Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 42

Wątek: Nikkor 85/1.8

Domyślnie Nikkor 85/1.8

Mam mozliwosc zakupienia tego szkla w stanie zblizonym do idealnego za 800,- Od dawna chodzila za mna dobra portretowka. Wiem ze kilka osob z forum nosilo sie z zamiarem takiego zakupu, wiec pewnie kilka osob juz go ma Na swiatlo 1.4 czy nawet 400 zlotych za D mnie nie stac, ale wydaje mi sie ze i 1.8 nie powinien byc gorszy (wg. photozone nawet lepszy). Czy jest to Waszym zdaniem najlepiej wydane 800,- zlotych na szklo portretowe? Myslalem jeszcze o 60/2.8 z macro, ale wlasnie ta dedykacja mnie nie przekonuje do portretu... Prosze o potwierdzenie badz zaprzeczenie

Domyślnie

Potwierdzam w 200% co prawda sam kupilem za 700 zl tez bez D ale baaardzo ciezko jest trafic egzemplarz w dobrym stanie za taka cene. A samo szkielko jest naprawde bardzo fajne, choc przyznaje ze nie mialem okazji bawic sie wersja 1.4 Natomiast co do szkiel makro to tez sa bardzo fajne ale wlasnie do makro i do portretu nadaja sie najwyzej zastepczo, wiem bo mam porowanie mojej 85 z tamronem 90 makro 2.5
    Pozdrawiam Karol

Domyślnie

Bylbym wdzieczny za jakies zdjatko nim wykonane a ktore przekona mnie w 100% do tego zakupu. Oczywiscie niekoniecznie w NEF, choc nie pogardze

Faktycznie mam te same obawy co do szkiel z dedykacja macro...

Domyślnie

Kurde, gdzie jest w dobrym stanie za 800 biore od reki. Ty sie nie zastanawiaj ino bierz.

Domyślnie

Klaudiuszu, biore wiec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wini
    A Iczek mógłby 80/1.4 w akcji pokazać. To dopiero musi być szkiełko.
    Pokazywał, pokazywał... i było na co popatrzyć.

Domyślnie

Iczka foty znam. Wiem ze sa super. Zaskakuje mnie nieco postawienie tego szkielka obok 50, ale rozumiem ze to moga byc podobne sposoby obrazowania oraz tak wysokie przymkniecie dla maksymalizacji rozdzialki. Wciaz zastanawiam sie nad kompletem stalek w popularnym zakresie (20;50;85), szczegolnie do studia. Tamrona zostawilbym jako spacer zooma

Domyślnie Re: Nikkor 85/1.8

Cytat Zamieszczone przez admin
    Czy jest to Waszym zdaniem najlepiej wydane 800,- zlotych na szklo portretowe? Myslalem jeszcze o 60/2.8 z macro, ale wlasnie ta dedykacja mnie nie przekonuje do portretu... Prosze o potwierdzenie badz zaprzeczenie
    Piotrze; 60f/2,8D micro uzywałem 2-3 lata z F-70. Obiektyw idealny. Ostrość wściekła. Ale (o ile dobrze pamiętam, bo było to 5-7 lat temu) AF muł potworny , nawet bardziej niż w 35-70f/2,8. Natomiast sama ostrość makro nie boli, zawsze mozna przecież zmiękczyć.

Teraz (do wczoraj) rozważałem: 105f/2 DC, 85f/1,4 albo 85f/1,8.

Kupuje niedługo 85f/1.8.

Domyślnie

Kupuje niedługo 85f/1.8.
    Jade po to szklo jutro Bogusiu. Juz sie zdecydowalem. Macro 60-tki jest kuszace ale tez nie jest to stricte portretowka i ma swoje ulomnosci w tej sytuacji. 85 wydaje sie najlepszym wyborem. Na 1.4 mnie nie stac, wiec...

Domyślnie

85f/1,8 to optymalny wybór

makro załatwiasz bez kłopotu: 50f/1,8 plus pierscienie [ile tego sie robi ?; 1% fotek ?]

a ja i tak choruje na 105 f/2DC; to następna pozycja w kolejce ...

kupuj Piotrze 85 dobry wybór

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów