Close

Strona 1 z 22 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 215

Wątek: DX vs FX

Domyślnie DX vs FX

Wszyscy zapewne wiedza, ze DX to APS-C, a FX to pelna klatka, ale nie kazdy chyba zdaje sobie sprawe z roznic wielkosci miedzy nimi... wymiary wymiarami, ale jak to mowia, jeden obrazek wart wiecej niz tysiace slow. DX to mniej niz polowa FX.

Ot ciekawostka.

Domyślnie

dlatego z DX od razu przeszedłem na średni format , nie dlatego, że większy może więcej, ale ewidentnie zmienia się plastyka zdjęcia.
    alexanderkozłowski ::: Nasza... Strona

Domyślnie

DX czy FX - najważniejsze nie czym a jak

Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Calme Zobacz posta
    DX czy FX - najważniejsze nie czym a jak
    Nie ulega watpliwosci, chodzilo mi tylko o to, ze postrzeganie wielkosci matrycy w rzucie poziomym (jak na fotce mpwt), bywa zludne, bo nie czuc, ze ona jest az o tyle mniejsza. Dopiero roznica w powierzchni (mm2) obnaza roznice wielkosci. Podobnie jak w przypadku wielkosci monitorow, wyswietlaczy w komorkach, palmtopach itd. Dla mnie o tyle ciekawostka, ze mimo iz mialem obie matryce obok siebie wiele razy, to nie wpadlem na to, ze to jest mniej niz polowa. Na oko (patrzac na obie w poziomie) wydawalo mi sie, ze roznica jest mniejsza.
    Ostatnio edytowane przez kichu ; 14-11-2008 o 00:19

Domyślnie

I co z tego !!! Profesjonalista może zrobić zdjęcie na APS-C takie jak 1000 amatorów nie zrobi natet na Kodaku.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez awedpk Zobacz posta
    I co z tego !!! Profesjonalista może zrobić zdjęcie na APS-C takie jak 1000 amatorów nie zrobi natet na Kodaku.
    No nic z tego. Ot ciekawostka po prostu
    Z pozdrowieniami,
    Ink.
    Instagram

Domyślnie

Dobrze dobrze, takie informacje są ważne szczególnie dla osób które dopiero zaczynają swoją przygodę z fotografią.
    Mogę się założyć ze na tym forum są setki osób które nie miały zielonego pojęcia jak to wygląda w praktyce.
    Pozdr. - Grzesiek

Domyślnie

To ja moze tak nie do konca na temat...

Skad wlasciwie i dlaczego na "maly obrazek" czy tez "full frame"
    mowimy 35mm ???

pozdro
    McE

Domyślnie

Z bardzo prostej przyczyny - rozmiar fizyczny.
    Szerokość taśmy ma właśnie 35mm.
    Pozdrawiam
    D40

Strona 1 z 22 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów