Close

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Oplatanie

Domyślnie Oplatanie

Witam

Od dłuższego czasu poszukuje w sieci sposobu na zrobienie takiego efektu jak na fotografi jednego z forumowiczów. Dokładnie chodzi o to oplatanie wstążką.

Może ktoś posiada jakiegoś tutka lub adres który mógłby mi pomóc w rozgryzieniu problemu.
    Ostatnio edytowane przez Gandalf230 ; 24-05-2009 o 10:39

Domyślnie

daleko mi do takich fotografii, ale jak na mój gust wydaje mi się, że kolega skorzystał z jakiejś nakładki do PSa o bardzo rozbudowanych możliwościach. Zrobienie takich krzywych i takie finezyjne ułożenie to jak przypuszczam efek ślęczenia nad zdjęciem w PS i ustawianiu tego. Może powinieneś przejrzeć jakieś nakładki i coś by się znalazło... kolorystyka tych krzywych też jest jak widać jest perfektycjnie dobrana, a więc mz nie ma tutaj mowy o skorzystaniu z gotowych wzorów np w w PSD.

pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez blue7 ; 24-05-2009 o 11:29
    D80 + 18-135 + 50/1.8D + UV Marumi WPC + polar Marumi DHG + Raynox DCR-250 + pilot
    http://myblue7.deviantart.com/gallery/
    "Panie, pozwól mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies"

Domyślnie

To nie jest przypadkiem zwykły brush ?

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Franciszków

Domyślnie

Nie jest to jakieś specjalnie skomplikowane. Trochę malowania penem i zabawy w paths`ach. Nie mam linka do tutków na ten temat ale jeżeli możesz zdobyć magazyn .psd z kwietnia 2008 roku to jest tam warsztat na temat generowania butelki wina, jest tam pokazane jak zrobić takie wywijasy.W sumie to Slider ma racje bo to jest podrasowany brush.

Domyślnie

A może zapytasz tego "jednego z forumowiczów"? Tablet i jedziesz na moje oko.
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

no niestety mam table, wprawiona ręke ale takich efektów osiągnąć nie umiem :d

Domyślnie

Ja tam tasiemki bym zrobił w Illustratorze. Nawet mało wprawna ręka targana delirką, wcześniej czy później, dobiłaby się efektu. Inna sprawa to mieć tak wspaniałe wyczucie i dobry gust. Wiedzieć, a raczej czuć, gdzie i jak zawijas powinien wywijać. Na to programu nie ma

Domyślnie

Najlepiej spytać autora
    Autor odpowie, bo nie ma tu żadnej tajemnicy
    Ale zanim odpowie to może taki crop w celu przybliżenia metody.

Domyślnie

Oplatanie przedmiotów / postaci zawsze jest realizowane przez maskowanie warstwy obiektu oplatającego warstwą obiektu oplatywanego. Sprowadza się to do tego, że obiekt oplatywany musi być wyseparowany (zapewnia to precyzyjne maskowanie "oplatywaczy"). Teoretycznie nie trzeba separować obiektu oplatywanego ale wpasowanie obiektów oplatających staje się wtedy żmudną dłubaniną a poza tym przy konstruowaniu tego typu ilustracji obiekt główny jest i tak separowany z innego zdjęcia.
    Na tej ilustracji wszystkie zawijasy-oplatywacze zostały wykonane techniką obrysowywania ścieżek.
    Piórkiem wytyczamy ścieżkę w kształcie obiektu oplatującego.
    Ścieżkę obrysowujemy z wykorzystaniem narzędzia pędzel.
    To jak zawijas-oplatywacz będzie wyglądał zależy od zastowanego pędzla oraz od ustawień opcji warstwy (fx). Jest to temat rzeka - z jednego obrysu można uzyskać nieskończoną ilość efektów wyglądu zawijasa. Może to być wstążka, macka, pęd rośliny, dymek itp itd
    Następnie maskujemy te części zawijasa, które mają znajdować się za obiektem oplatywanym (najlepiej je usunąć). W celu nadania efektu przestrzeni, fragmenty zawijasa wychodzące zza obiektu oplatywanego i chowające się za niego można przyciemnić. Natomiast te fragmenty, które znajdują się przed obiektem oplatywanym można rozjaśnić.
    Przy bardziej skomplikowanych zawijasach warto poszczególne elementy obrysów umieszczać na osobnych warstwach i łaczyć je w grupy.
    Na tej ilustracji system wszystkich zawijasów (zielony, niebieski i malinowy) został stworzony na 114 warstwach.

Uprawnienia umieszczania postów