Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Nikon D60

Domyślnie Nikon D60

Witam wszystkich członków NKP!
    Jestem nowym, a zarazem młodym członkiem forum. Uwielbiam fotografię i mam pytanie odnoszące się do Nikona D60 wstępnie wraz z obiektywem Nikkor 18-70 DX AF-S ED. Ma być to moja pierwsza lustrzanka oprócz Zenitów itd. Mój dylemat polega na wyborze obiektywu. Interesują mnie głównie obiektywy o względnych parametrach optycznych i solidnym wykonaniu w przedziale ogniskowych 18-135 wolałbym żeby był to obiektyw zmiennoogniskowy, bo stałka jest jak dla mnie za mało uniwersalna. Proszę o rzeczowe i subiektywne opinie na temat obiektywów, a także korpusu wspomnę że chcę zmieścić się w około 2500zł łącznie z korpusem. Z góry dziękuję za odpowiedzi.
    Ostatnio edytowane przez ETZ ; 01-06-2009 o 19:12

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ETZ Zobacz posta
    Witam wszystkich członków NKP!
    Jestem nowym, a zarazem młodym członkiem forum. Uwielbiam fotografię i mam pytanie odnoszące się do Nikona D60 wstępnie wraz z obiektywem Nikkor 18-70 DX AF-S ED. Ma być to moja pierwsza lustrzanka oprócz Zenitów itd. Mój dylemat polega na wyborze obiektywu. Interesują mnie głównie obiektywy o względnych parametrach optycznych i solidnym wykonaniu w przedziale ogniskowych 18-135 wolałbym żeby był to obiektyw zmiennoogniskowy, bo stałka jest jak dla mnie za mało uniwersalna. Proszę o rzeczowe i subiektywne opinie na temat obiektywów, a także korpusu wspomnę że chcę zmieścić się w około 2500zł łącznie z korpusem. Z góry dziękuję za odpowiedzi.
    Witam
    Posiadam taki sprzęt (ponad 8tys fotek) i od niedawna nikkora 18-70 i powiem krotko; gdybym raz jeszcze kupowal wybral bym zapewne używana d 80 i właśnie obiektyw 18-70. Odnoszac sie do szkla przed zakupem czytalem wiele odnosnie 18-70 i 18-135 a moj wybor padl na 18-70 i nie żałuje. Poczytaj trochę testo, opini użytkowników a mysle ze Twoj wybor rowniez padnie na 18-70.pozdrawiam
    D-90 / N 18-70 / N 50 F 1.8 / Velbon Sherpa 600R / KATA-DR 465

Domyślnie

Optycznie te dwa obiektywy jakoś kolosalnie się nie różnią. Natomiast 18-70 jest zdecydowanie lepiej wykonany. Tam zostały upchane w zasadzie wszystkie flagowe technologie (oczywiście w budżetowej wersji) Nikona, za wyjątkiem stabilizacji.

Domyślnie

Pozostaje mi się tylko podpisać Jak dla mnie jedyną konkurencją dla tego szkła jest 18-200 VR, o ile ktoś potrzebuje mieć taki zakres i stabilizację obrazu. Ja nie potrzebuję, w 18-70 przeszkadza mi tylko takie sobie światło... Te wszystkie inne 18-135 itp. to takie zapchajdziury oferty Nikona.
    Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
    Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70

Domyślnie

Ekhm...mam 18-135 i go uzywam jako moj glowny spacerniak A jakie sa skutki...w mojej stopce sa zdjecia z Nowego Jorku. Wszystkie pokazane zrobione za pomoca 18-135. Jak widac, da sie tym cos zdzialac.
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

D60+18-70 = dobry zestaw dla osoby wkraczajacej w swiat fotografii (cyfrowej)
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Domyślnie

ja też mam 18-135 i nie narzekam, też zastanawiałem się nad 18-70 i nie dostrzegłem różnic optycznych na tyle dużych by zdecydowały o którymś z nich,
    konstrukcja 18-70 jest bez wątpienia dużo lepsza, ale dla mnie amatora niema to większego znaczenia, zwłaszcza tak opłakiwany plastikowy bagnet,
    co z tego że jest plastikowy skoro szkło przez 75% czasu jest zapięte do puszki?
    Poza tym konstrukcja 18-135 znowu taka straszna nie jest, a i tak o niebo lepsza od 18-55.
    Podsumowując jako szkiełko spacerowe, uniwersalne polecam.
    Problem tylko w tym czy uda Ci się dostać je w zestawie z D60, na dzień dzisiejszy to chyba nikkor 18-105 jest często oferowany w puszkach z tej półki, no i ma VR
    D50 i parę klamotów l
    Zapraszam na
    TMS fotogaleria

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez T-M-S Zobacz posta
    ...
    co z tego że jest plastikowy skoro szkło przez 75% czasu jest zapięte do puszki? ...
    http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=100990

i bez względu na to czy to 18-55 czy 19-135 czy inny... plastik to plastik... mocniejsze uderzenie, jakieś "parcie" na obiektyw w torbie czy inne przypadkowe przygniecenie i po zawodach. Z metalowym bagnetem juz o wiele trudniej o taki "wypadek".
    |D7100|SB-800|T17-50/2.8|S70-200/2.8|SY8/3.5|nogi GoldPhoto|Manfrotto|SanDisk|
    Pozdrawiam Tomek Kić

Domyślnie

oj bez przesady znowu taki badziewny ten plastik nie jest, podejrzewam że ten cały płacz to raczej odnośnie trwałości takiego elementu a nie jego wytrzymałości,
    ważne jest też co się robi z aparatem i cokolwiek by to nie było to warto robić to z głową!
    Był też gdzieś na forum wątek o tym jak komuś szkiełko (z metalowym bagnetem) wyłamało mocowanie w body!!!
    Zatem traktując ten element jako najsłabsze ogniwo, wolałbym żeby mi poszedł plastik w szkle za kilka stów bo nie będzie po czym płakać,
    a być może uda się to przeszczepić z jakiegoś umarlaka
    D50 i parę klamotów l
    Zapraszam na
    TMS fotogaleria

Domyślnie

oj bez przesady znowu taki badziewny ten plastik nie jest, podejrzewam że ten cały płacz to raczej odnośnie trwałości takiego elementu a nie jego wytrzymałości,
    tia tylko owy plastik pierwszego sortu to raczej nie jest...

ważne jest też co się robi z aparatem i cokolwiek by to nie było to warto robić to z głową!
    ale chyba lepiej mieć ten lepszy, wytrzymalszy i trwalszy materiał niż ten co jest słabszy, gorszy i mniej trwały?

Nie kapuje - po kiego wychwalać ten plastik pod niebiosa? Optycznie te szkła są podobne (choć to zależy od sztuki) ale konstrukcyjnie to dwie różne historie i dlatego brał bym bezsprzecznie 18-70 to pare mm więcej w 18-135 imho nie robi szału...

Był też gdzieś na forum wątek o tym jak komuś szkiełko (z metalowym bagnetem) wyłamało mocowanie w body!!!
    Zatem traktując ten element jako najsłabsze ogniwo, wolałbym żeby mi poszedł plastik w szkle za kilka stów bo nie będzie po czym płakać,
    a być może uda się to przeszczepić z jakiegoś umarlaka
    no był i jak mnie pamięc nie myli to szkiełko, które tego dokonało to nie było to przykładowe 18-135 tudzież inny kurdupelek a wielkie, kobylaste i ciężkie 80-200AFS zapięte do d80 a cały zestaw rąbnął o ziemie ze znacznej wysokości... Nie ma rzeczy niezniszczalnych...
    |D7100|SB-800|T17-50/2.8|S70-200/2.8|SY8/3.5|nogi GoldPhoto|Manfrotto|SanDisk|
    Pozdrawiam Tomek Kić

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów