło na matrycę/film przy danej kombinacji czasu, przysłony i czułosci.
    Przekadrowanie zdjecia nie wpływa na ekspozycję, co najwyzej likwiduje obszary np przepalone (tu raczej nie wystepują)

GO zalezy rowniez od sposobu w jaki chcesz pokazac obiekt. W tym przypadku rzeczywiscie zasadne jest zeby biedronki dominowały w kadrze, miesciły sie w GO, natomiast tło było rozmyte.
    I'm not always right, but I'm never wrong...

aniskop
    Gość

Domyślnie

cos takiego?

Domyślnie

Jak dla mnie, to za dużo tej zieleni. Szczególnie źle mi się patrzy na mnóstwo rozmazanego, zielonego tła po lewej, nawet w wersji uciętej.

Uprawnienia umieszczania postów