Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Nowy Jork [miniRELACJA]

Dwa dni temu Polsar74 podesłał mi PM'ke, żeby wstawić jakieś zdjęcia z NYC. Cóż, osobiście w NYC nie mieszkam, tylko tak mniej więcej 3h jazdy od miasta Pozostało mi spiąć poślady, przegrzebać szufladę, a że akurat wczoraj byłem to jeszcze zrobiłem trochę zdjęć. Do pogody mam pecha. Zazwyczaj jak tam jestem to jest pochmurno, i g**** widać. Miałem dosłownie jeden dzień kiedyś gdzie było pięknie i słonecznie. Masakra. Za jakoś niektórych zdjęć nie bijcie. Generalnie trochę z nich to jeszcze z ery gdy nie lubiłem RAW, i nie miałem ze sobą statywu, czyli szło ISO1600 w nocy (przydałby się D700).
    Polsar chciał dużooo, więc będzie dużo. No to jedziemy.

1. Widok na Manhattan z Hudson River.

2. Statua Wolności i w tle New York City

3.

4. Siedziba Narodów Zjednoczonych.

5. I sala plenarna UN.

6. Poczekalnia głównego dworca kolejowego.

7. W całym mieście można zaobserwować mieszanie się starego budownictwa z nowym. Różnią się głównie wysokością.

8.

9. Plaza Hotel, znany z filmu "Kevin Sam w Nowym Jorku"

10. I wieżowce od strony Central Parku.

11. Ground Zero.

12. I teraz ciekawostka. Pod East River znajduje się Battery Tunnel, którym można dostać się na Brooklyn z Manhattanu. Ten budynek ma w sobie urządzenia służące do wpompowywania powietrza do tunelu. Po drugiej jego stronie jest wjazd do tunelu. A budynek był wykorzystany bodajże w "Facetach w Czerni".

13. Times Square. Schody, można sobie na nich usiąść a pod nimi są kasy biletowe, gdzie można dostać bilety do spektakli na Broadway'u.

14. Ale to miasto tworzą tak naprawdę ludzie...

15.

16. Ekhm...taaa...

17.

18. Budki z hotdogami są wszędzie.

19. Jak i żółte taksówki.

20. Brooklyn bridge.

21. Widok na Central Park z Rockefeller Center.

22. Empire State Building.

23.

24.

25. City that never sleeps.

26.

27.

28. Chrysler Building.

29.

30. Skrzyżowanie 5th Ave i Broadway'u.

31. No i moja buźka. Z kumplem Willem, z którym to zrobiliśmy sobie wycieczkę

Generalnie uwielbiam to miasto. Nawet nie chodzi o to, że nigdy w mieście nie mieszkałem. Po prostu jest w nim coś magicznego. Nie umiem tego opisać. Spędziłem w NYC 5 dni w sumie i jest to zdecydowanie za mało. Miesiąc to mało, żeby to jakkolwiek sensownie obfotografować. Natomiast wiem, że jeszcze kiedyś tam wrócę. Na dłużej, tak żeby móc spokojnie wziąć cały sprzęt i spokojnie sobie pofocić.

To by było na tyle. Jutro się wybieram do Bostonu. Też przywiozę coś do obejrzenia. A w lipcu robię Tour de America, czyli 26 stanów w 31 dni. Będzie długa opowieść.

PS Paweł, starczy?
    Ostatnio edytowane przez velaskez ; 29-05-2009 o 03:26
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

Hmmm wybieram się niebawem... Cały czas zastanawiam się jakie szkiełka się przydadzą... mam 18-105 oraz 50 1/8 ...
    Zawsze bądź sobą... no chyba, że możesz być Bat-Manem... wtedy zawsze bądź Bat-Manem.
    moje obserwacje...

Domyślnie

Uff, wczoraj wieczorkiem wróciłem z Bostonu Nie ma co, ale życie młodego człowieka jest zaj****** ciężkie. Najpierw Boston, potem nieprzespana noc (mała impreza), potem Six Flags New England (relacja w przygotowaniu) i potem duża impreza. Tak czy siak, właśnie wstałem to popiszę trochę

Moje osobiste wrażenie z NYC jest bardzo pozytywne. Jakoś tak od małego zawsze chciałem tam pojechać, obejrzeć. Tyle się nasłuchałem o drapaczach chmur, tyle filmów tam zrobili. Słyszy się o tych pięknych musicalach na Broadway'u etc. Cóż, mógłbym powiedzieć "Veni, Vidi". Jedyne czego żałuję to czas. A było go zdecydowanie za mało

Cytat Zamieszczone przez coach_lodz Zobacz posta
    Hmmm wybieram się niebawem... Cały czas zastanawiam się jakie szkiełka się przydadzą... mam 18-105 oraz 50 1/8 ...
    I wystarczy

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Generalnie to troszeczkę bym powyciągał cieni (kontrast na max minimum w nef) plus ewentualnie S/H w PS.
    Dzięki za wspomnienia, brakuje mi na zdjęciach BH super store.
    Przy tym żarówkowym McDonald's warto mieć 14mm na FX
    Dobra, tu się przyznam. Zawsze robię w NEF+JPG. Nie chciało mi się bawić tymi nefami, chyba że było tragicznie. Użyłem JPG, bo nie były najgorsze, i szybciej się to obrabia
    B&H chciałem iść, ale w końcu uznałem, że nie ma po co. I tak nic bym nie kupił, a wolałem wykorzystać czas na robienie zdjęć. Wiem, wiem z Times Square nie jest daleko na róg 9th Ave i 37th Street, ale mimo wszystko...nie

Cytat Zamieszczone przez R0bert Zobacz posta
    26 w 31 dni, to takie, skoro dzis jest wtorek to jestesmy w Ohio, a skoro jutro sroda to jedziemy na Floryde ? :P
    Mozesz powiedziec jakim szklem robione? I chcialem sie zapytac, czy policjant nic nie mial, ze robisz mu zdjecia, wkoncu moglbys szpiegowac dla terrorystow ?
    Policjant nie miał nic przeciwko. Co do tego Ohio to nie zupełnie tak...choć codziennie będzie dużo jeżdżenia

Cytat Zamieszczone przez shaolin Zobacz posta
    Maciek nie mogles dac w tytule [miniRELACJA] albo co w tym guscie? w dziale juz taki bajzel sie zrobil, ze strach wchodzic bo polowa nie potrafi zalozyc watku z poprawnym tytulem

Wez cos popisz jeszcze na temat NY z Twojego punktu widzenia, bo same zdjecia to troche malo do dzialu turystyka :P
    Nie pomyślałem, psia mać. Proszę moderatora o zmianę nazwy wątku jeśli jest taka możliwość na "Nowy Jork[miniRELACJA]"

Cytat Zamieszczone przez Piotr Charchuła Zobacz posta
    Fajna seria, mimo że kadry nie powalają to bardzo mi się przyjemnie oglądało i czytało. Z ciekawości czym strzelałeś ?
    Wszyscy pytają czym strzelałem...a czy to ma tak duże znaczenie. Gdybym powiedział, że 24-70/2.8 to wszyscy zaczęliby klaskać, bo taaakie świetne zdjęcia, a gdyby to było 18-55 to w ogóle idź się schowaj. Ze sobą miałem 18-135, 35, 50 przy czym w sumie to za dużo tych stałek nie używałem, więc głównie moim spacerniaczkiem (18-135) robione. Jak się przy landszaftach trzyma f8 to jest znośnie. A i przy okazji. Oddam nerkę za 10-20...

Wcześniej napisałem, że wybieram się do Bostonu. Aktualnie przygotowuję dla was dwie miniRELACJE Jedną z wyżej wspomnianego miasta i drugą z Parku Rozrywki "Six Flags New England". Wiem, że te zdjęcia co wam tu zapodałem nie są jakieś super ekstra, ale z jednej strony brak czasu na coś więcej (w sensie na normalne połażenie po mieście tylko w celach foto), z drugiej strony brak sprzętu, a w ogóle to brak umiejętności
    Ostatnio edytowane przez velaskez ; 31-05-2009 o 20:24
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez velaskez Zobacz posta
    Oddam nerkę za 10-20...
    ...no właśnie to miałem na mysli pytając o szkiełka na focenie NY... czy lepiej szeroko czy lepiej długo... ehhh żeby mnie było stać na oba
    Zawsze bądź sobą... no chyba, że możesz być Bat-Manem... wtedy zawsze bądź Bat-Manem.
    moje obserwacje...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez coach_lodz Zobacz posta
    ...no właśnie to miałem na mysli pytając o szkiełka na focenie NY... czy lepiej szeroko czy lepiej długo... ehhh żeby mnie było stać na oba
    Nie no...jak widzisz da się. Ale mimo wszystko to nie to samo

Domyślnie

Generalnie to troszeczkę bym powyciągał cieni (kontrast na max minimum w nef) plus ewentualnie S/H w PS.
    Dzięki za wspomnienia, brakuje mi na zdjęciach BH super store.
    Przy tym żarówkowym McDonald's warto mieć 14mm na FX
    NYCH - Americana

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez velaskez Zobacz posta
    A w lipcu robię Tour de America, czyli 26 stanów w 31 dni. ?
    26 w 31 dni, to takie, skoro dzis jest wtorek to jestesmy w Ohio, a skoro jutro sroda to jedziemy na Floryde ? :P
    Mozesz powiedziec jakim szklem robione? I chcialem sie zapytac, czy policjant nic nie mial, ze robisz mu zdjecia, wkoncu moglbys szpiegowac dla terrorystow ?

Domyślnie

Jak ja ci Maćku zazdroszczę . Planuję Nowy Jork od lat i jakoś wybrać się nie mogę.
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Gaduła Awatar shaolin
    Miasto
    Rio de Janeiro, Brazylia

Domyślnie

Maciek nie mogles dac w tytule [miniRELACJA] albo co w tym guscie? w dziale juz taki bajzel sie zrobil, ze strach wchodzic bo polowa nie potrafi zalozyc watku z poprawnym tytulem

Wez cos popisz jeszcze na temat NY z Twojego punktu widzenia, bo same zdjecia to troche malo do dzialu turystyka :P

Domyślnie

ach jak ja uwielbiam to miasto

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów