Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 47

Domyślnie Jaki softbox do SB 900

Witam, chce zrobic w domu mini studio, bedzie tlo, soft box po lewej, po prawej blenda (to jedna z konfiguracji... w sumie do focenia w plenerze tez sie przyda) nie chce lampy studyjnej, natomiast chce wykorzystac swoja SB 900 zamiast wlasnie studyjnej i puscic ja zdalnie z wbudowana w body D80 (CLS), jaki softbox polecacie do SB 900, nie chce czegos mega drogiego ale tez badziewia bym nie chcial wiec cos po srodku w bardzo dobrym stosunku jakosci do ceny...

pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez bizkitman ; 09-06-2009 o 23:44

Domyślnie

czytałeś o temperaturze barwowej?

Domyślnie

Nie, daj linka jak masz...

Domyślnie

no na google jest tego mnóstwo, lampy studyjne charakteryzują sie stalą temperatura 5500 K, do studia najlepiej

Domyślnie

ja tez chętnie przeczytam co ma piernik do wiatraka chyba ze kolega emsolo pije do połączenia wbudowanej i gołej lampy d80 z "osoftowana" sabinka. W takiej sytuacji, jeśli nawet wbudowana nie będzie skręcona na max (nie wiem czy w D80 się da) wystarczy "dyfuzor" z tego samego materiału co na sofcie.
    Pozdrawiam, Piotrek
    www.theonepic.com
    D800 | D300 | N17-55 | N24-120VR | N70-200VR | N35 | N50 | N85 | SB900 | pozostała graciarnia

Domyślnie

ale sabinka ma temperaturę barwową inna, która gorzej wpływa na tonacje zdjec twarzy, ludzi. Lepszym rozwiązaniem bedą choćby chińczyki na allegro. A jesli kiedys będzie chciał dokupić lampę studyjną to nie połączy tych dwóch.

Domyślnie

hmm dlaczego uważasz, że sb900 ma inna (zauważalnie) temp od lampy wbudowanej? Obie są składnikiem systemu CLS i fakt, że miałyby posiadać inna temp wydaje mi się co najmniej dziwny, szczególnie że mam wbudowana + sb600 + sb900 i nigdy nie widziałem problemu. Co innego ze studyjnymi, pewnie trzeba by sprawdzić czy ew. da się kupić takie z podobna temp, ale autor wątku napisał wyraźnie, że nie chce lampy studyjnej (w zwrocie "teraz nie chce lampy studyjnej" uważam że brakuje przecinka po "teraz")

Piotrek
    Pozdrawiam, Piotrek
    www.theonepic.com
    D800 | D300 | N17-55 | N24-120VR | N70-200VR | N35 | N50 | N85 | SB900 | pozostała graciarnia

Domyślnie

mala korekta w moim poscie, wogole nie chce lampy studyjnej z tym "teraz" faktycznie moglem wprowadzic w blad ze teraz nie chce )

dodam jeszcze ze zalezy mi na mobilnosci (plener) dlatego chociazby z pkt widzenia zasilania takie rozwiazanie czyli softbox + SB 900

znalazlem cos takiego http://www.allegro.pl/item650684491_...aparatowa.html ale male cos, co sadzicie?

i jeszcze Lastolite Ezybox Hotshoe http://www.allegro.pl/item623796753_..._las_2462.html
    Ostatnio edytowane przez bizkitman ; 10-06-2009 o 00:15

Domyślnie

hmm sam nie wiem czy nie wyszłoby taniej przerobić zwykły soft pod lampę systemową ale oba wyglądają spoczko
    Pozdrawiam, Piotrek
    www.theonepic.com

Domyślnie

Tutaj masz sporo na interesujący Cię temat:

http://www.juliagreerphotography.com/sb-800-article.htm

Niestety opisane tam pozycje są bardzo trudno dostępne w Europie.
    Ja właśnie jestem na etapie modernizacji zwykłego softboxa. Muszę tylko skoczyć do miasta po kilka śrubek, żeby połączyć softbox lampę i statyw

Nie wiem jak Lastolite, ale ten pierwszy podany przez Ciebie softbox reporterski nie ma wewnętrznej powierzchni dyfuzyjnej.

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów