Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Wątek: Radek

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hanibal Zobacz posta
    Miksturka? Druty budują kompozycje dość fajnie? Niby co w tym fajnego? Hmmm
    No ale ja sie nie znam robię wkolko gnioty na trawce.. A Ty przecież... Ehhhhh sie porobilo.
    A ja przecież...? Dokończ
    Z racji moich studiów, nie sądzę, żeby z oceną kompozycji było u mnie tak źle...

Tak mi się nasunęło... z przymrużeniem oka...
    "(...) nauczyciela [należy] uchronić od jednej z najwstrętniejszych wad wielu nauczycieli, od wady, która we Francji stała się przysłowiowa pod nazwą esprit primare - od ciasnego dogmatyzowania takich czy innych poglądów na świat, jakie nauczyciel z podręczników współczesnych przyjął i które, z braku gruntowniejszego wykształcenia, uważa za jedyną mądrość, godną przekazania potomności jako skarb niezastąpiony. Jak łatwo z tym łączy się fanatyzm, ciasnota umysłowa i brak krytycyzmu dla siebie i wyrozumienia dla obcych poglądów, każdy łatwo zgadnąć może."

J. Bocheński, Zarys historii filozofii, Kraków, 1993, str. 18-19

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miksturka Zobacz posta
    A ja przecież...? Dokończ
    Z racji moich studiów, nie sądzę, żeby z oceną kompozycji było u mnie tak źle...

Tak mi się nasunęło... z przymrużeniem oka...
    "(...) nauczyciela [należy] uchronić od jednej z najwstrętniejszych wad wielu nauczycieli, od wady, która we Francji stała się przysłowiowa pod nazwą esprit primare - od ciasnego dogmatyzowania takich czy innych poglądów na świat, jakie nauczyciel z podręczników współczesnych przyjął i które, z braku gruntowniejszego wykształcenia, uważa za jedyną mądrość, godną przekazania potomności jako skarb niezastąpiony. Jak łatwo z tym łączy się fanatyzm, ciasnota umysłowa i brak krytycyzmu dla siebie i wyrozumienia dla obcych poglądów, każdy łatwo zgadnąć może."

J. Bocheński, Zarys historii filozofii, Kraków, 1993, str. 18-19
    Nie zastanawiaj się, czy to, co mówi filozof, jest prawdą, lecz spytaj, jak doszedł do tego, że to jest prawda.
    Fryderyk Nietzsche (1844-1900)

z przymrużeniem oka

Nasze umysły są jak sroki. Zbierają one wszystko, co się świeci, nie bacząc, że ich gniazda stają się bardzo niewygodne z powodu nagromadzonego żelastwa.
    Thomas Merton
    Cytat pochodzi z książki "Nowy posiew kontempacji" (Kraków, 2005).

i jeszcze jedno...

Sztuka nowa służy twórcom, sztuka stara - odbiorcom.
    Stefan Kisielewski
    www.facebook.com/kpaprocki
    || D3 x2 || 14-24 2.8 || 24-70 2.8 || 70-200 2.8 || 16 2.8 fisheye || 24 1.4 || 50 1.4 || 85 1.4 || Apple system || cała masa dodatków.

Uprawnienia umieszczania postów