Close

Strona 29 z 45 PierwszyPierwszy ... 19272829303139 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 281 do 290 z 443

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koniecpolska Zobacz posta
    A po co mi zoom jak jest naleśnik 17mm/2.8 (34mm ekwiwalencie)? Ostatnio zrobiłem eksperyment i wyliczyłem jakie ogniskowe używam na standardowym zoomie, co wyszło, najczęściej używam 28-40mm. Czyli naleśnikiem i niewielkim nożnym zoomem obsłużę prawie 100% fotek zazwyczaj robionych standardowym zoomem.
    Niestety to nie jest takie proste, zakres LX3 jest idealny na wszelkiego rodzaju wycieczki, bo masz ekwiwalent 24mm i jednocześnie standard. W Olympusie jesteś skazany albo na samo 35mm albo zoom który po pierwsze jest większy, a po drugie węższy.
    Nikon Z6 II, 14-30/4S, 24-120/4S, 50/1.8S, 85/1.8S, 50/2.8MC, 40/2, Tamron 70-180/2.8 G2
    Fuji S5 Pro, 35/2D, 50/1.4D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mathu Zobacz posta
    Niestety to nie jest takie proste, zakres LX3 jest idealny na wszelkiego rodzaju wycieczki, bo masz ekwiwalent 24mm i jednocześnie standard. W Olympusie jesteś skazany albo na samo 35mm albo zoom który po pierwsze jest większy, a po drugie węższy.
    No i tu trzeba iść na kompromis. Piszesz sobie listę zalet i wad obu aparatów, ustalasz ich wagi i priorytety, przeliczasz i decydujesz się na jakiś wybór.
    Jeden łyknie LX bo jest mały, bo ma fajny zakres ogniskowych. Drugi łyknie E-P1 bo ma dużo lepszą matrycę, albo pozwoli na zrobienie portrecika fajnego.

Oczywiście LX3 też zrobisz portret, tak jak E-P1 możesz pokonać barierę 24mm robiąc dwie,trzy fotki obiektywem 17mm i potem to sklejając jakimś darmowym programikiem w 30sekund z efektem nie gorszym od fotki z LX3.

A wszystko to zależy od osobistych upodobań, ja sobie wyliczyłem, że E-P1 z 17mm zaspokoi duży procent moich wymagań, na tyle duży, że z radością będę zostawiać lustro ze szklarnią w domu.

Domyślnie

W ten sposób argumentując, mogę napisać, że LX3 skopie tyłek E-P1, bo mogę zrobić 10000 fotek motywu w trybie macro i skleić programikiem.

Photoartbox
    Gość

Domyślnie

Ciekaw jestem, kiedy sie zorientujecie, ze porownujecie ze soba urzadzenia o bardzo roznych parametrach a tym samym przeznaczeniach. Oprocz tego, ze i tym i tym da sie zrobic zdjecie, to chyba niewiele wiecej je laczy.

Domyślnie

Nie "my", tylko kolega koniecpolska, a cała reszta stara mu się wytłumaczyć, że jego porównanie jest bez sensu. Póki co bezskutecznie, ale spoko, klawiatura jest cierpliwa

Domyślnie

Nie "my", tylko kolega koniecpolska, a cała reszta stara mu się wytłumaczyć, że jego porównanie jest bez sensu.
    taaak, bo tylko Wasze zdanie jest słuszne
    E-P1 stworzył nową niszę aparatów, które z względu na gabaryty można porównywać z większymi kompaktami, a z względu na jakość obrazu z lustrzankami, nie wiem co złego w takich porównaniach.
    Po za tym nie każdy nosi obcisłą, pedalską skórę, w której tylko LX3 się zmieści :P
    Naucz się czytać

Domyślnie

Tak, E-P1 jest mały, ale nie da się go porównać z LX3. Chyba, że zrobimy takie "skróty myślowe" jak poprzednik, czyli do Olympusa założymy naleśnika i zaczniemy udawać, że funkcjonalnie to to samo co zoom w LX3. No sorry, ale to jest właśnie bez sensu. Na tej zasadzie można porównywać z Sigmą DPx albo Ricohem GRD.

Domyślnie

Śmiem twierdzić, że naleśnik 17/2.8 na tym Olku będzie uniwersalniejszy od obiektywu w LX3, moim zdaniem stałki są dużo uniwersalniejsze od najuniwersalniejszych zoomów.
    Po za tym taki P1 ma jedną zaletę - możesz kupić sobie Voigtlandera 40/1.4 z przejściówką i możesz robić super portreciki z małą głębią ostrości, tego w Pasikoniku nie uzyskasz. Analogicznie jest z 7-14 w drugiej kieszeni
    Naucz się czytać

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Włocławek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mavierk Zobacz posta
    Śmiem twierdzić, że naleśnik 17/2.8 na tym Olku będzie uniwersalniejszy od obiektywu w LX3, moim zdaniem stałki są dużo uniwersalniejsze od najuniwersalniejszych zoomów.
    Po za tym taki P1 ma jedną zaletę - możesz kupić sobie Voigtlandera 40/1.4 z przejściówką i możesz robić super portreciki z małą głębią ostrości, tego w Pasikoniku nie uzyskasz. Analogicznie jest z 7-14 w drugiej kieszeni
    A jaką to ma stałka uniwersalność - chyba pomylio Ci się z jakością
    I jeszcze jedno - łażenie ze szklami upchanymi po kieszeniach , czy torbach do jakby nie było kompaktu - to juz lepiej kupic małe lustro.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mavierk Zobacz posta
    moim zdaniem stałki są dużo uniwersalniejsze od najuniwersalniejszych zoomów.
    Eee możesz wyjaśnić co poeta miał na myśli ?

Strona 29 z 45 PierwszyPierwszy ... 19272829303139 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów