Close

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 63

Wątek: D60

Domyślnie

Sorry, nie ten dział

Domyślnie

Ja jestem posiadaczem D60 od roku. Zaczynałem od D60 + tamron 18-200 i na początek myślę że to wystarczy.
    Obiektyw w miarę przyzwoity ja na swą cenę ( bez stabilizacji ) oczywiście ma swoje mankamenty jak na spacerzooma przystało (między innymi cień na zdjęciu na dole przy użyciu lampy po ciemku- ale każdy tak ma przy wbudowanej lampie). Zestaw na początek jak najbardziej dobry dla amatora. A co zdjęć z rozmazanym tłem to masz na myśli foty wykonane z zastosowaniem głębi ostrości tu masz parę słów http://szerokikadr.pl/poradnik/artykul/glebia_ostrosci/ - całość sobie przeczytaj ...
    pozdrawiam

Domyślnie

jak dla mnie minimalna wada D60 jest to, że osłona na obiektyw nie 'dynda' na smyczce tylko jest luzem, chyba, że ja nie odkryłam jakiegoś patentu.
    znając siebie pewnie gdzieś zawieruszę owy dekielek. moje pytanie: czy (bo nie wiem tego jeszcze) są jakieś filtry? czy inne osłony które mogę nałożyć na obiektyw w czasie spacerowania i polowania na obiekty, tak żeby uchronić go przed zapylaniem itp.?
    /*\
    [ O ] D90 N50 8.1 Sigma 10-20 4-5.6 Tamron 70-300 (bosh..) Nie moge tera pisac, jezdem za granicom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pytajaca Zobacz posta
    jak dla mnie minimalna wada D60 jest to, że osłona na obiektyw nie 'dynda' na smyczce tylko jest luzem, chyba, że ja nie odkryłam jakiegoś patentu.
    To i ja się podepnę. Jest jakiś patent na to?

Cytat Zamieszczone przez pytajaca Zobacz posta
    moje pytanie: czy (bo nie wiem tego jeszcze) są jakieś filtry? czy inne osłony które mogę nałożyć na obiektyw w czasie spacerowania i polowania na obiekty, tak żeby uchronić go przed zapylaniem itp.?
    Ja na co dzień używam filtra UV, ale nie wiem czy o to Ci chodzi.
    N

Domyślnie

zastanawiam sie nad tym patentem. moze jakas minidziurke nawiercic i pętle zrobic? wlasnie nie wiem czy o taki filtr chodzi chcialabym taki co to ochroni a nie sprawi, że beda jakies "zakłócenia" przy robieniu zdjęć.
    /*\
    [ O ] D90 N50 8.1 Sigma 10-20 4-5.6 Tamron 70-300 (bosh..) Nie moge tera pisac, jezdem za granicom

Domyślnie

No to UV-ka będzie w sam raz. Jak chcesz uzyskać jakieś efekty to już inny filtr, np. polar czy połówkowy.
    Nad przywiązaniem dekielka też myślałem. W moim starym Fuji dekielek fabrycznie był uwiązany na sznurku i nie było problemu.
    N

Domyślnie

Można sobie kupić dekiel ze sznurkiem.

Domyślnie

można kupić naklejany(do dekla, po odtłuszczeniu np prefumami) i mocowany albo tylko paskiem albo metalową klamrą do paska ( moim zdaniem paskiem lepiej)
    Ostatnio edytowane przez przemo1978 ; 02-06-2009 o 22:38 Powód: błąd

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr_ Zobacz posta
    Można sobie kupić dekiel ze sznurkiem.
    O widzisz, trzeba będzie tak zrobić. Dzięki za info
    N

Gaduła Awatar SlaWasII
    Miasto
    malownicza wieś Słocina, co to już jej ni ma...
    Wpisów
    37

Domyślnie

Na co dzień filtr UV + lens hood. Często przedzieram się przez różne chaszcze i innej opcji sobie nie wyobrażam. Dekielek schowany by nie zawadzał...

E:
    A ten naklejany to o kant rozbić. Miałem taki do Praktiki i po jakimś czasie zaczął się odklejać. Nawierciłem więc w plastiku dekielka dziurkę fi 1mm i po przewleczeniu sznureczka przykleiłem poksipolem. Zrobiłem to ze 20 lat temu i trzyma się do dzisiaj.
    Ostatnio edytowane przez SlaWasII ; 02-06-2009 o 22:52
    Зоркий 4 | ЛОМО-компакт-автомат | Prakitica MTL50 | D60 | D80 | kilka słoików | Nokia... Szczyt marzeń: D500 | 24-70/2.8

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów