Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: Dalmierze

Domyślnie Dalmierze

Czy byłby ktoś w stanie napisać coś na temat dalmierzy?
    W sensie jakie warto kupić (w zależności od zamożności portfela)?
    Jakie obiektywy są w miarę tanie, a bardzo dobre (chodzi mi o te do 5000zł )
    Czy można dopaść w Polsce Epsona R-D1 i czy ktoś się nim bawił?
    Jak z Voigtlanderami Bessa czy Konicą Hexar RF?
    No i lowend, czyli Canonety ql17 i ql19 etc?
    No i nikon S (w interfoto od paru lat kiśnie s2 +50/1.4 - nikt go nie kupuje, bo się nie opyla, czy dlatego, że to aż taka nisza?)
    Na leice nie patrzę, bo to chyba jakieś cenowe nieporozumienie (mam marzenie, że tylko jeszcze jest to nieporozumieniem)
    Bardzo zainteresowały mnie te zabawki, bo w jakim innym systemie, jak nie M znajdziemy 35/1.2 czy 50/1.1 i to tańsze od Canonowskich Elek (nawet w dobie kryzysu) No i 40/1.4 Pancake

Jak był taki temat już, to prosiłbym o linka + zamknięcie
    Naucz się czytać

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Tomaszów Maz.

Domyślnie

masz na myśli tylko cyfrowe dalmierze ??
    M7000, M700si, KM D7, KM D7D,A-700,A-900,24-70,70-200,50/1,4,Hi-Matic E,X700 + 28/50/70-200, LX3

Domyślnie

To ja powiem, że mam lowend, Olympusa 35SP. Tyle, że współcześnie niejeden aparat z "wyższej" półki, mógłby się szybko nabawić kompleksów gdyby staną w szranki w konkursie na jakość wykonania, trwałość i poziom użytej optyki. Ogólnie polecam, bo fajnie się dalmierzem robi zdjęcia. To ja tyle chciałem

Pozdrawiam
    Ulv
    www.stegierski.com -- fujica gs645 pro/nikon d7000, d200/fuji x-e1/voigtländer bessa/artiflex 45

Domyślnie

A z innych loowendowych to także Minolta Hi-Matic Ze szkłem 40/1.7
    Pozdrawiam, Damian Nowakowski
    1x1
    Bękarty Kolarstwa

Rozmowny Awatar Karl Johansson
    Miasto
    Kraków/czasem Gdańsk, ale na razie nie

Domyślnie

A ja mam fulllowend, czyli Kiev 4 :]
    Szukam kogoś, kto mi wyczyści i przesmaruje migawkę ;]
    Najlepiej w Krakowie i za darmo, ale mogę też coś zapłacić ;]
    D300
    Nikkor 24 2.8D, Nikkor 50 1.4G, SB-900

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Karl Johansson Zobacz posta
    A ja mam fulllowend, czyli Kiev 4 :]
    Szukam kogoś, kto mi wyczyści i przesmaruje migawkę ;]
    Najlepiej w Krakowie i za darmo, ale mogę też coś zapłacić ;]
    50% twoich wymagań spełnia serwis na Czapskich. Próbowałeś?

Domyślnie

Z tego co czytałem, ludzie mocno polecają konicę Hexara AF , Leicę CL, i właśnie wspomniane Olki .

Też bym kupił ale ceny ostatnio strasznie się wywindowały!

Domyślnie

wszystko zalezy od tego do jakiego komfortu pracy jestes przyzwyczajony?
    bawilem sie zorkami i takimi tam sprzed lat nie polecam
    bessa serii 1 miala strasznie kiepski dalmierz - znaczy ustawial bardzo dokladnie ale trzeba bylo sie napracowac. konstrukcja byla zreszta bardzo tandetna. sporo taniego plastiku, zgrzytanie pokrywy i na dodatek niektore upiornie rysowaly filmy. obecne bessy podobno sa wolne od tych przypadlosci.
    ostatnio mialem przyjemnosc pobawic sie leica i wiem juz za co sie placi. szybkosc ustawiania ostrosci i dokladnosc jest wieksza nawet z najnowszymi af. precyzja, dokladnosc, doskonalosc w kazdym centymetrze !!!
    jest jeszcze zeiss ikon - ale tu jedynie slyszalem wiele dobrego i tyle.

co do obiektywow - voigtlandery sa swietne i to jest wszystko co mam do napisania na ten temat. zeiss i leica to klasa sama dla siebie. chyba trudno (poza jakimis wynalazkami) kupic szita z bagnetem m.
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

Używam Zeissa i zasadniczo nie można słego słowa o nim powiedzić, w porównaniu z Bessa ma lepszy dalmierz wizjer również lepsze, igawka chodzi podobnie. Ramki od 28mm do 85 mm sa dla mnie idealne. W porównaniu z Leica M7 jest troszke delikatniejsza i głośniejsza. Obiektywy to Voigtlanderami do ktorego zastrzezen nie mam, tele to Leica 90 która jest rewelacyjna.
    Zeiss (N)Ikon www.grenlandia2010.pl
    Pozdrawiam
    Adam

Domyślnie

Ja mam ostatni dalmierz Canona, czyli A35F z 40/2.8 [więc szkło przeciętne, takie jak w Canonet 28], stoi na półce od kiedy mam XA2. Jakbyś chciał spróbować, to mogę pożyczyć wady: full program, duży rozmiar, szkło 2.8

Nie napisałeś na czym Ci zależy czy na cenie, jakości obiektywów, rozmiarach zestawu, itp.
    Cena + Jakość = Yashica GSN, Canon QL17 QIII, ...
    Cena + Rozmiar = Olympus XA [najmniejszy], Olympus 35RC, ...
    JAKOŚĆ = Leica, Voigtlander, Zeiss Ikon, ...

Tu masz lekturę na długi czas : Cameraquest

PS ja bym nie kupował czegoś, co ma więcej niż 30 lat.. Chyba, że w naprawdę idealnym stanie.
    Ostatnio edytowane przez jazco ; 25-05-2009 o 11:15

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów