Szukaj
Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70
Zgadzam się. Brat i paru fotografów od nas wspominało, że Canon robił świetne analogiale to już nie moje czasy- jestem co najmniej cztery lata za młody
Jak zacząłem zabawę z fotografią był już D70 i to właśnie D70 był pierwszym aparatem, jakim świadomie zacząłem robić zdjęcia. Dopiero niedawno (ok. rok temu) przerzuciłem się na D300. D70s pomijam, bo jakoś strasznie nie różnił się od D70 z tego, co pamiętam.
![]()
A co do kompaktów- Sony też robi dobre aparaty kompaktowe. A Carl Zeiss robi dość dobre obiektywy do kamer. Wiadomo, że to nie to samo, co Fujinon lub Canon, ale chyba tylko te trzy firmy mają coś do powiedzenia, jeśli chodzi o obiektywy do kamer. Carl Zeiss ma jedną wadę- robi obiektywy wbudowane w swoje Sony, a nie wymienne, tak jak Fujinon i Canon. Może i dobra firma, ale plastikowa jak Sony...![]()
Niech Nikon zacznie produkować kamery, to może pobije Canona... A jak nie kamery, to chociaż obiektywy do kamer. (ale wątpię w to i spodziewam się krytyki po tym zdaniu).No i kolejny raz nie na temat, ale wybaczcie- film jest dla mnie czymś prawie tak ważnym jak fotografia
![]()
D300, Nikkor 24-70 2.8, Nikkor 85mm 1.8, Nikkor 18-200 VR, 3x SB-900
Powie, że w ramach gwarancji nie czyszczą. Ja mam akurat trochę syfów pod górnym TV i przy okazji wizyty, podpytałem się co i jak.
W D50 samemu sobie wyczyściłem, ale w d300 oczywiście śrubki są pod gumami po 100 zł, tak więc....:-/
Czyli wszystko przez te gumy![]()
D50+T17-50 2.8+N35 1.8+N50 1.8+N24-70 2.8+N70-200 2.8+SB-800 VI edycja Mam Marzenie - SERCE ADMINA !!! - http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=195196
Nie wiem czemu temat wzbudza tak wiele żartów. Zgromadzenie pyłków w rogu, pod szybką wyświetlacza, wskazuje wyraźnie na nieszczelność korpusu w tym miejscu. Nie można zakładać z góry, że gwarancja nie obejmie naprawy tej usterki, bo: "Nikon nie czyści w ramach gwarancji". W mojej opinii, jest to wada produkcyjna (bo korpus ma być uszczelniony) i jeśli ujawniła się w ciągu roku od daty sprzedaży powinna być bezpłatnie usunięta. Tak samo jak odklejające się gumy. I trzeba takich napraw od Nikona wymagać!
Choć mam D80 a nie d300 to jedno mamy wspólne pył za szybką wyświetlacza i co ciekawe też mam go w prawym górnym rogu. Może to zbieg okoliczności, albo coś tam jest, że przepuszcza ten syf właśnei w tym miejscu. D80 nie uszczelniane, ale d300 dziwna sprawa. Mam zamiar zakupić d300 w przyszłym tygodniu oby mi się nie pojawił ten sam problem;/.
NIKON D300+ MB-D10+ NIKKOR AF-S 80-200 2.8
Pod wpływem tego tematu sam dokładnie sprawdziłem swoje D200, jestem drugim właścicielem, aparat ma ponad 2 lata, jest traktowany bez szczypania się i nie ma ani jednego pyłka pod wyświetlaczem. Myślę że w D300 powinno się to zgłosić do serwisu, pucha miała być szczelna a nie jest.
D700 | F5 | F4 | F3 | F2 | F | FM2n | NIKOMAT FTn | FUJIFILM X100
AF16/2.8D | AF18/2.8D | AF28/1.4D |AF20-35/2.8D | AF85/1.4D | AF105/2D DC | AF135/2D DC | AF180/2.8D | AF70-180/4.5-5.6D ED Micro | AF80-200/2.8D ED
MF16/3.5Ai | MF20/4Ai | MF28/2Ai | MF55/1.2Ai | MF105/2.5Ai
Też bym na serwis oddał, d80 nie uszczelniana i miało prawo to powstać a używane co weekend w motocrossie więc zapylenie straszne. Pewnie i tak serwis będzie chciał się wykręcić, że gwara tego nie obejmuje.
NIKON D300+ MB-D10+ NIKKOR AF-S 80-200 2.8
Oddam do serwisu -to na pewno. Potrzebuję jedynie wrócić fizycznie do domua to już, już. Oczywiście podzielę się doświadczeniami.
Ostatnio edytowane przez ekonet ; 17-06-2009 o 09:14 Powód: pis. ("napewno")
Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70
Tanie zależy w jakim sensie. Filmy i wywoływanie sporo kosztuje.
Skontaktuj się z nami