Close

Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wink SuperOES Tarnowski

Witam,
    Kilka fotek, właściwie zaznajomienie ze sprzętem, ewentualne porady na przyszłość mile widziane.
    1.
    2.
    3.
    4.
    5.
    6.
    7.

Domyślnie

1, 3, 4, 5, 6 do poprawki kadrowej. Mniej podłogi dzięki zastosowaniu innych punktów ostrości - nie tylko środkowego.

Z kolei w przypadku 2, 3, 4, 7 należałoby fotografować z niżej położonego punktu (czyli wykonać przeklęk ). Takie ujęcia lepiej wyglądają i mają większą dynamikę.
    Pozdrawiam, Jan Zieliński
    HW: D200, S10-20/4-5.6, N24-70/2.8, S70-200/2.8, SB-600
    www.gtfoto.pl

Domyślnie

Pozwoliłem sobie troszeczkę obrobić, jeśli Ci to przeszkadza to mogę usunąć. Co do kadrowania zgadzam się z kolegą wyżej.

Domyślnie

Dzięki za uwagi. Przydadzą się na przyszłość.
    Co do obróbki to zdjęcie po dodaniu kontrastu (chyba to robiłeś) u mnie wygląda gorzej. Mogę mieć ustawienia nie bardzo bo pracuje na laptopie ze starą matową matrycą.
    Ale właśnie to mnie interesuje bardzo. Jak oglądam zdjęcia innych forumowiczów są bardzo ostre i kolory są miodzio (bardzo żywe ale nie przesadzone z nasyceniem). Czy to kwestia obróbki czy moje są już w trakcie robienia stracone i nie wyciągnie się takiego efektu ???
    Jeśli np z moich dało by się coś zrobić to co zwracać uwagę przy obróbce ?

Domyślnie

Dodałem kontrastu, dodatkowo poruszałem trochę suwakami fill light, blacks, shadows & highlights. U mnie zdjęcie wygląda bardziej żywo i naturalnie, ale w sumie też mam laptopa

Co do ostrości, nie wiem czy wyostrzasz zdjęcia po zmniejszeniu? Tutaj jest jeden wątek: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=261. Kiedyś był jeszcze lepszy, ale nie mogę go znaleźć...

Twoje zdjęcia po kompresji zajmują <100 kB, staraj się ich tak mocno nie kompresować, bo strasznie tracą na jakości.

"Miodzio kolory" uzyskuje się głównie dzięki obróbce lub dzięki dobrym warunkom do fotografowania. W Twoim przypadku nie były one najlepsze, dlatego zdjęciom trzeba trochę pomóc

Uprawnienia umieszczania postów