Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: cross ?

Domyślnie

cross juz z mody wychodzi - kolega nie na czasie
    do crossa najlepiej najpier swietnie naswietlic klatke. inaczej nie wyjdzie to dobrze

Domyślnie

no to pech, dopiero co się nauczyłem, a tu już niemodne
    D50 i parę klamotów l
    Zapraszam na
    TMS fotogaleria

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Manowo Zobacz posta
    mOSAd, rozumiem że radzisz albo zdjąć nasycenie z pomarańczy i czerwieni albo w ogóle ze WSZYSTKICH kolorów łącznie z kontrastem i powyginać krzywą,tak ? Mi też ostatnio wychodzą pomarańczowe foty i trochę mnie to irytuje...
    Tak, dobrze zrozumiałeś. Bo jak nawet zdejmiemy saturację ze wszystkich barw trochę, to jasność ciała, jest zwykle inna niż otoczenia. Tym samym, lekko potem machając krzywą jasności, można kontrast odzyskać, aż tak nie ruszając koloru skóry. Odzyskamy też saturację innych kolorów tym samym.
    Ale poprawny balans bieli potrafi zdziałać cuda, zatem jeśli tylko można to należy spróbować go zmierzyć, lub odzyskać potem na przykład przy użyciu pipety. Powyższy sposób ratowania koloru skóry dotyczy po prostu najczęstszego przypadku przekłamania WB, który do ładu wcale nie jest tak łatwo doprowadzić. Dotyczy też przede wszystkim obróbki JPEGów, gdzie nie mamy swobody w wyborze krzywej koloru (o czym za chwilę).

Niestety, mimo dość dokładnie ustawianego WB, zdarza się, że muszę jeszcze kolor czerwony i pomarańczowy zdjąć trochę, bo przy wzmacnianiu kontrastu zdają się one być wzmacniane mocniej niż pozostałe kolory. Chodzi oczywiście o oprogramowanie Adobe i standardowe wywołanie NEFa lub korzystanie z JPEGa.
    Natomiast używająć innych krzywych kolorów - na przykład D2X Mode II (chyba ulubionej krzywej portretowej), okazuje się, że dobry balans bieli praktycznie wystarcza. Moje dzisiejsze zdjęcia akurat obrabiałem - mam na jednym zdjęciu dźwig oraz jakieś osoby. Dźwig ma taki charakterystyczny jaskrawopomarańczowy kolor. Jest zatem niezłym punktem odniesienia. Jakbym nie machał WB przy wywołaniu NEFa z Adobe Standard, zawsze mam ramię dźwigu zbyt nasycone. Wystarczy jednak zmienić krzywe kolorów w tryb D2X, a nawet w ACR 4.6 (takie mam opcje w Lightroomie, nie wiem czy identycznie jest przy wywoływaniu NEFa z poziomu PSa) i już jest o niebo lepiej. Żeby nie powiedzieć: idealnie. Zarówno ramię dźwigu jest odpowiednio stonowane, jak i kolor skóry jest całkiem poprawny. Można spokojnie jeszcze podnieść trochę kontrast zdjęcia, by nasycić barwy, a ze skórą nie dzieje się nic strasznego.

Proponuję zatem wypróbowanie innych profili kolorów - bo to też może być rozwiązanie. Jedne lepiej pokażą nam ludzi, inne zieleń, pejzaż, a jeszcze inne lepiej się sprawdzą w zdjęciach wakacyjnych. Domyślne kolory są dla większości ludzi akceptowalne i przyjemniejsze niż naturalnie wyblakła skóra - stąd taki wybór Nikona akurat. Oprogramowanie wywołujące pliki z Fuji domyślnie odtwarza wiernie przede wszystkim właśnie tony skóry. Według mnie jest to zatem kwestia praktycznie tylko doboru oraz okiełznania oprogramowania (z tego co pamiętam sporo osób lubi też Nikonowską wywoływarkę pod względem kolorów).

Domyślnie

wielkie dzięki za wykład !
    pozdrawiam

Domyślnie

dla mnie "przeróbka" ok. choć się nie znam bo dyletant ze mnie w tych klimatach.
    20/1.8 | 105/2.8 | ...

Domyślnie

mOSAd - i ja dziękuję za wyjaśnienia, będę musiał z tym poważnie powalczyć, muszę przyznać że już po paru próbach jest lepiej, nawet dużo lepiej
    D50 i parę klamotów l
    Zapraszam na
    TMS fotogaleria

Domyślnie

2 bardziej mi sie podoba
    Kilka aparatow, dronow, gimbali i takie tam...

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów