Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 24 z 24

Wątek: 50mm 1.8

Domyślnie

Lightman, a propos "tele manual": pamiętaj, że D50 z obiektywem bez procesora nie będzie mierzył światła. Niby to niewielkie utrudnienie, bo jest natychmiastowy podgląd, ale zawsze.
    Mówiąc "pierścień tele 2x" masz na myśli telekonwerter? Z TC Tamron 2x MC7 (to samo co Kenko MC7) Nikkor 1,8/50 jest dość ostry po przymknięciu do ok. 4; przy pełnym otworze jest dość słaby. Z kolei AF działa z nim nieco za szybko: często przejeżdża za ustawienie najlepsze i musi cofać, co trwa dłużej.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Oszczędny w słowach
    Miasto
    BRISTOL UK

Domyślnie

Jest do wyboru jeszcze 50mm Nikona 1.4. Co sadzicie o tym obiektywie? A moze lepiej 35mm f2 Nikona.
    Ratan

Domyślnie

puch24, mylisz chyba ostrosc z GO. 50 jest ostry w pelnym zakresie.

Domyślnie

R, nie, nie mylę ostrości z jej głębią. Po pierwsze, żaden obiektyw nie rysuje przy pełnym otworze równie ostro jak po przymknięciu o 2-3 stopnie - zawsze obiektyw w pełni otwarty jest nieco mniej ostry niż przymknięty, zwłaszcza na brzegach - i nie wynika to z małej głębi ostrości. Nikkor 1,8/50 jest dobrym obiektywem, ale dotyczą go te ograniczenia jak każdy inny obiektyw.
    Po drugie, odpowiadałem na pytanie Lightmana, z którego zrozumiałem, że pytał o użycie tego obiektywu z telekonwerterem - i podzieliłem się moim doświadczeniem: z telekonwerterem Tamron/Kenko MC7 obiektyw ten nie rysuje bardzo ostro przy otwartej przysłonie, ale po przymknięciu poprawia się nieco.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów