Close

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 63

Wątek: D60

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pytajaca Zobacz posta
    Ja używam dokładnie tego: http://allegro.pl/item648334470_filt...c_52_52mm.html - akurat u tego gościa znalazłem (to nie jest reklama)
    Wcześniej miałem jakiś tani badziew za 10 zeta, ale jak sobie trochę poczytałem to zmieniłem zdanie i kupiłem coś takiego. Polara tez kupiłem firmowego.
    N

Domyślnie

50/1.4 af-s
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Photoartbox
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swider Zobacz posta
    50/1.4 af-s
    Pytam powaznie. Ja tez robie portrety nawet 20-ka, ale jest wielu, ktorzy twierdza, ze 50-ka znieksztalca, przerysowuje itp. Niestety nadal brakuje AF-S 85, a co jest najwazniejsze, starsze wersje szkiel sa czesto swietne optycznie, bardzo dobrze wykonane i duuuzo tansze niz ich odpowiedniki z AF-s, dlatego nadal uwazam, ze posiadanie body ze srubokretem, jest uzasadnione.

Domyślnie

o i jeszcze kolejna uwaga do aparatu. szkoda, ze nie ma live view, bo jednak troche oko się męczy z czasem (rozbestwiona), i że klapka LCD nie odchyla się, nawet jak to w moim starym Olku bylo. troche nie poręcznie jest się tarzać po mokrej trawie, albo chcać sfotografować dość male zwierze
    /*\
    [ O ] D90 N50 8.1 Sigma 10-20 4-5.6 Tamron 70-300 (bosh..) Nie moge tera pisac, jezdem za granicom

Domyślnie

o i jeszcze kolejna uwaga do aparatu. szkoda, ze nie ma live view, bo jednak troche oko się męczy z czasem (rozbestwiona), i że klapka LCD nie odchyla się, nawet jak to w moim starym Olku bylo. troche nie poręcznie jest się tarzać po mokrej trawie, albo chcać sfotografować dość male zwierze
    Uroki fotografii.
    Nie sztuka położyć aparat na Ziemi i niech sam foci..

Pozdrawiam..
    ~Jasiu ~

Domyślnie

sztuka polożyć się na zmieni w zagrodzie kur.. gdzie same twarde dowody
    /*\
    [ O ] D90 N50 8.1 Sigma 10-20 4-5.6 Tamron 70-300 (bosh..) Nie moge tera pisac, jezdem za granicom

Domyślnie

sztuka polożyć się na zmieni w zagrodzie kur.. gdzie same twarde dowody
    Chcesz zrobić zdjęcie tego co widzi kura? Wczuj się w kurę
    N

Domyślnie

Ano właśnie jak na mnie wszystkie udziwnienia typu odchylane LCD czy też LV albo nagrywanie filmów to ułatwienia dla pstrykaczy a nie ludzi których fotografika naprawdę pasjonuje. A co mieli powiedzieć ludzie fotografujący lustrzankami analogowymi. Oni nawet nie marzyli o takich bajerach a zdjęcia mieli o niebo lepsze niż dziś współcześni fotograficy. Sztuką nie jest mieć wybajerzony i udziwniony sprzęt a właściwe spojrzenie na świat i dużo samozaparcia oraz poświęcenia. Wtedy kiedy wyjdzie nam niesamowite foto będziemy jeszcze bardziej dumni i nie z odchylanego LCD super matrycy czy LV tylko z siebie ze potrafiliśmy zrobić coś wbrew sobie dzięki czemu osiągnęliśmy sukces w postaci niepowtarzalnej fotki.
    Nikon D200+Grip i Nikon F65|N50 f1,8|N18-70|S70-300 APO DG|Nikon SB-600| DELTA DRF-14| -= Moja Galeria FOTO =-

cornicova
    Gość

Domyślnie

Witam Was.
    Ja również podpisuję się pod pytaniami i dokładam swoje: Wiem, że do D60 (którą również i ja posiadam) potrzebne są obiektywy z AF-S. Chciałabym kupić sobie stałkę f/1,8 50mm a wiem, że ona jest bez -S. Czy bardzo odczuję brak działania autofocusa? Czy są może jakieś przejściówki (o takich słyszałam), które wspomogłyby pracę z tym obiektywem? Nigdzie nie mogę się tego doszukać, a moje miasto to dziura pod względem technologii
    Z góry dziękuję

Gaduła Awatar SlaWasII
    Miasto
    malownicza wieś Słocina, co to już jej ni ma...
    Wpisów
    37

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomba1982 Zobacz posta
    chciałem zapytać
    1. jaki wybrać pomiar ekspozycji
    matrycowy, centralny, czy też punktowy??
    2.jaki wybrać tryb AF: jednopolowy, dynamiczny czy tez pierwszy plan.

czym te ustawienia się różnią?

Ad 1.
    Zasadniczo polecam matrycowy na co dzień. Centralny i punktowy jest do zadań specjalnych (portret, makro).

Ad 2.
    To zależy jaki masz aparat. Dla 3 punktów jakie mam w D60 tylko i wyłącznie jeden punkt, najczęściej środkowy (krzyżowy). IMO. Wszelkie dynamiczne, to jest w tym przypadku jakieś nieporozumienie. Przy 11 polach nie wiem, ale z tego co próbowałem, można całkiem śmiało zdać się na dynamiczny bądź pierwszy plan. Aczkolwiek to zależy od indywidualnych preferencji, ilości światła, itd. Jak jest mało światła, to wiadomo - będzie duża dziura i mała głębia ostrości. Tu automatyka może czasem wymięknąć i wyostrzyć nie to co trza. Jak Ci zależy na małej GO, to IMO najlepiej ostrzyć w konkretny punkt.

Czym się różnią? Odsyłam do instrukcji i literatury.
    Ostatnio edytowane przez SlaWasII ; 10-06-2009 o 19:20
    Зоркий 4 | ЛОМО-компакт-автомат | Prakitica MTL50 | D60 | D80 | kilka słoików | Nokia... Szczyt marzeń: D500 | 24-70/2.8

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów