Szukaj
www.facebook.com/kpaprocki
|| D3 x2 || 14-24 2.8 || 24-70 2.8 || 70-200 2.8 || 16 2.8 fisheye || 24 1.4 || 50 1.4 || 85 1.4 || Apple system || cała masa dodatków.
Jeżeli opinia fotoamatora się liczy, to powiem że drugie zdjęcie byłoby lepsze jakby dziewczyna nie rzucała cienia na ścianę.
Zdjęcie powinno być też ostrzejsze. Inna techniczna uwaga: czoło nie powinno się błyszczeć.
Poza tym podoba mi się pogodna twarz i łagodne spojrzenie i gdyby wyeliminować ten cień ze ściany i błyszczące się czoło to byłby to ładny portret do oramkowania i powieszenia.
No właśnie "strzeliłem" to trafnie powiedziane.Zamieszczone przez hanibal
Zarówno odwrócenie palnika, jak i walnięcie prosto w oczy nie przyniosło dobrych efektów.
Ogromne cienie i przepały na twarzy, a brak odpowiedniej ilości światła wyłuskał brzydki czerwony odcień skóry.
Na 2 całkowity brak plastyczności, a na 1 zbytnie wydobycie kształtów twarzy.
Plus ucięta ręka na 2, którą akurat by się przydało pokazać w całości albo uciąć całkiem.
Na obydwu tło przedzielone kanapą.
A dziewczyna na tyle atrakcyjna, że powiesić sobie nad łóżkiem można nawet z cieniem, w niczym to nie przeszkodzi.
(upss, to chyba Kasia)![]()
Nikon D200, D80, 17-55mm f/2.8G ED-IF AF-S DX, 70-200mm f/2.8G ED-IF AF-S VR, żartowałem
boszzzzz .. litosci .. patrzac na takie zdjecia zaczynam byc za moderowaniem zdjec wrzucanych na forum ...
to NIGDY nie bedzie ladny portret .. chyba ze zrobi sie go jeszcze raz.to byłby to ładny portret do oramkowania i powieszenia.
hmm..no IMHO nie teges te fotki.. zbyt "malpkowe" jakby
"Używaj serca i umysłu po to, aby wspomagać siebie i bliźnich dobrym słowem, życzliwością i budzić w nich zachwyt dobrem."
Sailor, tylko jedno ci moge ty nadęty mule powiedzieć: jesteś nikim. Jesteś zerem które tak się nadęło że zaraz pęknie. Jesteś zerem i jako fotograf, i jako osoba.Zamieszczone przez sailor
światło - chyba przesadzasz - odpuśc wycieczki osobiste - skup się na zdjęciu - ostrzegam po raz drugi (w jednym poście już to zrobiłem) !
boli mnie kolano czasem
Przepraszam.Zamieszczone przez goldie77
patrzac na twoja wypowiedz moge tylko powiedziec - przykro mi ze z taka kultura reprezentujesz nasz kraj za granica. nic dziwnego ze Amerykanie maja o nas takie wyobrazenia jakie maja.
wracajac do zdjecia - posiadanie lustrzanki i jej mozliwosci troszke nobilituje i posiadacz powinien miec podstawy swiatla raz, swiadomosci kadru dwa poczucia estetyki trzy. o pierwszym zdjeciu w ogole nie mowie bo mimo iz nie jestem fanem ostrosci to gdziekolwiek by sie ona przydala. drugie zdjeie natomiast - plaskie swiatlo prosto w twarz,cien z tylu, wystajace oparcie kanapy/fotela czy co to tam jest. do tego dochodzi dziewczyna ktorej bez watpienia mozna zrobic piekne zdjecia ale niestety to zostalo pstrykniete przypadkiem. odrobina pudru na twarz i juz by bylo o wiele lepiej. troche inny kadr, nie uciete palce, lokiec i kawal drugiej reki. do tego wszystkiego ta znudzona mina, ktorej zmiana na pewno zmienilaby wymowe zdjecia. dlatego tez utrzymuje ze NIGDY nie bedzie to dobry portret .. owszem mozna je poretuszowac, zrobic z tego HK w szopie, mozna zrobic mnostwo rzeczy .. moze nawet zacznie jakos wygladac. ale nadal trzeba miec swiadomosc materialu wyjsciowego.
Widzisz ... fotografia cyfrowa upowszechnila sie na tyle ze juz BARDZO malo ludzi pamieta o tym ze zeby lamac kanony i wykraczac poza konwencje trzeba je znac i byc w tym dobrym. najlepiej konwencje lamia ich mistrzowie wlasnie dlatego ze je dokladnie poznanli i lamia je swiadomie. nie wiem czy kiedykolwiek slyszales o esetyce bledu w fotografii. szkolny blad na fotografii te z moze byc wyrazem jakiejs mysli. pod warunkiem ze jest to stosowane swiadomie i pasuje do calosci.
tyle wyjasnien od "nadetego mula" .. watpie by cokolwiek dotarlo
Zgadzam się w 100% z uwagami technicznymi jakie podałeś. Sam tak uważam ale nie potrafiłem ich w taki fachowy sposób sformułować.Zamieszczone przez sailor
Szkoda że twój oryginalny post nie był właśnie taki.
Skontaktuj się z nami