Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Wątek: Rajd Warmiński

Domyślnie

To następnym razem,bo i tak mi się to spodobało
    jakie według doświadczonych kolegów proponujecie ustawienia,D 90 tryb sport? a jak nie to co?
    Wiem że ideałów nie ma,ale może jakieś uśrednienie takich ustawień.
    Co do kolorów,to owszem dodaje w trakcie obróbki,ogromnie lubię (żywe barwy)
    -"Żyj na huśtawce życia,Żyj ! Bo tylko raz dany nam czas !!!"-

Domyślnie

chyba mi sie monitor rozkalibrowal bo wali kolorami po oczach...
    Nikon

Domyślnie

no cholera aż tak,chyba zmowa jakaś
    dziś na kilku kompach sprawdzałem,no ale żeby świeciło???
    A te ustawienie to tak zwane z preselekcją czasu? Taki półautomatyczny tryb?

teraz fotka którą mi kolega pomógł obrobić w jakimś programie do plików NEF
    moje zdjęcie jego obróbka.

Domyślnie

Hej!

Nie będę się odnosił do fotek, bo właściwie co trzeba zostało powiedziane, natomiast co Ci mogę poradzić:

1. Autofocus zawsze na on! Ostrzenie manualne jest oczywiście możliwe (sam ongiś tak na rajdach robiłem, bo... nie miałem AFa w aparacie ), ale dramatycznie zmniejsza szanse na udane ujęcie przy braku doświadczenia. Ustawienia: AF-C, dynamiczne śledzenie.

2. Tryb - tryb M jest często wykorzystywany w sporcie samochodowym a to z powodu odbłysków na karoserii i świateł rajdówek - potrafią zmylić światłomierz. Niestety trzeba mieć wtedy światłomierz w głowie i reagować nawet na barwę nadjeżdżającego samochodu. Na początek możesz spokojnie wykorzystać tryb A. Ustawiasz małą przesłonę (tak, aby czas był krótszy niż - powiedzmy - 1/400) i jedziesz.

3. Zorientuj się kiedy są rajdy amatorskie (KJS) w okolicach - bardzo dobry poligon do nauki.

Trening czyni mistrza. Jak na początek jest nieźle kadrowo i pod względem momentów, więc teraz czas na technikę.

Powodzenia!
    Pozdrawiam, Jan Zieliński
    HW: D200, S10-20/4-5.6, N24-70/2.8, S70-200/2.8, SB-600
    www.gtfoto.pl

Domyślnie

Wielkie dzięki,nareszcie poczułem że to jest forum,o dla wszystkich,dla uczących się też.
    Tatuśki tak mają,jest sprzęt tylko wiedzy o sprzęcie mało
    Ale najważniejsze że są chęci do nauki,o ile ktoś poradzi,aby te informacje były zrozumiałe
    czasem nie mogę terminologii rozszyfrować.
    Dzięki.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów