Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Domyślnie Pytanie w sprawie D90

Mam poytanko nie wiem dlaczego ale jak robie zdjecia w Raw-ie to sa one bledsze niz jpg na tych samych ustawieniach co moze byc przyczyna ???

Oszczędny w słowach Awatar eXtreme
    Miasto
    Olsztyn/Gdańsk

Domyślnie

Zanim Cię zlinczują na forum, wpisz szybko raw na wiki i poczytaj o co chodzi. To jest zupełnie surowy plik z aparatu, dlatego taki blady. Trochę saturation i kolory nie będą już takie blade

Domyślnie

raw to surowy obraz z matrycy, nie podrasowany przez soft aparatu tak jak jpg... za to dający większe pole do popisu przy wywoływaniu.

Domyślnie

nie wiem ale przy D40 nie bylo takiego efektu robiac na ustawieniach kolorow zywych byly jak temat mowi apropo corel ma jakies pluginy jak ps zebym mogl w nmim dzialac na raw-ach
    Ostatnio edytowane przez boa85 ; 05-06-2009 o 17:55

Domyślnie

jakiej przeglądarki do zdjęć używasz?

Domyślnie

otwieram wszystko w ps-cs3 a wole corela

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez boa85 Zobacz posta
    Mam poytanko nie wiem dlaczego ale jak robie zdjecia w Raw-ie to sa one bledsze niz jpg na tych samych ustawieniach co moze byc przyczyna ???
    To zalezy jakie masz ustawienia na myśli, w programie czy w puszce.
    W aparcie możesz mieć podciągnięty np. kontrast (ew. ustawiony AUTO), nasycenie, ostrość itd. Programy niezaleznych firm nie czytaja tych ustawień i otwierasz takiego rawa, jak go puszka stworzyła.
    Jesli natomiast użyjesz oprogramowania Nikona, ustawienia z puszki zostaną uwzględnione i raw bedzie wyglądał "lepiej", podobnie do gotowego jpga, tylko, że to nie o to chodzi i niczego nie zmienia, bo te utawienia i tak mozna wyzerować w programie. Raw jest formatem przeznaczonym do dalszej obróbki i tu jest jego największa przewaga, np. korekcja WB, wyciąganie przepaleń, cieni itd.
    Ostatnio edytowane przez 251kris ; 05-06-2009 o 18:14
    D700, D610 IRIX 15mm, sigma 24/1,4 art, NIKKOR AI 35mm T28-75/2,8, 50/1.8G, 85/1.8D, TAmron 70-300 IS SB900

Domyślnie

welasnie otworzylem to zdjecie w ps i programie z plytki nikona widac dosc duza roznice jaki program polecacie w takim razie zeby tego nie bylo

Domyślnie

Cóż największą zgodność nefów będziesz miał z capture nx. Tylko ten program wie co w tym formacie tak naprawdę piszczy. Choć nie wiem czy jest wart swojej ceny...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez boa85 Zobacz posta
    welasnie otworzylem to zdjecie w ps i programie z plytki nikona widac dosc duza roznice jaki program polecacie w takim razie zeby tego nie bylo
    Na początek sciągnij sobie darmowy View NX. Ja używam jako przeglądarki do rawów, ale na pierwszy kontakt z oporogramowaniem Nikona bedzie ok. Pytanie, co chcesz osiągnąć robiąc zdjęcia w rawach?
    Do prostej, podstawowej korekty ViewNX wystarczy.
    D700, D610 IRIX 15mm, sigma 24/1,4 art, NIKKOR AI 35mm T28-75/2,8, 50/1.8G, 85/1.8D, TAmron 70-300 IS SB900

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów