Close

Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 62

Wątek: Jaki statyw...

Domyślnie

perfektcom - ja nadal zbieram kase^^
    piszac ze lepiej kupic dobry niz wcale jest pomylka i to straszna....

W niedziele na wyscigacha byli super fuuryy... chyba z 200 osob bylo ...
    A powiem ze jak na nielegalnych wyscigach to .... dobry rezultat...
    Scigali sie itp... CO kolesie na motorach wyprawiali to szok.....
    Nie mialem statywu ..... (bo wybralem opcje... drozsza..)///
    fotki nie zrobilem ani jednej bylo troszku ciemno itp.. bez statywu nie dalo rady,,,,
    Teren... ulica asfaltowa.... nie wialo pogoda bezwietrzna.... kupujac statyw za (powiedzmy200zl) byl bym wstanie zoobic jakies fotki a tak to

I piszac ze jestem amatorem mialem na mysli ze moje przygoda z fotorafia dopiero sie zaczyna...
    I nie jestem pewien czy zalapie "Bakcyla" ////...////
    wiec coraz bardziej zastanawiam sie nad zmiana dezycji //..//
    kupic tanszy .... przekonac sie na wlasnej skorze,, jak to jest pracowac na szicie....
    i po jakims czasie kupic MF.....
    NIe wiem jak narazie nie mialem czasu za bardzo sie nad tym zastanawian (Sesja wrzesniej 6 egzaminow zaliczonych )
    ALe forum odwiedzam regularnie,,, i wszystko czytamm ....
    Jak narazie nic nie kupilem .... (Dalej mysle za dobrze mi to nie idze ale ... haha(
    Pozdrawiam wszystkich i THx za wypowiedzi....

Domyślnie

Może jest to radykalne podejscie ale na te wyscigi to lepszy byłby monopod a nie statyw!!!.
    Można wtedy troche poszaleć. Zobacz moją fotkę z pierwszej próby panoramowania ( bez wsparcia):

Pędzący samochód

Nie mówie że jestem ekspertem ale tę fotkę bardzo lubię

Pozdrowienia

perfektcom

Domyślnie

Ftoka N1....
    Statyw kupuje nie tylko na wyscigi ... ;p

monopod - widzialem takie "cóś" za 100zl .... nie wiem ile cos takiego kosztuje i jak sie to wykorzystuje ..... Przypominam" aMoToR"

Nie wiem jak narazie"po sesji" czekam na wyniki.....

Zaczynam jakos myslec normalnie

Domyślnie

ludziom rozdzieranym dylematem tani i drgający czy drogi i porządny dorzucę jeszcze kamyczek do tej sterty opinii - dla fotografa plenerowego może być trzecie wyjscie - ja tak zrobilem - potrzebowałem mocnego statywu ale 700 zł za manfrotto (dobre) to dla mnie troszkę za dużo - więc posalałem na allegro i za sto parę złotych kupilem drewniaka (taki stary drewniany statyw z czasów PRLu) a obecnie wojuję żeby MF029 do niego przypiąć - ciężkie to i nieporęczne ale MTO 1000 nawet można się pobawić. jak wbije się kolce w ziemię to dobrze skręcony staje się zaskakująco stabilny a wersja bez kolumny centralnej pozwala umieścić aparat parenaście cm nad ziemią . taki statyw ma sporo wad ale jest dobrym rozwiązaniem "na jakiś czas" zanim uzbieramy na MF a potem świetnym przyjacielem od czasu do czasu gdy trzeba użyć czegoś długiego - szczególnie za tę cenę. dodatkowo głowice tych statywów (chociaż ruchome tylko w dwu płaszczyznach) byly budowane bardzo solidnie i dają świetne podparcie ciężkim sprzętom (są niskie i zwarte).

Domyślnie

sam jako amator polecam wszystkim pozostałym amatorom statyw sherpa 600n - używam go od półtora roku i nie mam do niego żadnych zastrzeżeń. tym bardziej nie rozumiem postów w stylu "kupujcie tylko manfrotto (najmarniej 055prob) bo reszta to gówno i strasznie się kołysze nie wietrze" jeżeli tak to sorry - mi się nie buja na wietrze a jak miałby się bujać to ciekawe o ile stabilniejszy byłby manfrotto - myślę że ... tak gdzieś o 500 pln
    Ostatnio edytowane przez Wiktoch ; 18-10-2006 o 21:07
    EOS

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

miałem okazję porównać oba statywy...sherpa wygladała jak biedny krewny z krajów demokracji ludowej a ustawione na obu zestawy pokazały wyższość MF...i to zdecydowanie...takie mierzalne - stabilizacja obiektywu 300mm z konwerterem 1,4 następowała na MF po ok 2s. zaś na sherpie po 11s. do tego dotknięcie aparatu znowu wytrącała obiektyw ze stabilizacji...
    pomijam już udźwig obu statywów...chcesz zmieniać prawa fizyki?
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie

praw fizyki nawet jak chciałbym to bym nie zmienił drogi ALFie

jak decydowałem się na zakup statywu miałem d70 z kitem (18-70) i plastikowe tele 70-300. Owszem, myślałem nad manfrotto ale szkoda mi było na niego kasy. sherpa była tańsza a jej jakość wykonania, z całym szacunkiem, nie określiłbym jako "biednego krewnego z krajów demokracji ludowej" - trochę fantazjujesz prędzej określenie takie pasuje do polecanych m.in. przez ciebie chińskich podróbek manfrotto, które mają być namiastką boskiego manfrotto
    rozumiem forumowiczów którzy dopiero co nabyli nowe d50tki, 70tki czy 80tki i dysponują jednym kitowym bądź dwoma szkłami. szczerze powiem że zakup pod takie szkła (chodzi mi o ich ciężar) nie determinuje konieczności nabycia drogiego manfrotto. nie sądzę aby różnica w możliwościach pomiędzy dwoma statywami przekładała się na różnice w cenie - to znaczy może inaczej: aby uzasadnione było wydawanie takiej kasy, gdyż posiadany sprzęt w pełni nie wykorzysta tego potencjału, tkwiącego w legendarnym manfrotto 055prob
    oczywiście - myślmy perspektywicznie w końcu to zakup na lata. ja w międzyczasie pozbyłem się obydwu kitów, kupiłem standard tamrona, szeroki kąt tokiny, tele sigmy ze stałym światłem, większe torby, plecaki a statyw ... ciągle ten sam! i przy podpięciu najcięższego szkła i lampy mam jeszcze zapas do maksymalnego udzwigu trójnoga. zresztą żeby się nie powtarzać odsyłam do innego wątku na forum: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=11337&page=2

pozdrawiam
    wik
    EOS

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

wierz mi, że nie masz zapasu
    a co do samej firmy...sama sobie wystawia opinię...zobacz sobie jej stronę i co za brednie tam wypisują...statyw o wadze 3kg ma w/g nich udźwig 10kg! takich przeliczników to nie mają nawet statywy po 1000$ ...taki wynik można osiągnąć wyłącznie w laboratorium, ale nigdy w praktyce...rzeczywisty udźwig statywów amatorskich to jego ciężar...sherpa waży ok 2kg i taki lub niewiwle większy jest jego praktyczny udźwig...dla MF055 to jest 4,5kg...
    nie twierdzę, że sherpa to zły statyw, ale nadaje się do krótkich szkieł albo lekkich śerdnich...i to z ograniczeniami...poczytaj ilu ludzi na tym forum zmieniło sherpę na MF i dopiero wtedy zobaczyli jaka to jest różnica...to nie jest wyłącznie moja opinia...
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

pebees
    Gość

Domyślnie

Wiktoch - myślałem podobnie jak Ty. Dopóki nie kupiłem MF Zresztą sam zobaczysz wietrzną porą przy swojej kitowej 300-tce..
    Ostatnio edytowane przez pebees ; 19-10-2006 o 07:19

Domyślnie

No i w pełni się z Tobą zgadzam ALFie – powtórzę raz jeszcze Twoją wypowiedź: „nie twierdzę, że sherpa to zły statyw, ale nadaje się do krótkich szkieł albo lekkich średnich (...)”.
    Dlatego drodzy forumowicze nie bójcie się kupować tańszych statywów – nie musi to być od razy manfrotto 055prob Zróbcie tak jak ALF – oto inny cytat z jego postów: miałem w swoim fotograficznym życiu 7 statywów i poza drewniakiem (7kg wagi) ani jeden nie zasługiwał na miano stabilnego” Wniosek - możecie zacząć od niższego poziomu cenowego przy odpowiednio niższej jakości wykonania/możliwościach Sęk w tym aby zachować odpowiednie proporcje między tymi elementami. Zwróćcie uwagę np. aby cały statyw, łącznie z głowicą, był z aluminium, żeby był wyposażony w szybkozłączkę itp. Po kilku latach kupicie sobie porządny statyw manfrotto za 600 pln + głowicę za 400 pln i będziecie w pełni wykorzystywać jego możliwości A może wystarczy wam właśnie taki za 200 / 300 pln?

pozdrawiam
    wik
    EOS

Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów