Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Domyślnie d90 obraca wszystkie zdjęcia

witam
    na wstępie pragnę się przywitać ponieważ jest to mój pierwszy post więc witam
    mój problem polega na tym że mój nowy d90 (oprócz tego że wyskoczyły już 2 błędy) zaczął obracać wszystkie zdjęcia podczas odtwarzania (pionowe i poziome)
    w menu mam ustawione żeby obracał te pionowe ale wziął i zwariował i obraca wszystkie
    jak wyłącze w menu obracanie to nie obraca żadnego
    trząsłęm puszką, ale nic nie pomogło
    trochę mnie to martwi bo nowy aparat i już coś się dzieje - dobrze że choć zdjęcia mi pasują
    pozdrawiam

Domyślnie

Zrob mu hard reset i tyle
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

taki mądry to i ja sam jestem kolego hihihi ale dzięki
    jakieś inne sugestje ???
    próbowałem wszystkiego, formatowanie, resetowanie ustawień, formatowanie karty i nic

Domyślnie

W takim razie serwis. Szczególnie, że mówisz o 2 błędach - chcesz czekać aż się skończy gwarancja?

Domyślnie

a słyszysz "kuleczkę" która odpowiedzialna jest za obrót zdjęć ? wraz ze zmianą orientacji aparatu powinieneś słyszeć jak sie przemieszcza wewnątrz body. Moze się po prostu przycięła ?
    Ostatnio edytowane przez Lagunman ; 12-06-2009 o 17:26
    kilka puszek jakieś szkła i brak spiżarni do przechowywania + masa nauki ;p

Domyślnie

Instrukcja, strony: 163 i 205

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lagunman Zobacz posta
    a słyszysz "kuleczkę" która odpowiedzialna jest za obrót zdjęć ? wraz ze zmianą orientacji aparatu powinieneś słyszeć jak sie przemieszcza wewnątrz body. Moze się po prostu przycięła ?
    słyszę że coś tam lata jak by mała śrubka więc
    zastanawam się czy może mu nie zaszkodziło to że mam dość ciasny pokrowiec i żeby się zmieścił to musze go wkładać gripem do góry czy leży na boku - może to mu zaszkodził? sam juz nie wiem chyba bez serwisu się nie obejdzie
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 12-06-2009 o 21:03 Powód: orto! "śróbka")

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Annihitek Zobacz posta
    Instrukcja, strony: 163 i 205
    kolego powyżej napisałem o co chodzi, wynika z tego jasno że wiem jak włączyć i wyłączyć tę funkcję - nic więcej nie ma w instrukcji w temacie
    po włączeniu "on" obraca zdjęcia pionowe do pionu i to jest ok, ale czemu obraca poziome do pionu ??? - tu jest problem - tak jak by mu się orientacja pomyliła
    poprostu wycignęłem go wcześnie rano żeby pstryknąć wschód słońca nad morzem i zauważyłem, że wszystkie zdjęcia pokazuje pionowo - pomyślałem pewnie przez silne światło słoneczene i jakiś czujnik zgłupiał (i to nadobre ale raczej nie z powodu światła bo ono nie mogło zablokować kulki)

Domyślnie

nie wiem jaki to ma związek ale:
    właśnie przypomniałem sobie że wcześniej wieczorem robiłem nocne zdjęcia i miałem wyłączoną stabilizację i AF (wszystko ustawiałem ręcznie)
    wykonałem następujący manewr : ponownie wyłączyłem AF i VR, w menu ustawiłem na OFF obracanie następnie AF i VR ponownie włączyłem i znowu wszedłem w menu i obracanie ustawiłem na ON i co ........ coś nieprawdopodobniego ihihihihh wszystko wróciło do normy tzn. obraca zdjęcia tylko pionowe a poziomych nie rusza (i dobrze)
    dzięki za podpowiedzi
    mam nadzieję że mój przypadek komuś pomoże bo chyba jest jakiś kolejny błąd w sofcie
    pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mg-maciek Zobacz posta
    kolego powyżej napisałem o co chodzi, wynika z tego jasno że wiem jak włączyć i wyłączyć tę funkcję - nic więcej nie ma w instrukcji w temacie
    po włączeniu "on" obraca zdjęcia pionowe do pionu i to jest ok, ale czemu obraca poziome do pionu ??? - tu jest problem - tak jak by mu się orientacja pomyliła
    poprostu wycignęłem go wcześnie rano żeby pstryknąć wschód słońca nad morzem i zauważyłem, że wszystkie zdjęcia pokazuje pionowo - pomyślałem pewnie przez silne światło słoneczene i jakiś czujnik zgłupiał (i to nadobre ale raczej nie z powodu światła bo ono nie mogło zablokować kulki)
    Może rzeczywiście czujnik mu chwilowo zwariował? Na drugi raz wstrząsnij nim trochę.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów