Close

Strona 34 z 45 PierwszyPierwszy ... 24323334353644 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 331 do 340 z 443

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koniecpolska Zobacz posta
    Faktycznie, tylko dlaczego jej nie widać np. na tych fotkach?
    http://www.optyczne.pl/165.11-Test_o...sumowanie.html
    No moment moment, nie nazywajmy szamba perfumerią. Rozumiem że po korekcji tego może i nie widać, ale sam fakt że Olympusowi nie chce się wypuścić skorygowanego obiektywu jest naganny. Wcześniej jakoś nie musieli się uciekać do takich sztuczek.
    Nikon Z6 II, 14-30/4S, 24-120/4S, 50/1.8S, 85/1.8S, 50/2.8MC, 40/2, Tamron 70-180/2.8 G2
    Fuji S5 Pro, 35/2D, 50/1.4D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Photoartbox
    PS Co za glupi watek, zaczynam go ignorowac.
    chyba najwyższa dla Ciebie pora :]
    A co do uniwersalności... chyba jednak bez szans tak troszkę z zkminieniem o co mi chodzi
    Naucz się czytać

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mathu Zobacz posta
    No moment moment, nie nazywajmy szamba perfumerią.
    Tak można by mówić, gdyby Olympus zostawił tą beczkę bez niczego i biedny user musiałby dokupować dodatkowo PS'a do prostowania. A teraz fotki wprost z aparatu są proste, a wywoływarki RAW mają też to prostowanie zaimplementowane.

Rozumiem że po korekcji tego może i nie widać, ale sam fakt że Olympusowi nie chce się wypuścić skorygowanego obiektywu jest naganny.
    A to dlaczego naganny? Efekt końcowy jest prosty? Jest. Więc o co pretensje?

Wcześniej jakoś nie musieli się uciekać do takich sztuczek.
    I wszyscy narzekali jakie to szkła Zuiko są drogie. Teraz masz wybór czy korzystać z dobrodziejstw cyfryzacji za mniejsze pieniądze, czy być purystą i ładować kasę w szkiełka.
    Leica zapowiedziała, że da szkiełka do m4/3, wiadomo za jaką kasę, wystarczy spojrzeć na "odpowiednika" Olkowego naleśnika
    http://www.optyczne.pl//836-Leica_Su...obiektywu.html
    Beczki nie będzie miał, tylko kto go kupi.
    Możesz też kupić Olkowe szkła pro lub top pro do 4/3, tam też dystorsji, winiety, ac nie ma ani na lekarstwo.

PS
    1. Idę o zakład, że każdy producent w swoich kompaktach z wymienną optyką wprowadzi software'owe "prostowanie" otyki. Ale będzie to nienaganne dopiero jak zrobią to N i C. Wcześniej będzie to oczywiście szambo, tragedia i kompromitacja.

2. Postaw się w sytuacji gdy masz możliwośc kupić N14-24 z beczką za połowę ceny (i z połową wagi ), ale D700, D3, D3x prostują obraz tak, ze nie widać różnicy w stosunku do N14-24 bez beczki ale z 2x większą ceną. To też byłoby szmbo, kompromitacja i tragedia ?

3. Panasonic i Olympus powinni dostać nagrodę za "innowacyjne" pomysły, które oszczędzaja nasze kieszenie.
    Ostatnio edytowane przez koniecpolska ; 09-07-2009 o 16:51

Domyślnie

Funkcja korygowania wad optyki w aparacie jest fajna i zawsze będzie zaletą aparatu tak długo, jak będzie możliwość jej wyłączenia w razie czego. Nie powiesz jednak chyba że korekcja dystorsji odbywa się bez szkody dla jakości obrazu. Cały czas chodzi o to, żeby producent wypuszczał szkło od razu dobre optycznie, a nie ratował się jakimiś trikami.

Nie da się poza tym ukryć, że byle kit na 18mm czy T na 17mm ma mniejszą dystorsję niż ta stałka. Paranoja.
    D300s ; F100 ; T 17-50/2.8 ; N 28-70/3.5-4.5 ; N AF 50/1.8D ; N AF 85/1.8D ; N AF-S 70-300/4.5-5.6 VR ; SB-800
    www.piotrnosek.pl <-- zapraszam!

Domyślnie

Dobry żart, bardzo dobry. Ale ja jednak pozwalam sobie ponowić pytanie, bo szukam takiego kompaktu od dawna.

Szybka piłka z mojej strony, proszę o podanie kompaktu który zapewni mi takie ISO800 przy całkowicie wyłączonym odszumianiu:

http://raw.fotosite.pl/download-Olym...5/PC224705.ORF

Cena nie gra roli. Jestem pewny że eksperci i znawcy fotografii cyfrowej którzy wypowiadają się w tym wątku nie będą mieli problemu z rzuceniem tu kilku podobnych sampli z wybranych przez siebie kompaktów.
    Nie rzucaj się tak mathu. To tylko aparaty. Nikt Ci na rodzinę nie najeżdża.

Szczerze polecam Panasonic LX3 lub Leica D-LUX 4. To bliźniacze aparaty. Leica daje soft w pakiecie, który troszkę kosztuje i dwa lata gwarancji więc suma sumarum jakoś przesadnie droższa od Panasonica nie jest. Zależy jak patrzeć.

Test ISO w LINKu poniżej.
    http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=28818613

I jak?
    ...jestem arogancki, kłótliwy, zarozumiały oraz próżny... to tylko część moich zalet : )...

...życie, to podróż, nie cel...

Domyślnie

I wszyscy narzekali jakie to szkła Zuiko są drogie. Teraz masz wybór czy korzystać z dobrodziejstw cyfryzacji za mniejsze pieniądze, czy być purystą i ładować kasę w szkiełka.
    To, co piszesz ma sens, ale pod warunkiem, że idąc do sklepu dostaniesz namacalny dowód w postaci rzeczywiście tańszego obiektywu. Jak jest na chwilę obecną? Ile kosztuje ciemny 17/2,8? Ile kosztuje Panasonic 7-14/4,0, który daję taką bekę, że źrenice się bujają? Na razie producenci idą na łatwiznę przy czym wciskają naiwniakom, że wszystko z dbałości o ich kieszenie.

Jak będziesz miał okazję porównaj obiektywy LUMIX 7-14/4,0 i ZUIKO 7-14/4,0. Zarówno jakość optyki jak i budowę. Później sprawdź ceny.

Zastanawiam się jak korekta wad optyki będzie przeprowadzana przy miksie sprzętu Panasonica i Olympusa. Czy przykładowo baczkowaty LUMIX 7-14 po podpięciu do E-P1 będzie korygowany przez firmware puszki Olympusa czy też przez zawnętrzny soft do obróbki? Jeśli przez soft, to czy nie ma znaczenia pod jakie body był podpięty?
    ...jestem arogancki, kłótliwy, zarozumiały oraz próżny... to tylko część moich zalet : )...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez EuroLiberty Zobacz posta
    Szczerze polecam Panasonic LX3 lub Leica D-LUX 4. To bliźniacze aparaty. Leica daje soft w pakiecie, który troszkę kosztuje i dwa lata gwarancji więc suma sumarum jakoś przesadnie droższa od Panasonica nie jest. Zależy jak patrzeć.

Test ISO w LINKu poniżej.
    http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=28818613

I jak?
    EL ja naprawdę wiem że są LX3 i G10 bo przez parę miesięcy wygrzebywałem wszystkie możliwe testy i sample tych aparatów. Niestety jakość z LX3 ma się nijak nawet do mojego mega szumiącego E400. Na ISO100 jeszcze jakoś to wygląda, ale jakieś 200 + podciągnięcie cieni od razu pokazuje że król jest nagi... Ostatecznie uznałem że nie ma sensu wmawiać sobie że jest OK i wydać prawie 2000 zł. Fizyki nie da się przeskoczyć i cztery razy większa matryca zawsze będzie o parę EV lepsza.

A takie testy jak powyżej są kompletnie bez sensu. Specjalnie wrzuciłem zdjęcie wywołane z rawa bez jakiegokolwiek odszumiania i oczekiwałem tego samego żeby można było cokolwiek realnie porównywać. Co z tego że szum w LX3 na tych samplach wydaje się podobny jeśli nawet na tak płaskich powierzchniach widać że cały obraz zmienił się w glacę z odszumiania. Jak jeszcze interesowałem się zakupem E30 eksperymentowałem z tym co da się wycisnąć z wysokiego ISO po dobrym odszumieniu Noise Ninja i ISO3200 wyglądało znacznie lepiej niż ISO800 z tych sampli.

Naprawdę nie rozumiem jaki jest sens w pisaniu takich absurdów że E-P1 ma wysokie ISO jak kompakt. Przecież to kompletna bzdura. Czy naprawdę Olympus musi działać na niektórych jak płachta na byka?
    Nikon Z6 II, 14-30/4S, 24-120/4S, 50/1.8S, 85/1.8S, 50/2.8MC, 40/2, Tamron 70-180/2.8 G2
    Fuji S5 Pro, 35/2D, 50/1.4D

Domyślnie

A ja myślę, że Ci co tak uwielbiają tego EP-1 to szumofoby jakieś. Czy ilość szumu jest jedynym wyznacznikiem dobrego aparatu?

Jeśli ktoś uważa, że obiektywem 35mm może zrobić to samo co obiektywem 300mm to chyba mu się fora pomieszały.

Domyślnie

Olympus 14-42mm f/3.5-5.6 ED M.Zuiko Digital Micro Four Thirds

http://www.imaging-resource.com/PRODS/EP1/EP1A4.HTM

http://www.imaging-resource.com/PROD...hVFAWB_DCR.HTM

"Nic się nie stało!!!... chłopaki nic się nie stało! Nic się nie staaaaaaaaaaaaaaaaaaało!!!... chłopaki nic się nie staaaaaaaaaaaaaaaaaaało!"

Troszkę sobie szydzę, ale mi E-P1 bardzo się podoba. Chociaż zastanawiam się czy warto płacić za niego więcej niż 2000zł w podwójnym kicie? (uwaga!!! prowokacja)
    Ostatnio edytowane przez EuroLiberty ; 09-07-2009 o 22:18

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez EuroLiberty Zobacz posta
    Olympus 14-42mm f/3.5-5.6 ED M.Zuiko Digital Micro Four Thirds

http://www.imaging-resource.com/PRODS/EP1/EP1A4.HTM

http://www.imaging-resource.com/PROD...hVFAWB_DCR.HTM

"Nic się nie stało!!!... chłopaki nic się nie stało! Nic się nie staaaaaaaaaaaaaaaaaaało!!!... chłopaki nic się nie staaaaaaaaaaaaaaaaaaało!"
    LOL
    Coś jak Tokina 10-17 - na początku fisz, a później po prostu krzywy

Strona 34 z 45 PierwszyPierwszy ... 24323334353644 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów