Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 32

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Tak apropo zamiennikow to mozna kupic taniej sd8 (bez a) dedykowany do sb28 plus dlutka
    i jak sie chwile powalczy z wtyczka to mamy sd8a
    naprawde nie jest to trudne, ja przy moich zdolnosciach maualnych dalem rade

ps aha z 800 to naprawde dziala, przyspieszenie jest widoczne golym okiem

Domyślnie

ja akurat tam nie wyłapałem z tego linku żeby mówili o tym ze po podłączeniu sd-8a baterie w lampie nie biorą udziału w ładowaniu, ale to może przez mój angielski ;]
    Gość mówi, że baterie w lampie zasilają komputer lampy a baterie w "packu" są dedykowana do zasilania palnika. I tylko tyle niestety, czyli niejednoznacznie. Niestety nie mówi wprost, czy te pozostawione w lampie nadal biorą udział w ładowaniu palnika czy nie. Zapamiętało mi się, błędnie (bo z filmu to nie wynika), że nie.
    Jednak różnica czasowa (podawana przez producenta) między 5 akumulatorkami w lampie a 6cioma w SD-8A jest raczej niewielka, biorąc pod uwagę, że mamy ponad drugie tyle zasilania. Choć z drugiej strony - 2 a 2,9s to prawie 1/3 różnicy, więc wcale nie tak mało (tyle, że dla SD-8A podawano czas dla aku NiCd, NiMH mogą być lepsze - ogólnie zależy to mocno od wydajności prądowej akumulatora).
    Podejrzewam, że w praktycznym użyciu (kiedy nie walimy non-stop 1/1) przyspieszenie jest mocno zauważalne. Potwierdzają to użytkownicy, jak marszull powyżej.

Zamienniki - cóż, i tak już nie mam gwarancji... Może wypróbuję, Phottixa mam akurat za całkiem znośną chińszczyznę, na EN-EL3e od nich nie narzekam.

No to dość gdybania z mojej strony. Idę szukać taniego SD-8A (lub zamiennika)

Domyślnie

Ten zamiennik wygląda przyzwoicie:

link do ebay

Tani jak "barszcz", porządna chińska robota. Wykonany wręcz finezyjnie jak na chińczyka
    Ma ktoś jakieś doświadczenia z tym modelem??

Łukasz
    Ostatnio edytowane przez pacyf ; 06-06-2009 o 22:39
    [F100] [D3]

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pacyf Zobacz posta
    Ten zamiennik wygląda przyzwoicie:

link do ebay
    I do tego jest jakiś chłop dodany. Manuel. "User Manuel".
    Krzysztof Paszkiewicz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ekonet Zobacz posta
    I do tego jest jakiś chłop dodany. Manuel. "User Manuel".

hahahahahahahahahaha, bonus dla żony?

Domyślnie

no ok, zamienniki sa fajne, tanie itp itd.
    Ale co z głównym wątkiem tematu? Prosiłbym jak coś o pisanie na ten właśnie temat a nie na temat cen zamienników itp.

Domyślnie

kupilem w wakacje zamiennik phototixa sd8 i powiem ze sprawdza sie w 100%. Wcześniej na świeżuteńkich pięciu bateriach na sb800 w pewnym momencie (podczas jednego parogodzinnego tematu) przy trzaskaniu długich serii z lampą po prostu niektóre klatki były ciemne. Obecnie nigdy nie mam niedopalonych klatek.

Pierwsza rzecz: phototix sd8 nie jest konstrukcyjnie tym samym co nikonowskie sd8, bo oryginalne mając dwie wtyczki działa przy wetkniętej jednej (lampa się ładuje tak samo szybko; nie wiem poco jest ta druga - może w jakiś sposób zabezpiecza cały układ; nie wiem nie znam się na prądzie). Natomiast zamiennik phototixa ładuje lampę tylko wtedy, kiedy podłączone są obydwie wtyczki.

Druga sprawa: gdy komora baterii w zamienniku jest zamknięta i odłożymy zabawkę na dłuższy czas (np. dwa tygodnie) to baterie są rozładowane . Nie przeszkadza mi to, bo po skończeniu zdjęć otwieram komore baterii, a one i tak nie wypadają gdyż całość jest w wygodnym futerale.

najważniejsze jest to że zamiennik kosztował mnie połowe ceny oryginalnego; a użytkowo po przyzwyczajeniu się do jego wad sprawdza się w 100%.
    d700 d300s d70 1755 1870 50 55micro 85 70200 200500 tc17 f90 f301 | quantumm move + pulse pro + generator Fomei panther pro 1500

Domyślnie

maly update z mojej strony: sd8a phototixa ktory kupilem w lipcu 2009 zaczal miec objawy zepsucia/ dziwnego zachowania.

SD8A oryginalny czy nieoryginalny ma czerwona lampke wskazujaca prace. Po blysku lampy SB800 czerwona lampka sie zapala, a jak sie SB naladuje powinna zgasnac. No i po roku uzytkowania SD8a firmy Phototix zdarza sie, ze ta lampka pali sie nawet po naladowaniu kondensatora; tak jakby SD8 nie wiedzialo ze SB sie naladowala. Innymi slowy, po blysku lampy doplalacz sd8 bez przerwy, nie zwazajac na stan kondensatorow, proboje nadowac lampe. Efektem czego sie grzeje i obawiam sie ze sie spali. Jak mowie - nie jest to regula, w przez wiekszosc czasu pracuje prawidlowo. Nie mniej nie moge sobie pozwolic na usterki przy lampie/braki ladowania nagle w srodku tematu.

dlatego tez zakupilem oryginalny sd8a gdyz znalazlem w dobrej cenie tutaj na forum.
    d700 d300s d70 1755 1870 50 55micro 85 70200 200500 tc17 f90 f301 | quantumm move + pulse pro + generator Fomei panther pro 1500

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez leh21 Zobacz posta

dlatego tez zakupilem oryginalny sd8a gdyz znalazlem w dobrej cenie tutaj na forum.

to zdanie ma niesamowita konstrukcje...

Domyślnie

zabawa w jezykoznawce?

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów