Każdemu będzie dane to, w co wierzyJeśli to był reportaż i nie miałeś czasu na zmienianie szkła, no to oczywiście że by nie powstało. Sam używam 50 czy 85 czy nawet zooma ze światłem 2.8 do "portretu". I w tej sytuacji być może bym zrobił dokładnie to samo co Ty. Cały problem polega na tym, że gadamy o dwóch różnych rzeczach. Ty portretem nazywasz każde zdjęcie, na którym jest czyjaś twarz. A ja portretem (w tej dyskusji) nazywam coś, na czym twarz nie jest przerysowana zbyt szerokim kątem / zbyt krótką ogniskową i tło jest bardziej rozmyte niż na tej fotce. 50/1.4 nie daje takiego efektu - i tyle. To zdjęcie jest super. Zrobione dłuższą ogniskową - byłoby moim zdaniem lepsze.
Jeśli jakiś "specjalista" nie widzi przerysowania na zdjęciu tej samej osoby przy ogniskowej 50 w porównaniu z ogniskową 135 i dłuższą, no to okulista i tyle...Szkoda że nie mam pod ręką linka, ale zajrzyj sobie choćby do książki "Szkoła fotografowania" NG. Tam jest fajny obrazek jak wygląda przerysowanie twarzy przy 50mm w porównaniu z dłuższym szkłem. Chyba że fotografowie NG też się mylą i tam wcale nie ma żadnego przerysowania, tylko taka iluzja optyczna? Przy okazji - przy 300mm możesz domknąć do przysłon 8 i nadal mieć rozmyte tło...
Ze spłaszczaniem przy 200mm... cóż. Widocznie wszyscy portreciści używający 200mm i więcej w plenerze (i nie tylko) do zdjęć reklamowych itp. to głupcy. Współczujmy im
Najbardziej mnie śmieszy, że taka dyskusja co i rusz się gdzieś na jakimś forum powtarza i zawsze się znajdzie jakiś "specjalista", który nie widzi różnicy w rysowaniu proporcji (np. twarzy) między szkłem 50mm a 200mm
I powtarzam: ja nie mówię, że to "źle" że te proporcje są inne. Mówię tylko, że to jest fakt (praw fizyki nie przeskoczysz) i że nie każdemu to odpowiada przy portrecie. Moim klientom w 99% nie przeszkadza, ale są tacy, którym przeszkadza i by mnie wyśmiali, jakbym próbował im zrobić portret 50mm czy 85mm.
Nadal gorąco polecam każdemu 50/1.8, także do portretu. A jak w pewnym momencie stwierdzi, że mu to nie wystarcza - polecam skok w zakres 135-200.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami