Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Domyślnie Pierwsza lustrzanka...

Witam szanowne grono,
    Zamierzam się z kupnem lustrzanki. Na początku wspomnę, że dotychczas używam (używałem) Olympusa C-5060WZ (kompakt). Niestety, jako że zabrałem się za pisanie recenzji i fotografowanie sprzętu do tychże recenzji, stwierdziłem że kompakt nie daje już rady (w zasadzie jego optyka). Poza tym mam trochę gotówki i chciałbym ją zainwestować we w miarę przyzwoity aparat. Tyle wstępu, przejdę do konkretów.
    Spośród dość dużego asortymentu wybrałem body - Nikona D90, jako, że to dobra podstawa do amatorsko-półprofesjonalnego "pstrykania". Niestety na tym koniec z jasnością poglądów i opinii. Ilu osób pytałem, tyle dostałem propozycji. Jakie szkło do D90? Czy póki co kupić kit z Nikkorem AF-S DX 18-105 VR, czy może lepiej wziąć samo body i poszukać inne szkło? Może Sigma 18-50 F2.8-4.5 DC OS HSM, 18-125mm F3.8-5.6 DC OS HSM? Dodam tylko, że wcześniej (kilka ładnych lat temu) bawiłem się w fotografowanie Zenithem 122...
    Wdzięczny będę za podpowiedzi, pomoc, porady.
    Pozdrawiam

Oszczędny w słowach Awatar abiele
    Miasto
    Nowy Dwór Mazowiecki

Domyślnie

Który to już raz wałkowany jest ten temat? Never ending story...
    A tak na poważnie, D90 + 18-105 to dobry wybór, ale przydałby się trochę jaśniejszy obiektyw (f2,.
    D90, N55-300VR, N18-105VR, N35/1,8, sb-600

Domyślnie

Tak jak kolega wyżej, albo D90 + 18-70
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Oszczędny w słowach Awatar laroc
    Miasto
    Grudziądz/Gdańsk

Domyślnie

Ze swojej strony dodam, jeśli ma być już D90, to szkiełko T17-50

Domyślnie

mrosi D90 to dobry wybór ale co do szkła to napisz jakie masz fundusze i co chcesz fotografować

Domyślnie

Nie lepiej D80 i lepsze szkło? Lub 2 szkła?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gregorian76 Zobacz posta
    Nie lepiej D80 i lepsze szkło? Lub 2 szkła?
    D90 wyprodukowane więc D80 już dawno przestał robić zdjęcia

Domyślnie

Hmmm....
    W sumie body + wspomniana Sigma (1400PLN) to maksymalny maks...
    Po prawdzie wolałbym nie wydawać więcej niż na kitowy zestaw. To i tak sporo więcej niż planowałem na początku. A na samym początku był D5000+kit. Odradziło mi go sporo osób. Z drugiej strony chciałbym obiektyw ze stabilizację i silnikiem... Wiem, wiem... Takie rzeczy to tylko w Erze, ale może cóś...
    Co zaś do zdjęć. Najgorsze, że to mieszanka... Krajobraz, rodzina, impreza i najważniejsze - zdjęcia sprzętu do recenzji, więc zdjęcia musiały by być ostre i wyraźne (w miarę jasne).

Zbanowany
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

proponuję d90 + 16 - 85 vr
    tyle, że obiektyw to wydatek rzędu 1800...
    wydaje mi się jednak, że to lepszy wybór niż wspomniana sigma

Domyślnie

Odpada. Jak wspomniałem ta Sigma to już za dużo (ale jakoś przetrawię). Nie mogę wydać ani złotówki więcej.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów