Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Domyślnie Nikon SD-8a - Pytanie...

Witam.
    Niedawno kupilem baterry pack tzn Nikon SD-8a. Liczylem na to ze moja lampa (SB900) dzieki temu bedzie o wiele szybciej sie ladowala, jednak roznica w szybkosci z i bez sd-8a jest znikoma. Czy u Was tez nie widac praktycznie roznicy? Oczywiscie chodzi mi o blysk M 1/1.

Domyślnie

Co prawda nie mam SD-8A (i tu pewnie można zakończyć czytanie tej wypowiedzi), ale robiłem trochę "rozpoznania" z myślą o zakupie. Z tego co wyczytałem (chyba u McNally'ego w 'The Hot Shoe Diares') po podłączeniu SD-8a lub SD-9 baterie zamontowane w samej lampie są już używane tylko jako zasilanie 'sterowania', nie ładują palnika...
    Jeżeli to prawda, to różnica w szybkości ładowania z pakietem i bez niestety nie może być zbyt duża. SD-8A ma tylko 6 baterii. Zapewne dlatego do SB-900 dedykowana jest "puszka bateryjna" SD-9 mieszcząca 8 ogniw...

Inna sprawa, że cena tych prostokątnych kawałków plastiku z kabelkiem i paroma blaszkami jest po prostu chora. A używanie nieoryginalnych zamienników może skutkować utratą gwarancji na lampę.

Domyślnie

No wiem właśnie że do sb900 dedykowane jest sd-9, ale mialem dobra ofertę na sd-8a więc kupiłem. Wcześniej dużo o tym poczytałem, na youtube obejrzałem dużo filmików pokazujacych jak po podłączeniu tego lampa się ładuje to postanowiłem kupić, mimo że testy były pokazywane po podłączeniu do sb800, ale nie sądziłem że na sb900 nie będzie prawie widoczna szybkość ładowania się lampy.

Domyślnie

mimo że testy były pokazywane po podłączeniu do sb800
    To mnie właśnie zastanawia... SB-800 może pracować na 5 bateriach. SD-8A ma więc tylko jedną więcej - jeżeli baterie w lampie rzeczywiście nie biorą udziału w ładowaniu palnika po podłączeniu SD-8A/9, to tak mały battery pack w ogóle nie ma większego sensu... Tylko jedna bateria więcej. W przypadku SB-900 i tak powinno być wtedy lepiej (przeskok z 4 na 6 ogniw).

OK, koniec "gdybologii" z mojej strony. Nic pewnego nie mogę napisać, bo cena tych opakowań na baterie jest dla mnie póki co zaporowa... (a swoją drogą - w instrukcji SD-8A nie opisują, jak to faktycznie działa?).

Może zjawi się i wypowie ktoś, kto używa i dobrze zna te zabawki. Liczę na to

Domyślnie

no ja też na to liczę ;] bo pierwszy raz słyszę że po podłączeniu baterry packa akumulatory w lampie nie biorą udziału w ładowaniu lampy. Na tym filmiku jest pokazane jak działa sb800 po podłączeniu sd-8a http://www.youtube.com/watch?v=_7JMB6WltHA . Myślałem że chociaż podobny efekt będzie z SB900 ale niestety nie, i różni się bardzoooo mocno. Może ktoś kto właśnie użytkuje jakiś battery pack będzie mógł odpowiedzieć dlaczego tak się dzieje.

Domyślnie

A zna ktoś jakieś zamienniki ??

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bartezzx
    bo pierwszy raz słyszę że po podłączeniu baterry packa akumulatory w lampie nie biorą udziału w ładowaniu lampy
    Ha, już wiem gdzie to usłyszałem... Pytanie, czy dobrze zinterpretowałem...
    Nikon D-Town, odcinek 6ty: http://www.dtowntv.com/2009/04/episode-06/

Mowa jest o tym, że baterie w lampie zasilają (pytanie: w sensie "również", czy "tylko"...) elektronikę lampy, natomiast ogniwa z zewnętrznego pakietu są dedykowane wyłącznie do zasilania palnika. Posłuchajcie od 7mej minuty, 30 sekundy.

Na różnych forach użytkownicy podkreślają, że minimalny czas ładowania bardzo zależy od rodzaju użytych ogniw. Po prostu akumulator akumulatorowi nierówny. Przykładowo użytkownicy z USA bardzo chwalą akumulatorki PowerEx 2700mAh.

Dane z oficjalnych źródeł:
    Polska strona Nikona podaje czasy ładowania z SD-8A na 3 sekundy z bateriami alkalicznymi i 2 sekundy z akumulatorami NiCd.
    Moja instrukcja SB-800 podaje najlepsze czasy na około 5s dla baterii alkalicznych i 2,9s dla Ni-MH (przy użyciu 5 ogniw w lampie).
    Jak widać różnica w przypadku akumulatorów Ni-MH (w SB-800) nie będzie wielka, tylko (lub aż) 0.9s

Domyślnie

ja akurat tam nie wyłapałem z tego linku żeby mówili o tym ze po podłączeniu sd-8a baterie w lampie nie biorą udziału w ładowaniu, ale to może przez mój angielski ;] a widziałś TomaszR ten link co podałem? co myślisz o tym?

Domyślnie

Tak apropo zamiennikow to mozna kupic taniej sd8 (bez a) dedykowany do sb28 plus dlutka
    i jak sie chwile powalczy z wtyczka to mamy sd8a
    naprawde nie jest to trudne, ja przy moich zdolnosciach maualnych dalem rade

ps aha z 800 to naprawde dziala, przyspieszenie jest widoczne golym okiem

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów