Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: niesmialo...

Domyślnie

Chodziło mi raczej o zamknięcie jej w pionowym kadrze (przycięcie z lewej i prawej). Niestety nie mam pod ręką programu graficznego, więc nie pokażę przykładu.
    Ta szarość jest spowodowana tym, że robiłeś zdjęcie pod słońce, faktycznie powłoki takie sobie. Warto byłoby to jakoś skorygować PSujem.
    Pozdrawiam, Dariusz Kucharski
    | DA | WWW | Blog |
    D800 D300s | N14-24G N24-70G N70-300VR T150-600 N60D N85PC N105D Trioplan100 Takumar28 Σ10-20mkI T17-50mkI | SB-900x2 Manfrotto 055xprob 322RC2 +duperele

bombel
    Gość

Domyślnie

Widzisz dust - niepotrzebnie się irytujesz. Magnum43 użył po prostu pewnego żargonu i skrótu myślowego ( ) - chodziło mu o to, co dokładnie pokazałeś: zabałaganiony kadr, w którym oko błądzi bezproduktywnie od szczegółu do szczegółu i nic z tego nie wynika. Tu nie da się powiedzieć prosto: skadruj inaczej, rozjaśnij i 'bedzie'.

Rozumiem, że podoba Ci się tafla wody z pływającymi listkami, ale innym może się to wydawać banalną kąłużą pełną zeschłego listowia tu i ówdzie. A wnosząc ze sposobu w jaki zrobiłeś zdjęcie - takich będzie większość. Ja też.

Popatrz się, jak przepięknie można zrobić to samo - woda i listki: link1 link2

I dalej myślisz, że wystarczą rady typu skadruj w lewo, podciągnij levelsy i wyjdzie dobra fota?

Domyślnie

Irytuje sie, poniewaz nie znam zargonu. Widze, ze forum jest zamknietym klanem, i trudno "nowemu" czegos sie dowiedziec, ale bede probowal - strzezcie sie
    No i zamiast powiedziec od razu "zabalaganiony kadr"..., mozna bylo?? Mozna.
    Pytam o rade, bo chce robic lepsze zdjecia:
    1. Od strony technicznej
    2. Od strony kompozycji

Chce nauczyc sie patrzec i dostrzegac. A potem przekazywac.

"I dalej myślisz, że wystarczą rady typu skadruj w lewo, podciągnij levelsy i wyjdzie dobra fota?"
    Wcale tak nie mysle - chcialem takich odpowiedzi jakich mi Bombel udzieliles. Z Twojego postu dowiedzialem sie duzo wiecej o tym co (prawdopodobnie ) myslal Magnum43 niz z jego wlasnego

Wezme sobie rady do serca i mam nadzieje, ze Wasze komentarze pozwola mi robic zdjecia ktore beda sie bardziej mi i innym podobaly, i gdzie bedzie wyrazniejszy zamysl autora....

Dzieki Wam jeszcze raz.

PSuja nie umiem...
    pozdrawiam
    ---------------------------------------------------------------------
    |S5Pro|S30|N60|SB600|

bombel
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dust
    Irytuje sie, poniewaz nie znam zargonu. Widze, ze forum jest zamknietym klanem, i trudno "nowemu" czegos sie dowiedziec, ale bede probowal - strzezcie sie
    To forum nie jest zamkniętym klanem - to pozory. Sam tak myślałem, ale w końcu wcale nie należę do żadnego klanu.

A przed żargonem nie uciekniesz. Ja sam też wolę mainstreamową polszczyznę na określenie większości rzeczy, ale jestem na tyle obiektywny, żeby przyznać, że sam używam niekiepskiego żargonu - np. sformułowanie 'podciągnąć levelsy' nie jest łatwe do wytłumaczenia komuś, kto nie widział PSa.

A poza tym ma to swoje dobre strony - jeśli tylko nie używaa się go dla czczego szpanu i zabawy. Dla przykładu szybciej się pisze WB niż równowaga bieli, że nie wspomnę o GO, LG czy PD.

PSuja nie umiem...
    I to niestety jest do nadrobienia w pierwszej kolejności.

Domyślnie

dajcie moze linki do swoich zdjec - Bombel dal linka do b. fajnych galerii. To co podobalo mi sie na wiekszosci zdjec, to wrazenie, ze byly jakby "malowane".

Nie lubie korzystac z nielegalnego oprogramowania, na PSa (zaczynam) mnie nie stac (bo nie wykorzystam do pracy zarobkowej), moze Gimpa?? Jest wieksza analogia miedzy nimi?? Wystarczy do "podciagania levelsow" ??

No chyba ze macie jakies inne propozycje.
    pozdrawiam
    |S5Pro|S30|N60|SB600|

Domyślnie

dajcie moze linki do swoich zdjec - Bombel dal linka do b. fajnych galerii. To co podobalo mi sie na wiekszosci zdjec, to wrazenie, ze byly jakby "malowane".
    http://terrarium.com.pl/galeria/galeria.php?userid=3911
    Przy założeniu, że część zdjęć w niej zawartych jest bardzo stara (moje początki z aparatami) lub ma charakter wyłącznie dokumentaycjny i są dodatkowo pokompresowane.

Nie lubie korzystac z nielegalnego oprogramowania, na PSa (zaczynam) mnie nie stac (bo nie wykorzystam do pracy zarobkowej), moze Gimpa?? Jest wieksza analogia miedzy nimi?? Wystarczy do "podciagania levelsow" ??
    No chyba ze macie jakies inne propozycje.
    A kto lubi Gimp jest fajny, warto też poczytać ten dział forum:
    http://forum.nikon.org.pl/viewforum.php?f=6
    | DA | WWW | Blog |
    D800 D300s | N14-24G N24-70G N70-300VR T150-600 N60D N85PC N105D Trioplan100 Takumar28 Σ10-20mkI T17-50mkI | SB-900x2 Manfrotto 055xprob 322RC2 +duperele

bombel
    Gość

Domyślnie

Jeśli ktoś lubi zdjęcia przyrody, to ta galeria jest absolutnym obowiązkiem: http://www.fotografia-przyrodnicza.art.pl (to stamtąd są te 'malowinicze zdjęcia'). Jak tam wlazłem po raz pierwszy, posmarkałem się z zachwytu (i zazdrości).

Dark, też tam jesteś tak a propos...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bombel
    Dark, też tam jesteś tak a propos...
    Hmmmm... nie sądzę

Ok. Ale robi się paskudny offtop.

Aby nie było offtopowo. Pozostaje praca, praca i praca. Dziesiątki nieudanych zdjęć i pojedyncze perełki... po jakimś czasie proporcje się odwrócą. Eksperymentuj i złap swój styl, a na efekty nie trzeba będzie długo czekać. Ja na lustro przesiadłem się pod koniec lutego tego roku Wcześniej pstrykałem okazyjnie kilkanaście tygodni Coolpixem 5000. Początki były trudne
    | DA | WWW | Blog |

Domyślnie

robie zdjecia od gdzies 3 lat, a od stycznie tego roku nikonem D50.
    Rozpacz we mnie wzbiera...
    Za malo mam czasu na robienie zdjec, totez postepy mizerne - poza tym nie kazdy moze byc w tym dobry...
    pozyjemy, zobaczymy...

w kazdym razie bede Was torturowal
    pozdrawiam
    |S5Pro|S30|N60|SB600|

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów