Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Wątek: sigma a nikkor

Domyślnie sigma a nikkor

Witam,
    po wypstrykaniu się na kitowym 18-55 chciałam kupić sobie jakiś dobry obiektyw do portretów,
    myślałam nad stałką 50/1,8 , ale wpadła mi ostatnio propozycja sigmy 18-50/f.2,8,
    i zastanawiam się który lepiej spisze się jeżeli chodzi o bokeh i go? ,
    pozdrawiam

Domyślnie

Do portretów to bardziej pasuje Nikon Nikkor AF 85 mm f/1.8D ,
    jak coś bardziej uniwersalnego szukasz to Tamron AF 28-75 mm F/2,8 SP XR Di LD .

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dzia5 Zobacz posta
    Witam,
    po wypstrykaniu się na kitowym 18-55 chciałam kupić sobie jakiś dobry obiektyw do portretów,
    myślałam nad stałką 50/1,8 , ale wpadła mi ostatnio propozycja sigmy 18-50/f.2,8,
    i zastanawiam się który lepiej spisze się jeżeli chodzi o bokeh i go? ,
    pozdrawiam
    Z tych dwóch, jeśli do portretu, to tylko i wyłącznie N50

Domyślnie

GO, bokeh i ostrość - zdecydowanie N50.

Domyślnie

Jakoś nie przepadam za 50-tką ale jeżeli chodzi o portret z tych co wymieniłeś to N50.
    Nikon D40 | N18-55 VR | YN460-II | I JESZCZE ROWER |

Domyślnie

Jeśli to ma być dobry obiektyw do portretu, to żaden z nich (chyba że masz na myśli portret w stylu połowy sylwetki, grupki ludzi itp.). Ale jeśli tylko z nich możesz wybierać, no to 50/1.8, tylko musisz pamiętać, że przy 1.8 to on za ostry nie jest, nawet w centrum. Jak go domkniesz do 4-4.5 to żyleta, no ale GO już nie ta...
    Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
    Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70

Domyślnie

Zgadzam się w 100% z Kolegą karolt....ale i tak warto go kupić, bo na tych 4-5.6 jest naprawdę ostry i fajny portrecik na początek można nim wykonać. Ja mam, marzy mi się 85 oraz nikkor 17-55 ale tej 50 i tak nie oddam, tani a naprawdę dobry!

Domyślnie

Ja nie mówię, że na 1.8 nie da się zrobić ładnego portretu tym szkłem (50/1., moja Żona potrafi
    A przy 4-5.6 to nie wiem czy cokolwiek go pobije ostrością.
    Piszę tyko, żeby nie było rozczarowania.
    Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
    Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez karolt Zobacz posta
    Jeśli to ma być dobry obiektyw do portretu, to żaden z nich (chyba że masz na myśli portret w stylu połowy sylwetki, grupki ludzi itp.). Ale jeśli tylko z nich możesz wybierać, no to 50/1.8, tylko musisz pamiętać, że przy 1.8 to on za ostry nie jest, nawet w centrum. Jak go domkniesz do 4-4.5 to żyleta, no ale GO już nie ta...
    Przymknięcie do f/2.8 daje już wysoce satysfakcjonujące rezultaty dla N50/1.8

Domyślnie

Pytanie jeszcze jest takie, czy ostrość w portrecie jest najważniejszą cechą...
    24355050508080135105200...
    www.jswierad.pl

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów