Close

Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Domyślnie Jaki rozmiar oddawanej fotki

witam

Zastanawiam się w jakich rozmiarach (rozmiar pliku *MB, wymiary *x*piks, rozdzielczość *ppi) oddajecie zrobione fotografie.
    Obojętne czy to sesja komercyjna (ślub) czy fotki okazjonalne z imprezy, wycieczki itd..
    Ja starałem się oddawać dużego jpga ok 5MB i 3888x2592 (z 40D)
    Ale teraz przy 5D II mam wątpliwości czy jest sens oddawania w max formacie

Oszczędny w słowach Awatar sdnk
    Miasto
    Złotoryja / Bolesławiec

Domyślnie

Myślę,że 10mpix to chyba dosyć. starczy nawet na powiększenie 50x70cm - z d80 takie robiłem i było ok.
    D80+N18-55VR+N50/1.8+N35/1.8+SB-900+pare kilo ficzerów

Domyślnie

dzięki za odpowiedź

No właśnie też tak mi się wydaje że jpg ok 5MB i 3888x2592 powinien wystarczać a reszta to przesada
    Z tą wielkością odbitki to chyba przesadziłeś

Domyślnie

Fotki skalujesz do rozmiaru odbitki jakie zamawiasz, np. dla 13x18 ok 1460x2200px, a to dlatego że wyostrzasz fotki zawsze po przeskalowaniu w przeciwnym wypadku oddając plik dużo większy możesz odebrać odbitki odbiegające od tego co widziałeś na monitorze.
    Fujifilm X-E3 23/2

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez david Zobacz posta
    Fotki skalujesz do rozmiaru odbitki jakie zamawiasz, np. dla 13x18 ok 1460x2200px, a to dlatego że wyostrzasz fotki zawsze po przeskalowaniu w przeciwnym wypadku oddając plik dużo większy możesz odebrać odbitki odbiegające od tego co widziałeś na monitorze.
    dawno juz nie dostałem odbitki zgodnej z tym co widziałem na monitorze
    I nie chodzi tu o kalibracje pod lab tylko ludzi którzy tam pracuje oni mają swój punkt widzenia

Domyślnie

To każ im puszczać na Auto lub kanał Reprodukcja, lub ogólnie bez poprawiania (w Noritsu z tego co pamiętam da się odznaczyć) Tylko wtedy czeka Cie chodzenie kilka razy z jedną kontrolną fotką aż sobie monitor skalibrujesz by zdjęcia "na oko" się zgadzały

Uprawnienia umieszczania postów