Close

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 59

Domyślnie

Anyway - to dziwne i trochę dla mnie niezrozumiałe, że Nikon nie wbudowuje sterownika błysku CLS w profesjonalne body.
    CLS nie jest idealny, ale generalnie Nikon się nim dość szczyci. I jest czym, bo jednak jest wygodny w wielu sytuacjach (poza profesjonalnym studiem oczywiście - może to jest powód?)
    Używanie SB800/900 jako master jest trochę przesadzone. W szczególności, że najczęściej w ogóle staram się eliminować błysk lampy-mastera (sterującej) zamontowanej na sankach...

I nie mówię tu o sterowniku typu wbudowana lampa błyskowa, a raczej bardziej na zasadzie wspominanego su-800.
    Ja bym się z takiego czegoś bardzo ucieszył. I tego brakuje mi po zmianie D700 na D2X.
    24355050508080135105200...
    www.jswierad.pl

Domyślnie

Wbudowana lampa błyskowa jest zła, nieprofesjonalna, a wbudowana lampa błyskowa z czerwoną szybką jest dobra.
    Ja już bym wolał nie sterownik, a normalną lampkę, przynajmniej ma więcej zastosowań.

Cytat Zamieszczone przez igsux3 Zobacz posta
    -więcej punktów krzyżowych albo bardziej rozproszone w kadrze
    to ich szersze rozłożenie w kadrze szczególnie by się przydało.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Nie w tym rzecz, że zła, czy że nieprofesjonalna. Kij z tym.
    Tylko błyska -- a ja tego zwykle nie chcę, kiedy stosuję CLS w zdalnym błyskaniu.
    Ustawienie jej na wartość "--" niewiele pomaga, jej błysk i tak jest widoczny na zdjęciu. I to denerwowało mnie w D80, 300, 700.

Co nie zmienia faktu, że w d2x brakuje mi jakiegokolwiek sterownika cls. Wydatek w postaci su-800 wydaje się być trochę naciągany, tak samo jak "marnowanie" sb800/900, które mogło by po prostu sensownie błysnąć ustawione na statywie w odpowiedniej konfiguracji.

Cóż. Się chce być "pro", to się płaci.

Albo zapomina się o CLS, co prawdopodobnie mnie czeka i wybiera się inne rozwiązania (radiowe).
    www.jswierad.pl

Domyślnie

panelik IR wyeliminuje ci szczątkowe światło z przedbłysków. A wbudowana lampa się częściej przydaje niz te przedbłyski przeszkadzają. Bo tak naprawdę to wychodzą one w bardzo niewielu sytuacjach. A najczęsciej się jednak ma lampę na body.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Panelik IR rzeczywiście się sprawdzał, to prawda.
    Jednak _nigdy_ nie wykorzystałem wbudowanej lampy błyskowej do wykonania jakiegokolwiek zdjęcia, nawet u przysłowiowej "cioci na imieninach".

Z mojego doświadczenia wynika zatem, że częściej przeszkadzały mi przedbłyski przy CLS niż pomogła obecność wbudowanej lampy do zastosowań innych niż sterownik błysku.

Ok. Żądam wbudowanej lampy z możliwością commandera w D2X. Niech będzie - zwykłej, błyskowej. Niech będzie nawet wyłącznie z możliwością commandera, bez obsługi TTL i manuala
    W końcu polubiłem sie z cls i nie chcę się z nim rozstawać.

Edit, PS:
    Przy czym CLS rozleniwia, bo wszysko steruje się z poziomu aparatu siedząc na tyłku.
    I to jest główna zaleta tego rozwiązania
    Główną wadą jest sterowanie via podczerwień, co w przypadku korzystania z parasolek często utrudnia życie bardzo skutecznie.

Być może jednak sensowniej wybrać radiowe rozwiązania nawet, jeśli będą wymagały częstrzych wycieczek w stronę lamp celem ich konfiguracji/ustawienia.
    Ostatnio edytowane przez messer ; 16-06-2009 o 00:53
    www.jswierad.pl

Domyślnie

Mój szwagier pracuje w fabryce Nikona u Japońców. Pracuje w dziale prototypów i wdrażania nowych technologii.
    Powiedział, że nowy model D3Hs (bo taka jest robocza nazwa) ma mieć m.in:

1. Matrycę 24 MPx (chyba ta sama co w D3x)
    2. Szybkostrzelność: 13fps, a po podpięciu specjalnego BP 15fps (jakieś dopinane coś ma być oprócz zintegrowanego gripa) i to na FX!
    3. Filmiki (a jakże) podczas których można wykonywać zdjęcia w pełnej rozdzielczości.
    4. wbudowany Wi-Fi transmiter
    5. lepiej rozwiązana komunikacja z odbiornikiem GPS (podpinane poprzez USB 2.0, a nie przez "dziesięciopin")
    6. Nieco zmieniona ergonomia uchwytu i rozkład przycisków (dodatkowe małe guziczki do szybkiego wyboru banku ustawień).
    7. Był projekt, który zakładał, żeby wyposażyć korpus w nadajnik podczerwieni (takie wbudowane SU-4), ale z tego zrezygnowali.
    8. Nowy, pojemniejszy akumulator i poprawione zarządzanie energią.
    9. Inżynierowie testują teraz noy system obliczania balansu bieli. Stworzyli taki algorytm, że aparat potrafi ustawić 3 różne balanse na jednej klatce. Działa to na takiej zasadzie, jak

wywołuje się 3 NEFy z różnym WB i składa do kupy. Aparat robi to automatycznie (niestety w szybkiej serii ta funkcja nie działa).
    10. Wbudowana szybka pamięć flash jako bufor zapisu serii (przy tej rozdzielczości to konieczne).
    11. Ciekawym dodatkiem do kompletu będzie radiowy wężyk spustowy z LiveView! To może być ciekawe.

Cena? Jeszcze nie wiadomo, ale pewnie coś ok. 35.000 ;(
    D40 | 18-55 | SD-2GB | UV-52mm | Trumny z tektury falistej | Patenty | Nikon? | Ostre Koło | RENTANAL

Domyślnie

O proszę. Punkt nr 9 brzmi interesująco bardzo.
    Gdyby okazał się prawdą - to byłby przebój
    www.jswierad.pl

Domyślnie

Niech CLS zacznie chodzić bezprzewodowo, bezpodczerwieniowo, bezbłyskokodowo...niech chodzi jak z podpiętymi pocketami ale ze sterowaniem z body...marzenia...ale pierwszego dnia, którego to by weszło, wymieniłbym wszystkie lampki i body
    pozdrawiam
    Philipp Gmür Fotograf Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skibek Zobacz posta
    Mój szwagier pracuje w fabryce Nikona u Japońców. Pracuje w dziale prototypów i wdrażania nowych technologii.
    Powiedział, że nowy model D3Hs (bo taka jest robocza nazwa) ma mieć m.in:
    chyba cię będą cytować na optyczne.pl w plotkach i ploteczkach

Domyślnie

A ten "szwagier" to tam jeszcze pracuje? Po takim przecieku, to już pewnie go wywalili z roboty.
    Jacek

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów