Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Pomoc w wyborze drukarki.

Witam,
    Zastanawiam się na kupnem drukarki. Mam kilka upatrzonych modeli. Są to Canon ip4600, Epson R285, HP d7260.
    Czy jest ktoś kto posiada lub posiadał jeden z w/w modeli? Dodam , że zależy mi głównie na dobrej jakości B&W i trwałości wydruku. Nie interesuje mnie prędkość druku i takie tam. Wiem, że każdy z tych modeli nie jest idealny i bardzo mocno zastanawiam się nad wyłożeniem większej kasy na Epsona R800 ale obawiam się kosztów eksploatacji tej maszyny (8 pojemników z tuszem po 60zł). Przeczytałem parę postów dotyczących tych modeli ale na ich podstawie trudno podjąć jakąkolwiek decyzję.
    Pozdrawiam
    sTn82

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stn82 Zobacz posta
    [...]zależy mi głównie na dobrej jakości B&W i trwałości wydruku
    To jak dla mnie EPSON. Skoro jednak kryterium jest jakość, pomyśl jeszcze nad R800

Domyślnie

To co mi się podoba w stosunku do np HP, to że nie ma żadnych wodotrysków typu WI-FI czy kolorowy LCD lecz ciekawy jestem jak z jakością odbitek, bo słyszałem że tutaj Canon jest odrobinę lepszy. Zastanawiam się też, czy R285 drukując z B&W wymaga kolorowego tuszu. O Canonie gdzieśtam napisali, że jeśli nie ma kompletu to nie pójdzie, no i pojemność tylko 9ml.
    Pozdrawiam
    sTn82

Domyślnie

Do koloru moim zdaniem najlepsza będzie Epson R285,

do b&w chyba żadna z nich, żadna nie ma rozcieńczanych szarych atramentów, więc szanse na ładne przejścia tonalne raczej słabe. Tylko Canon ma specjalny atrament czarny do foto ( ale niech się wypowie ktoś kto jej używa).

Epson R800 też ma tylko jeden czarny atrament.

Dobre efekty w B&W dają dopiero drukarki A3: Epson 2100/2400/2880, HP B9180, B8850, te ostatnie widziałem na allegro.
    D200 i trochę różności.

Domyślnie

Mam i używam R285 jest świetna do koloru, pracując na oryginalnych tuszach i papierach Epsona jakość i trwałość bardzo dobra, porównywalna z labem a nawet rzekłbym od niektórych lepsza. Jednak BW niestyty wypada słabiej i jeżeli chcesz przede wszystkim wykorzystywać ją do BW to musisz pomyśleć nad wyższym modelem. Epson 2400 to chyba najniższa półka od której można zacząć szukać.
    prawie wszystko o microstockach
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

rowniez uzywam R285. tusz oryginalny, papier epsona i ilforda. i potwierdzam co mowi Pershing. dodam ze wydruki po ponad 2 latach na scianie nie blakna ani nie zmieniaja kolorow. porownuje z probnym wydrukiem ktory lezy w folii w szafie
    podpis nieczytelny

Domyślnie

Do B&W wydaje się być najlepszy Epson z systemem stałego zasilania tuszami i tusze lyson Quad Black (różne nasycenia czarnego koloru) które umieszcza się w miejsce standardowych 6 tuszy w drukarce

Tylko trzeba wziąć pod uwagę to, że to dość droga zabawa i przekalkulować czy nie taniej będzie oddawać do labu

Tusze i system zasilania kupisz np tutaj
    Ostatnio edytowane przez drosik ; 27-05-2009 o 09:08 Powód: dodałem link do sklepu z tuszami
    Canon 400d plus kilka szkiełek i coś do błyskania - to już przeszłość
    D7000|D7200|Sigma 17-50|N35 1,8|N18-105 VR|N70-300 VR|SB-800
    moje pstryki

Domyślnie

Ja się podepnę; czy jest jakaś różnica w jakości odbitek między epsonami r285 a wielofunkcyjną PX700W?
    "Z pasją fotografuj życie, ale nie zapomnij i żyć z pasją" Z. Kamm

Domyślnie

Przy ilosci odbitek ktore zamierzam drukowac stale zasilanie chyba nie wchodzi w gre.
    Czy jest ktos na forum kto posiada Eposna R800? W specyfikacji podane jest, ze jeden pojemnik starcza na ok 400 stron. Ciekaw jestem jak to sie ma w rzeczywistosci?
    Pozdrawiam
    sTn82

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JAP Zobacz posta
    Ja się podepnę; czy jest jakaś różnica w jakości odbitek między epsonami r285 a wielofunkcyjną PX700W?
    nie spodziewalbym sie roznic. uzywa tych samych tuszy, mechnizm drukraki tez nie wydaje mi sie inny
    podpis nieczytelny

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów