Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 31

Wątek: Digimate v

Domyślnie

no i jak się spisuje? chetnie taki sobie kupię, o ile nie ma problemu z podglądem dużych jpg.
    Semento czy mozesz wgrać i zobaczyc takie największe jpg z d200 (L, fine) one mają po nawet 6 MB.
    co z podgladem samych nef? (takich zapisanych bez jpg)
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    no i jak się spisuje? chetnie taki sobie kupię, o ile nie ma problemu z podglądem dużych jpg.........
    Tez mnie to interesowało, ale widać spakował zabawki i pojechał do na te dwa miechy
    Notabene, z RAWami niewiele databanków sobie radzi, zdziwiłbym sie gdyby w tym przedziale
    cenowym...i jeszcze dyktafon i MP3
    Jednak chyba sprzedający przesadził - bo nie znalazłem w specyfikacji nic o formacie RAW,
    ale robiąc z JPGami to juz całkiem całkiem - jak szybki procesor - bo szybkość coolwalkera
    doprowadza mnie do choroby norwowej
    http://cgi.benl.ebay.be/Digimate-V-M...QQcmdZViewItem

Faktem jest ze na fotkach np. z boku wyglada to bardzo tandetnie - te klapki, plastik, śruby
    http://www.pc165.com/read/49/49139.htm
    Ostatnio edytowane przez krzysztof jot ; 09-10-2006 o 23:12

Domyślnie

Ojojojojojojojoj......

Ostrożnie Panowie z tym sprzętem. Nie mogłem wcześniej nic napisać (praca i troche wyjazdy), ale garść info warto wrzucić.

Wyglad - troche tandetny. Jednak cała kostrukcja solidna i dosc prosta. Etui przypomina torebeczke wykonana na zajeciach z prac recznych przez trzecioklasiste, ale pasuje do sprzetu Jeden kabel do połaczenia z kompem oraz wtyczka do gniazdka z wyjsciem USB , do ladowania.

Pierwsze wrażenia - całkiem niezłe. Było trochę problemów z uruchomieniem, bo cała instrukja pisana krzakami, a jedyny tekst po angielsku to skromny pliczek txt na dołączonej płycie, w którym pisze ze trzeba skopiować sterowniki znajdyjące sie na płytce. Uczyniłem jak kazali i.... nie dało sie wogóle korzystac z urzadzenia. Sformatowałem zatem raz jeszcze dysk i dopiero wtedy ruszylo. Bez zadnych sterowników z płytki, tylko z czystym dyskiem w srodku (!)

Kopiowanie karty sd - bez wiekszych klopotów. 1 GB w troche ponad 4 min. Nie robiłem próby wytrzymałości baterii przy kopiowaniu, ale po jednym razie bateria nawet tego nie odczuła.
    Ogladanie zdjec - porażka. Fotka w formacie JPG fine L wczytuje sie 8-10 sec. Przy duzej liczbie zdjec zapomnijcie o ogladaniu ich sobie na tym sprzecie. Predzej bym osiwiał, niż obejrzal sobie foty choc z jednych urodzin. Jakość wyswietlacza nienajgorsza, ale to tempo wczytywania zdjec... Acha, tylko JPG panowie. Niestety. Wprawdzie do 6MB, ale tylko JPG...
    Ogladanie filmow - calkiem przyjemne. Na wyswietlaczu wbrew pozorom widac calkiem duzo detali. Bateria wytrzymuje troche okolo 1h przy wyswietlaniu filmu z dzwiekiem na sluchawkach. To wystarczy, bo naprawde wiecej nie wytrzymuja oczy.
    Słuchanie muzyki - tez dobrze. Ja tam sluchalem wiecej Poszepszynskich niz muzyki, ale i tak bateria wytrzymala ok 7 h
    Dyktafon - wstyd powiedziec, ale nie zdążyłem przetestowac :P

Sa jeszcze gry, wyswietlanie plików .txt ale tym sie wogole nie bawilem.

No i to by bylo na tyle w duuużym skrócie. Moze to troche mało jak na wasze oczekiwania, ale niestety obudowa przestała działac! Nie wiem co sie stalo, ale jak na razie sa takie objawy, jakby bateria padla na dobre. Nie moge jej naladowac na tyle, aby wystartowal dysk. Czekam na jakis mniej pradozerny dysk i nowa baterie, ale musze powiedziec ze jak na razie to jestem rozczarowany. Nie moge powiedziec, ze jest to sprzet "przyjazny użytkownikowi" . Duzo frustracji dostarcza fakt, ze przy mocno rozładowanej baterii, dysk nie wystartuje, mimo tego ze podłaczy sie wszystko przez USB do kompa. Pojawia sie wskaznik ladowania baterii, ale dysk nie dziala.

Konkluzja - kopiowanie karty i przegladanie folderów dziala jak należy. Nie dodałem wczesniej, że można nawet edytowac nazwy plikow i kasowac je (tylko po co?) . Gorzej jest z wyświetlaniem zdjec. Zajecie dla przysypiających emerytow. Ogladanie filmow i słuchanie muzyki to jak dla mnie mile dodatki. Niestety bateria fabryczna to szajs jakich mało. Jak powiedzialem, zamawiam nowa i zobaczymy co bedzie, ale boje sie ze nie osiagne duzo lepszych wynikow. Polecam dysk z niskimi obtrotami. Ja mialem w tej obudowie WD 80 GB 5400 obrotow. Musialem zrobi 3 partycje, bo DV nie obsluguje dyskow powyzej 30 GB, wiec to skakanie pomiedzy partycjami i 5400 obr. wykanczalo baterie dosc szybko.

Przepraszam ze ten opis jest tak malo profesjonalny i chaotyczny. To naprawde garsc informacji, ale moze komus sie przyda. Napisze cos wiecej, gdy uda mi sie uruchomic to "coś" na nowo.

Pozdrowienie dla wszystkich szukających niezawodnych fotobanków

Domyślnie

napisałem do faceta który sprowadza digimate i tez mi napisał, że wbrew niektórym opisom na allegro digimate V nie czyta raw (tzn zapewne zaszytego tam jpg).
    kasowanie plików jest bardzo przydatne, ale zmartwiłes mnie tym tempem wczytywania zdjęc i rozmiarem jpg do 6 MB.
    ciekawe czemu tak wolno skoro lecą na nim filmy.

co do dysku - mogłes pierw poczytać. Tu na forum był temat kilka razy poruszany, dla digimate II - kiepska współpraca z dyskami WD.
    ludzie kupuja do nich samsungi, ja kupiłem hitachi 80 GB do digimate III.
    dysk trzeba najpierw sformatować. potem pod XP mozna wszystko. Niższe wersje digimate obsługują dyski do 100 albo 120 GB (nie pamietam dokładnie). Twój też na pewno może - pod NTFS oczywiście. Ja mam jedną partycję 80 GB.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 07-11-2006 o 22:24
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

gafel
    Gość

Angry MAM PROBLEM z digimate V

nie wiem co jest grane ale mój digimate v poprostu nie działa jak trzeba ,próbowałem juz róznych sposobów i nic z tego i formatowałem i program instalowałem który jest na plytce i nic ,słuchawki nie chodza ciagle info...ze nie ma dysku, raz widzi pliki z muzyka raz nie , raz widzi partycje raz nie .jak szalony nie wiem co jest grane byc moze ja tego nie umie zrobic pomocy ludziska podaje GG 9516682

Domyślnie

A naładowałeś baterię do pełna? Ładowanie przez USB można o kant stołu potłuc. Trzeba go podłączyć na parę godzin pod zwykłą ładowarkę od telefonu komórkowego marki Nokia. Ja mam co prawda DM III, ale też dysk świrował. Po porządnym naładowaniu jak ręką odjął.
    D70s. Ot tak, po prostu.

Domyślnie

Semento, chyba wróciłeś już z wojaży, napisz jakiś komentarz do swojego Digimate V, czy sprawuje się dobrze, co z tą baterią i co z dyskiem.
    Zadałem sprzedającemu na allegro mnóstwo pytań, czekam na odpowiedź, ale pewnie się nie doczekam, albo dostanę odpowiedzi w stylu "tego nie wiem" albo "musisz sam wypróbować".
    Może inni posiadacze się wypowiedzą.
    Z waszych wypowiedzi wynika, że nie jest za ciekawie, ale pomijając to wszystko, żeby nie było takiej sytuacji, że wyjadę i mi nowa bateria padnie, albo dysk nie wystartuje, bo w takim razie zostaje już chyba tylko laptop, tylko trochę duży jest.
    D300s D80 N18-200VRII N18-70 N50f1,8 MB-D80 MB-D10 SB-900 SB-600 YH324+YH410

Domyślnie

Semento, chyba wróciłeś już z wojaży, napisz jakiś komentarz do swojego Digimate V, czy sprawuje się dobrze, co z tą baterią i co z dyskiem.
    Zadałem sprzedającemu na allegro mnóstwo pytań, czekam na odpowiedź, ale pewnie się nie doczekam, albo dostanę odpowiedzi w stylu "tego nie wiem" albo "musisz sam wypróbować".
    Może inni posiadacze się wypowiedzą.
    Z waszych wypowiedzi wynika, że nie jest za ciekawie, ale pomijając to wszystko, żeby nie było takiej sytuacji, że wyjadę i mi nowa bateria padnie, albo dysk nie wystartuje, bo w takim razie zostaje już chyba tylko laptop, tylko trochę duży jest.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomys Zobacz posta
    (...) w takim razie zostaje już chyba tylko laptop, tylko trochę duży jest.
    A ja mam odpowiednik digitmate V firmy vosonic. Model Vp8360i - był ze mną w Afryce i dał radę. 60GB zdjęć i filmów, bateria wytrzymuje 8-10 kart CF 1GB, ładowarka sieciowa, podgląd JPG i RAW (i z Nikona D70 i z C20d). Po prostu miodzio. A i divX się ogląda spoko (3.5" wyświetlacz LCD). Dali do niego mnóstwo kabli, pilota, stacyjkę dokującą i śrubokręcik. Firmware piszą cały czas - przez 3 miesiące zrobiłem mu 2 update'y. Niedawno Vosonic zrobił wersję z wyświetlaczem OLED - ponoć dłużej trzyma.
    EDIT: tu jeszcze link http://www.vosonic.com/index.php?PA=...=59&kind_id=12
    Ostatnio edytowane przez tml ; 06-02-2007 o 15:07
    - Żadnych kontaktów seksualnych
    - To znaczy, że mamy o tym nie rozmawiać? - upewnił się kierownik studiów nieokreślonych.
    - Nie, to byłby seks oralny - poprawił go Rincewind.

Domyślnie

Widzę, że ładne cacko, odstrasza tylko cena, no ale jak się chce coś mniejszego od laptopa i pewnego (mam nadzieję), to niestety.

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów