Close

Strona 1 z 9 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 101

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie 9 tys. do wydania - propozycje (d90)?

cześć,
    przede wszystkim witam na forum,
    powoli przymierzam się do zakupu jakiegoś zestawu N, miałem kiedyś alfę 700, zeissa i trochę gratów, chciałbym uzbierać coś podobnego w nikonie.
    Oto co wymyśliłem:
    d90
    16-85 jako podstawowy spacer-zoom, nie wiem czy jest sens przepłacać tysiaka w stosunku do 18-105, ale z drugiej strony zależy mi na czymś trwałym i solidnym.
    nikkor 35 f1.8 - jako podstawowa stałka
    nikkor 60 micro 2.8g - makro + portrety
    sb-900 - lampka musi być

Co sądzicie o takim zestawie? jakieś kontrpropozycje/wrażenia z użytkowania w/w sprzętów?

Interesuje mnie wyłącznie sprzęt nowy, z PL gwarancją. Zależy mi na szybkim i pewnym AF i dobrej ergonomii.
    Jak wygląda sprawa z obiektywami nikkora? duży rozrzut jakościowy czy mogę brać w ciemno?
    Przeznaczenie: fotki rodzinne, makro, od czasu do czasu widoczki, czyli taki "standard".

pozdrawiam + z góry dzięki za opinie

Domyślnie

hmmm za 9 tys to ja bym na Twoim miejscu brał d300... to jest znacznie lepszy sprzęt
    alpha 700 to te same body co d90 tylko ten ma filmy ;p
    SB-900 hmmm zastanawiałbym się nad nią bo z tego co się orientuje to jest praktycznie to samo co SB-800 tylko ma jakiś tam panel sterowania czy coś i znacznie wyższą cene

Szkła to kolejne osoby Ci lepsze opinie dadzą, ja napisałem to co ja myślę

Jędrzej Gadziński Awatar jendryn
    Miasto
    Frankfurt am Main

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez polnasa_x Zobacz posta
    hmmm za 9 tys to ja bym na Twoim miejscu brał d300... to jest znacznie lepszy sprzęt
    SB-900 hmmm zastanawiałbym się nad nią bo z tego co się orientuje to jest praktycznie to samo co SB-800 tylko ma jakiś tam panel sterowania czy coś i znacznie wyższą cene

Szkła to kolejne osoby Ci lepsze opinie dadzą, ja napisałem to co ja myślę
    a to dobre, gdzie coś takiego usłyszałes.....

Domyślnie

d300 jednak kosztuje o 2 tyś. więcej, wolę za tą cenę jakieś szkiełko dokupić.
    co do sb800=900 to się nie zgodzę, poza tym ciężko już chyba kupić nówkę, a różnica w cenie nie jest aż tak duża...

Gaduła Awatar SlaWasII
    Miasto
    malownicza wieś Słocina, co to już jej ni ma...
    Wpisów
    37

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sha81 Zobacz posta
    d300 jednak kosztuje o 2 tyś. więcej, wolę za tą cenę jakieś szkiełko dokupić.
    Między D90 a D300 jest moim zdaniem przepaść! Też uważam, że szkiełko najważniejsze ale D300 ze swoimi zaletami to wyjątek potwierdzający regułę.
    Najważniejsze moim zdaniem to: szczelna solidna obudowa, 51 pól AF w tym 15 krzyżowych, perfekcyjne śledzenie ostrości (D90 dostaje pono czkawki), korekcja FF/BF (pamięta ustawienia dla zdaje się 9 obiektywów), konfiguracja własnych ustawień (własne profile zamiast zielonych trybów) + 3 programowane guziki, z gripem 8 klatek/s.
    No i jeszcze to: http://www.optyczne.pl/ranking_czyte...ustrzanek.html
    Зоркий 4 | ЛОМО-компакт-автомат | Prakitica MTL50 | D60 | D80 | kilka słoików | Nokia... Szczyt marzeń: D500 | 24-70/2.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SlaWasII Zobacz posta
    Między D90 a D300 jest moim zdaniem przepaść! Też uważam, że szkiełko najważniejsze ale D300 ze swoimi zaletami to wyjątek potwierdzający regułę.
    Najważniejsze moim zdaniem to: szczelna solidna obudowa, 51 pól AF w tym 15 krzyżowych, perfekcyjne śledzenie ostrości (D90 dostaje pono czkawki), korekcja FF/BF (pamięta ustawienia dla zdaje się 9 obiektywów), konfiguracja własnych ustawień (własne profile zamiast zielonych trybów) + 3 programowane guziki, z gripem 8 klatek/s.
    No i jeszcze to: http://www.optyczne.pl/ranking_czyte...ustrzanek.html
    Ja nie neguję tego iż D300 jest świetnym aparatem,ale ten ranking oprócz tego,że potwierdza tą tezę jest do bani. Samsung jakiś tam stoi wyżej niż D700 i inne takie brednie więc nie polecałbym tego typu zestawień dla miarodajnych ocen aparatów.
    Pozdrawiam
    D700 , D90 , Sigma 17-35 2.8-4.0 , N85 1.8, N50 1.8, N35 1.8 + SB800

Gaduła Awatar SlaWasII
    Miasto
    malownicza wieś Słocina, co to już jej ni ma...
    Wpisów
    37

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BugsBunny Zobacz posta
    ...co jest w d300 co musi mieć autor wątku, a nie ma w D90? po co płacić za zbędne funkcje?
    Już to tu pisałem.
    IMO, powtarzam IMO, autor wcale nie musi. W kolejności od najważniejszych:
    Cytat Zamieszczone przez SlaWasII Zobacz posta
    szczelna solidna obudowa, 51 pól AF w tym 15 krzyżowych, perfekcyjne śledzenie ostrości (D90 dostaje pono czkawki), korekcja FF/BF (pamięta ustawienia dla zdaje się 9 obiektywów), konfiguracja własnych ustawień (własne profile zamiast zielonych trybów) + 3 programowane guziki, z gripem 8 klatek/s.
    Obudowa jest naprawdę pancerna!
    Зоркий 4 | ЛОМО-компакт-автомат | Prakitica MTL50 | D60 | D80 | kilka słoików | Nokia... Szczyt marzeń: D500 | 24-70/2.8

Domyślnie

lol skad takie wnioski?
    D50; F80; T 28-75 2.8; N 35 1.8; N 50 1.8; S 70-300;
    pozdrawiam marek

Domyślnie

jak się gdzieś w sklepie dopytywałem jaka jest różnica to mi tak powiedzieli o tych lampach...

to uświadom mnie w czym tkwi moja niewiedza ;/

Domyślnie

jak się gdzieś w sklepie dopytywałem jaka jest różnica to mi tak powiedzieli o tych lampach...

to uświadom mnie w czym tkwi moja niewiedza ;/
    spróbuj google, lub np tu:
    http://www.nikon.org.pl/showthread.php?t=67986

Strona 1 z 9 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów