Close

Strona 7 z 27 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 263

Wątek: D300s

Photoartbox
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Zaczeła mnie ta dyskusja bawić. Wg ciebie D100 D200 i D300 można przemieszać z modelami D1 D2 D3? To dlaczego nikon (a nie ja) wyróżnia wyraźnie serię jednocyfrową od trzycyfrowej własnie symbolami, innej długości ciagami liczb?
    Podział na body jedno, trzy, dwu i czterocyfrowe nie wprowadziłem ja, tylko nikon. Zobacz jak zorganizowane jest nasze forum. Zobacz jak zorganizowane jest forum dpreview, jak posegregowane jest forum nikonians. Nie ja to ustalałem.

Mylisz pojęcia.
    ja swoje D700 tez nie kładę konsekwentnie na półce profi, gdybys nie zauważył, to tez trzycyfrowiec Jakoś zupełnie z tego powodu nie odczuwam kompleksów.
    Dobrze niech bedzie, ze jest blad na stronach Nikona i profi to tylko Dx. Decyduje o tym jedynie oznaczenie jego miejsca po D, a nie np. uszczelnienia, magnezowa konstrukcja, inna zywotnosc migawki niz w modelach amatorskich...

Domyślnie

Photoartbox mi się wydaje że właśnie "uszczelnienia, magnezowa konstrukcja, inna zywotnosc migawki" czyni puche pro lub nie.
    Nikon d700+Mb-d10/D800 + MB-d12|Zenitar 16 2.8|N16-35 4 vr|Sigma 70-200 F2.8 II EX DG MACRO HSM|2xSB-800|YN 560|Samyang 85 1.4 AE UMC|Naneu Urban Gear u120

Photoartbox
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mateo912 Zobacz posta
    Photoartbox mi się wydaje że właśnie "uszczelnienia, magnezowa konstrukcja, inna zywotnosc migawki" czyni puche pro lub nie.
    No wlasnie caly czas o tym pisze, ale niektorzy uwazaja inaczej - musi byc Dx bo jak nie to amatorski. To co napisalem w ostatnim poscie bylo napisane z przekasem

Domyślnie

IMHO dxxx to semi-profi ale może ja się nie znam
    Nikon d700+Mb-d10/D800 + MB-d12|Zenitar 16 2.8|N16-35 4 vr|Sigma 70-200 F2.8 II EX DG MACRO HSM|2xSB-800|YN 560|Samyang 85 1.4 AE UMC|Naneu Urban Gear u120

Photoartbox
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mateo912 Zobacz posta
    IMHO dxxx to semi-profi ale może ja się nie znam
    W tej dziwnej dyskusji chodzi jedynie o to (moze nie doczytales), ze w pewnym momencie grzecznie zwrocilem uwage, ze Nikon umieszcza D300 na polce profi, mozesz sprawdzic na stronie polskiej i niemieckiej. Czy robi to slusznie i jak niektorzy potem sobie ustawiaja poprzeczki dla poszczegolnych body, bylo dla mnie nieistotne (ja to wiem). Wiele czasopism fotograficznych, rowniez pisze o D300, jako jedynej do tej pory puszce profesjonalnej DX, wiec chyba cos w tym jest... Linki, jeszcze raz:

http://www.nikon.pl/product/pl_PL/pr.../overview.html

http://nikon.de/family/de_DE/categories/broad/318.html
    Ostatnio edytowane przez Photoartbox ; 01-06-2009 o 18:10

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Photoartbox Zobacz posta
    Wiele czasopism fotograficznych, rowniez pisze o D300, jako jedynej do tej pory puszce profesjonalnej DX, wiec chyba cos w tym jest...
    tzn że seria d1 i d2 nie była pro ?? chyba nie mają tega na myśli
    Nie ulega jednak wątpliwości, że pomimo tego że można zauważyć różnicę w konstrukcji d300, d700 a d3 i d3x to nikon umieścił wszystkie te aparaty na półce PRO ze wszystkimi tego konsekwencjami (np. wsparciem w progreamie NPS). Pewnie nikon stawia sobie taki wymogi dla sprzętu PRO, że już takie "amatorskie" (jak sporo osób na tym forum pisze) puszki jak d300 i d700, natomiast d3 i d3x spełniają je z nadwyżką. Mogę się mylić, ale myślę że m.in. dlatego d300 kosztuje tyle ile kosztuje.
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Photoartbox
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    tzn że seria d1 i d2 nie była pro ?? chyba nie mają tega na myśli
    Nie ulega jednak wątpliwości, że pomimo tego że można zauważyć różnicę w konstrukcji d300, d700 a d3 i d3x to nikon umieścił wszystkie te aparaty na półce PRO ze wszystkimi tego konsekwencjami (np. wsparciem w progreamie NPS). Pewnie nikon stawia sobie taki wymogi dla sprzętu PRO, że już takie "amatorskie" (jak sporo osób na tym forum pisze) puszki jak d300 i d700, natomiast d3 i d3x spełniają je z nadwyżką. Mogę się mylić, ale myślę że m.in. dlatego d300 kosztuje tyle ile kosztuje.
    Troche zle sie wyrazilem, chodzilo o to, ze na rynku (wsrod aktualnych modeli DX) D300 jest jedyna puszka profi.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Photoartbox Zobacz posta
    No wlasnie caly czas o tym pisze, ale niektorzy uwazaja inaczej - musi byc Dx bo jak nie to amatorski.
    albo amatorski, albo pro. Nic pośrodku. OK odpuszczam bo bez sensu jest sie sprzeczać o słowa.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

W jednym ze sklepów D300 z obiektywem 50/1.8 za 5777zł. Czyżby wyprzedaż zapasów przed D300s?

PS
    Opłaca się?

Strona 7 z 27 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów