Close

Strona 16 z 17 PierwszyPierwszy ... 614151617 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 161

Domyślnie

Aku są wyłącznie tylko w gripie (2 szt.), w miejsce gdzie w aparacie masz aku wsuwasz gripa (tak się łączy z aparatem).
    Widać to na zdjęciach samego gripa.
    Sam grip to nie tylko to, że masz dwa aku naraz załadowane i nie musisz tak szybko zmieniać ale także:
    - pionowy spust migawki
    - lepszy uchwyt
    Jak Ci nie zależy na powyższych to sam grip nic nie daje (zawsze dodatkowe aku możesz mieć w torbie)

Domyślnie

Dziekuje za pomoc.
    Wszak czasami robie fotki jak Japoniec ale najwyzej zakupie jeszcze jakis tani zamiennik na wypadek gdyby nie bylo gdzie podladowac.
    Jeszcze raz dzieki za odpowiedz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lolas4 Zobacz posta
    Witam,
    dolacze sie do tematu odnosnie gripa do Nikona D5000. Wybieram sie niedlugo do Nepalu na trekking i w zwiazku z tym bede potrzebowal dobrego zasilania aparatu gdyz na treku ponoc sa problemy z doladowaniem akumulatorkow. Obecnie posiadam dwa oryginalne akumulatory EN-EL9a. Zastanawiam sie nad gripem ale do konca nie moge zrozumiec jak grip dziala . Mam rozumiec, ze jeden akumulatorek wkladam do aparatu a drugi do gripa i lacze ze soba ? w takim razie w jaki sposob grip poprawia zywotnosc dzialania aparatu ? pobiera energie z jednego aku a pozniej z drugiego ? to mi sie nie kalkuluje bo przeciez wyladowany mozna wyjac i wlozyc drugi wiec pewnie jest jakis haczyk.
    Wiem, ze totalnie laikowe pytanie ale wszedzie pisza, ze grip wydluza prace aparatu ale nie moge doczytac na jakiej zasadzie to sie odbywa.
    Sorki za klopot.
    Pozdrawiam
    Oba wkładasz do gripa. Jest to to samo jak byś wymienił po prostu aku, więc jeżeli nie zależy Ci na lepszym chwycie i pionowym spuście, to możesz sobie gripa odpuścić. Ja mam gripa a i tak aku przekładam, co by obu naraz nie dźwigać na szyi. U mnie grip służy tylko i wyłącznie poprawie chwytu (kto raz spróbuje już nie będzie chciał gripa odpinać...).
    D600 S14 N28 N16-35 N50 T28-75 N70-210

Domyślnie

Witam. Jestem laikiem w sprawie Gripów, a temat już dawno umarł dlatego odkopuję.

Wyszło kilka gripów do D5000. Przeglądam AlleDrogo i jest ze 7-10 rodzajów Gripa. Który tak do 150zł zł by był najbardziej poręczny?
    Moje oczekiwania:
    -Kabelek mnie nie interesuje, może być, nie musi.
    -Lepszy do trzymania - powód? Trymałem D90 poziomo i jest rewelacyjny w porównaniu do mojego D5000, być może z gripem będzie lepszy do trzymania poziomo jak i dodatkowy uchwyt być może lepszy pionowy.
    -Czy któryś z gripów ma dodatkowe pokrętło do ustawiania przysłony i migawki lub jednej z tych funkcji? - niekoniecznie mi na tym zależy.

Domyślnie

Mam D5000 z gripem i jestem bardzo zadowolony. Bez gripa mały palec ucieka pod aparat (mam raczej średnie dłonie) a z gripem masz pewny chwyt całą dłonią. Już nie wyobrażam sobie mojego aparatu bez niego

Cytat Zamieszczone przez zbigz
    Kabelek mnie nie interesuje, może być, nie musi.
    Bez kabelka nie będzie Ci działał pionowy spust, który potrafi być przydatny. Są co prawda wersje gripa bez kabelka, ale z tego co kojarzę to migawka wyzwalana jest w nich zdalnie, czyli nie działa dwupozycyjny spust i musisz mieć w opcjach przestawione na wyzwalanie zdalne. Wtedy nie działa normalny spust (ustawia ostrość i nie wyzwala migawki) czyli albo używasz jednego albo drugiego. Kabelek natomiast działa chyba jak wężyk spustowy. Masz dwupozycyjny spust cały czas i w pionie i poziomie. Problem z nim jest taki (poza walorami estetycznymi, na które niektórzy na forum narzekali), że łatwo go uszkodzić. Ja już dwa połamałem, pękły mi wtyczki. Za pierwszym razem pękł mini jack wchodzący do gripa i końcówka została w środku a za drugim ułamała mi się wtyczka w aparacie.

Czy któryś z gripów ma dodatkowe pokrętło do ustawiania przysłony i migawki lub jednej z tych funkcji? - niekoniecznie mi na tym zależy.
    Niestety w D5000 tego nie uświadczysz. Powód? Nie ma dedykowanych gripów do tego modelu, na rynku są tylko chińskie podróbki. A skoro nikon nie przewidział gripa to nie zamieścił w aparacie styków, które przenosiłyby bajery pokroju wspomnianego powyżej spustu i tym bardziej dodatkowego pokrętła. Takie rzeczy tylko w erze

Podsumowując mimo różnych problemów z nim związanych mogę śmiało polecić grip do nikona D5000. Po prostu jest lepiej niż bez niego, a że nie ma tego co w D90 to trudno. Z jakiegoś powodu ten aparat jest tańszy

Co do modeli to za pierwszym razem miałem alphe (grip, nie aparat ), a teraz mam newella. Pierwszy nie sprawiał problemów dopóki nie pękł mi ten jack. Końcówki nie dało się już wyciągnąć, a złącza nie miałem gdzie wymienić. W drugim zaczął mi szwankować spust. Jakoś dziwnie łapał, ale zanim zdążyłem go odesłać przypadkiem złamałem wtyczkę. Ciężko mi powiedzieć coś więcej. Bierz coś co było polecane w tym wątku i tyle. To i tak sama chińszczyzna.

PS. Pomyśl nad kabelkiem, bo na prawdę się przydaje.
    www.foto-przygoda.pl
    www.tomaszwrzesienfoto.pl
    D3s|D300s|N28-70 F/2.8|N80-200 F/2.8D|N18-105 VR|N85 F/1.8D|N50 F/1.8G|N35 F/1.8G|S120-400 DG OS HSM|SB-600

Domyślnie

no tak, ale lepszym zamiennikiem będzie MB-D5000 Meike czy Aputure BP-D5000 czy Phottix BP-D5000?

Domyślnie

tzw Newell BP-D5000, Aputure BP-D5000 czy Phottix BP-D5000.

No i czy opłaca się doppłacać do phottixa 50zł zamiast kupić Newella?

Domyślnie

tzw Newell BP-D5000, Aputure BP-D5000 czy Phottix BP-D5000.

No i czy opłaca się doppłacać do phottixa 50zł zamiast kupić Newella?
    Ciężko mi odpowiedzieć na to pytanie ponieważ z powyższych używałem/używam tylko newell'a. Miałem wcześniej alphe i wszystko byłoby ok, gdyby nie ten złamany kabelek. Spust działał jak należy. Gumy się tylko poodklejały. Z newell'em już nie było tak różowo. Spust zaczął szwankować i pstrykać jak mu się rzewnie podoba, choć ciężko powiedzieć czy to nie wina akurat mojego egzemplarza. Jak go w końcu odeślę i dostanę nowy/naprawiony to dam znać czy wszystko jest ok.

O Aputure BP-D5000 i Phottix BP-D5000 musi wypowiedzieć się ktoś kto ich używa.
    www.foto-przygoda.pl
    www.tomaszwrzesienfoto.pl
    D3s|D300s|N28-70 F/2.8|N80-200 F/2.8D|N18-105 VR|N85 F/1.8D|N50 F/1.8G|N35 F/1.8G|S120-400 DG OS HSM|SB-600

Domyślnie

a alpha trzeszczy czy coś? o photttixie słyszałem że jest świetny, ale jeżeli alpha jest taki sam to po co przepłacać. różnica co prawda 40zł ale w tej cenie mam już akumulator np
    Super, 10zł to mogę dorzucić do alphy.

Oszczędny w słowach Awatar Brazilianpitbull
    Miasto
    Piotrków Trybunalski

Domyślnie

Odświeżę trochę wątek.
    Orientuje się ktokolwiek gdzie można nabyć sam kabelek do gripu Newella, bez konieczności wydawania kolejnej stówki na chwyt...?
    Jak będę piękny i bogaty, kupię sobie Leicę

Strona 16 z 17 PierwszyPierwszy ... 614151617 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów