Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Domyślnie Przycisk AE-L/AF-L

Czesc,
    Czytam instrukcje i troche nie rozumiem jak dziala ten przycisk. Np. mam ustawiona AF-S i single area, przyciskam do polowy spust migawki, aparat ustawil ostrosc na obiekt i teraz chcialbym zablokowac ostrosc i puscic przycisk spustu migawki i zmienic sobie cos innego (np. ISO). Z instrukcji wynika, ze aby nie stracic ustawienia ostrosci, musialbym caly czas trzymac wcisniety albo spust migawki do polowy, albo AE-L/AF-L (pracujacy w trybie "AE/AF Lock" lub "AF Lock Only"). Innymi slowy nie ma odpowiednika "AE Lock hold" dla ostrosci?

I drugie pytanie. Czy AE-L/AF-L w trybie "AE Lock hold" mozna wykorzystac do zablokowania pomiaru swiatla w trybie punktowym? Tzn. ustawiam pomiar swiatla przez wcisniecie spustu do polowy, klikam na AE-L/AF-L, zwalniam wszystkie przyciski a potem jeszcze raz wciskajac spust do polowy wybieram ostrosc na odp. obiekcie?

Domyślnie

Wydaje mi sie ze jesli zmienisz pozycje aparatu w celu zagladniecia do gornego LCD
    zeby widziec zmieniane ISO, to teoretycznie nie jestes w stanie powrocic aparatem do tego
    samego miejsca, wiec co ci w tym przypadku z blokady ostrosci?

Ja mam ,,AE lock on'' i pomiar punktowy. Ustawiam punkt pomiaru swiatla na interesujacy
    mnie (ze wzgledu na oswietlenie ) obiekt i wciskam AE-L/AF-L i trzymam. Kieruje punkt
    autofocusa na obiekt na ktorym chce wyostrzyc i caly czas trzymajac AE-L/AF-L wciskam do
    polowy spust. Aparat wyostrza i wciskam do konca. Aparat robi fotke wg parametrow
    ekspozycji zaczerpnietych z punktu pomiaru swiatla.

Mozna tez zastosowac ,,AE lock hold'', ale IMO latwo mozna o nim zapomniec i potem robic
    fotki na jakims starym, nieaktualnym ustawieniu eksp.

No ale tu sa lepsi fachowcy Zaraz cos napisza.
    D70 + 28-80, AF 300/4, Kenko 1.4x Teleplus PRO 300 DG

Galeria: http://www.roznosci.int.pl/www/cpg133
    GG: 1104936 , zawsze niewidoczny

Domyślnie

Z tym ISO to byl przyklad, inny to podglad glebi ostrosci Ale faktycznie, mnie sie tez wydaje, ze ustawienie trybu pracy AE-L/AF-L na "AE Lock" lub "AE Lock hold" ma najwiekszy sens.
    Ciekaw jestem jak inni zaawansowani uzytkownicy maja ustawiony przycisk AE-L/AF-L i jak go uzywaja.

Domyślnie

Raczej tylko AE Lock,

Spróbowałem mieć oba ale jakoś dziwnie nie mieć możliwości przekadrowania bez ustawienia focusa. No tak na mój gust.

Nie wiem jak jest w profrsjonalnych aparatach (bo nie trzymałem jeszcze takowego w dłoni) ale można by się było pokusić, o przycisk 4 kierunkowy np - lewo AE Lock, Prawo AF Lock, Góra AE/AF Lock, dół FV Lock - tak se myślę

Pozdro

Grzegorz
    ---------------------
    Co Cię nie zabije to Cię wzmocni...

Domyślnie

Hmmm inny problem na ktory natrafilem uczac sie obslugi D70 to obsluga bracketingu. Ustawiam bracketing. W trybie AF-S ustawiam ostrosc, przekadrowuje i naciskam spust migawki, jesli zwolnie go calkowicie to przy nastepnym zdjeciu trace ostrosc i musze kadrowac od nowa.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez alekw
    Hmmm inny problem na ktory natrafilem uczac sie obslugi D70 to obsluga bracketingu. Ustawiam bracketing. W trybie AF-S ustawiam ostrosc, przekadrowuje i naciskam spust migawki, jesli zwolnie go calkowicie to przy nastepnym zdjeciu trace ostrosc i musze kadrowac od nowa.
    Tu niestety Nikon dal plame ergonomiczna. Jak mialem Pentaxa, to tam po pzrelaczeniu w bracketing automatycznie naped przelaczal sie w tryb zdjec seryjnych i po prostu po wcisnieciu spustu migawki do konca aparat robil w serii tyle klatek ile mu zadalem... W D70 tez to jest mozliwe, tylko trzeba pamietac aby recznie przelaczyc naped w tryb zdjec seryjnych.
    Pozdrowienia
    Sylwek

Sprzet? Nikogo przeciez to nie obchodzi

Domyślnie

No fakt, wystarczy przelaczyc w tryb zdjec seryjnych, ze tez o tym nie pomyslalem
    Dzieki.

Domyślnie

sprawa AE-L/AF-L jest mocno zamieszana, ale daje za to duzo mozliwosci..
    Sam nie moge jeszcze tego wszystkiego ogarnąć, ale znalazlem na jakims forum ciekawą konfiguracje:

AF-C
    AF-ON
    AE Lock + Release

Skutek jest taki, że trzymając ae-l/af-l, masz cały czas continous AF, puszczając go, blokuje sie ostrość, a przytrzymując spust, blokujesz ekspozycje... chwile trzeba sie do tego przyzwyczajać, ale często sie przydaje, zwlaszcza przy ruchliwych obiektach. Jak narazie, sprawdza mi sie jako 'powszednie' ustawienie.

Pozdrawiam

[ Dodano: Czw 24 Lut, 2005 ]
    ...i rozwiazuje to tez problem ustawiania ostrosci przy bracketingu

Domyślnie

Bawilem sie dzisiaj ze statywem i brakuje mi tego blokowania ostrosci tak jak dzialalo w A70, ale wymyslilem cos takiego: Nastawiam ostrosc na wybrany element, przelaczam z AF na MF i przekadrowuje, dzieki czemu po ponownym nacisnieciu spustu nie ostrzy mi ponownie. Czy ktos tak robi?

Druga rzecz ktora zauwazylem, ze ustawienie samowyzwalacza znika po zrobieniu 1 zdjecia .

[ Dodano: Sob 26 Lut, 2005 ]
    Aaa i przepraszam, za byc moze idiotyczne pytania, ale dopiero od A70 zaczelem ustawiac cos wiecej niz P i programy tematyczne. Wczesniej mialem lustrzanke analogowa, ale uzywalem jej tylko z P i programami tematycznymi

Domyślnie

Nie odniosłem wrażenia żeby Twoje pytania były "idiotyczne" - sam mam podobne problemy i też się ciągle uczę. Może koledzy co bardziej "uczeni w piśmie" dadzą jakies przktyczne rady w tym temacie. Jeżeli chodzi o przełączanie z AF na MF to też czasami tak robię - ale mam wrażenie że to straszny fajans przy możliwościach D70 .
    Przy okazji: -jakiego używasz statywu? - zamierzam coś kupić , i przeszukałem całe forum - wszyscy chwalą Manfrotto (KASA ), a co do Sherpy są sprzeczne opinie.
    pozdrawiam i "darzNikon"
    Piotr

F65(28-80D;70-300G)+Sunp.AF4000
    ... D70 kit+SB-800 i troche drobiazgów

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów