Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Domyślnie Sb-600 piszczydełko

Mam nadzieje, że mnie nie zabijecie za nowy wątek ale nic nie znalazłem negatywnego w postach... a więc...
    Kupiłem dzisiaj SB-600, jednak cena wygrała z SB-800, zostanie trochę kasy na obiektyw który i tak już czeka za rogiem. Lampkę nabyłem u idiotów, przedostatnią sztukę i po 2,5 godzinach czekania na przyznanie rat 20x0%, kupiłem za gotówkę.
    Po włączeniu niby fajnie ale piszczy i to tak mocno, że mam dość. Na dodatek złego mój słuch przyjmuje dźwięki do 18,5kHz więc to jest dla mnie przeraźliwie mocne. Piszczenie ma różne natężenie i do tego zmienia częstotliwość, aż mnie telepie bo słyszę to z odległości 2-3 metrów.
    Kolejny "gadżet" to luz na sankach po założeniu lampy. Niby siedzi mocno ale podczas ruszania puszką czuć jak lampa dygocze.
    Cofanie palnika do tył jest ciche i przyjemne dla ucha ale zbliżanie do przodu to warkot ciągnika.
    Ładowanie lampy przy aku NimH 2500mAh to ok, 10-15 sek, czasem nawet pół minuty.

Czy to jest ta super zachwalana jakość nikona (made in china), prawie przez wszystkich tu na forum jak i nawet na canonboard? Kumpel w usa kupił sb800 i jego piszczy tylko podczas ładowania, moja nie piszczy, jak się uśpi.
    D90 | N18-105VR | T55-200 | S50-150 | SB600 i inne gadżety

Domyślnie

wszystko w normie
    tak ma być i piski i kiwanie

Domyślnie

Moim zdaniem, coś nie tak...Może też być, że słuch mam mniej wrażliwy Sądzę jednak po czasach ładowania z tych akku, że możesz mieć problem z zasilaniem i stąd długie ładowanie i piszczenie długie... Spróbuj zmienić akumulatory na jakiś nowy, pewny komplet...i napisz jaki efekt. Miałem 600kę i nie odbiegała opisanymi cechami jakoś od 800ki, 80dx i innych lampek...

ps.piszę o piszczeniu-luz na sankach to norma raczej
    Ostatnio edytowane przez fotomarek_k ; 13-01-2009 o 01:13 Powód: dopisek ps.
    Marek

Zakon Fuji

Wink

jacek.gold napisał:
    bo masz słuch kiepski fotomarek_k
    Bardzo możliwe Ale dwa latka miałem 600kę i nie zauważyłem ja,ani żadna osoba z mojego otoczenia, zjawisk o których wspomina założyciel wątku, tj:

"... Piszczenie ma różne natężenie i do tego zmienia częstotliwość, aż mnie telepie bo słyszę to z odległości 2-3 metrów..."
    "...Cofanie palnika do tył jest ciche i przyjemne dla ucha ale zbliżanie do przodu to warkot ciągnika..
    ."

i moim zdaniem, na 100% coś jest nie takz akku (a może z lampą), że:
    "...Ładowanie lampy przy aku NimH 2500mAh to ok, 10-15 sek, czasem nawet pół minuty.
    .."

I cieka jestem, co się dzieje z lampką po włożeniu dobrych baterii albo sprawdzonych akku

ps.Moja lampka po naładowaniu przetawała "wydawać dźwięki", bo ta lampka podobnie jak sprzęt kumpla założyciela wątku "piszczy tylko podczas ładowania"
    Marek

Zakon Fuji

Oszczędny w słowach Awatar sdnk
    Miasto
    Złotoryja / Bolesławiec

Domyślnie

najprostsza rada-kup baterie alkaliczne np energizer wloz i zobacz czy tez sie tak dlugo laduej, jesli nie-pproblem tkwi w akku, a jesli tez tak dlugo to z lampą jest cos nie tak. moja 600 laduje sie 1-3 sekundy w zaleznosci od stanu akmulatorków
    D80+N18-55VR+N50/1.8+N35/1.8+SB-900+pare kilo ficzerów

Domyślnie

A bujanie się na sankach to rzecz normalna Co do akku to polecam Sanyo Eneloop, są bardzo wydajne oraz migiem ładują Sabinkę

Talking

Trzeba było kupić metza albo sigmę.. a tak masz co chciałeś...
    طالب مع S5Pro Metze Stronka* MyPort

Domyślnie

Każda lampa błyskowa ma przetwornicę opartą w budowie o elementy indukcyjne. Każda przetwornica piszczy i tego nikt nie zmieni. Co więcej, każda lampa może piszczeć inaczej, nawet tego samego modelu. Zależy to od jakości materiałów i montażu rdzenia trafa w.n. Dlatego drobne różnice w "piszczeniu" są czymś normalnym. I tyle.
    Pozdr.
    Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko

Domyślnie

Mnie to wygląda na padające akku. Jak moje energizery wymagały odświeżenia to lampa piszczała non stop i prawie nie dało się jej używać. Na bateriach i odświeżonych akku i Eneloopach które nabyłem po tym doświadczeniu jest GIT
    Pozdrawiam, Piotrek
    www.theonepic.com
    D800 | D300 | N17-55 | N24-120VR | N70-200VR | N35 | N50 | N85 | SB900 | pozostała graciarnia

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów