Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Domyślnie Nikkor AF 50mm f/1,4D

Co myślicie o Nikkorze 50mm f/1,4D do reportażu ślubnego? Czy ktoś na nim pracował w tych warunkach?
    Szukam jasnego obiektywu i nie wiem, czy lepiej kupić zoom czy właśnie stłoogniskowy.
    Co jest godne polecenia?

Domyślnie

przenosze do odpowiedniego działu - czyli obiektywy standartowe.

prz okazji - zdecydowanie na imprezy praktyczniejsze są zoomy.
    chyba, że masz kilka body i przypiete różne obiektywy, albo jestes tak wysokiej klasy profesjonalistą, że masz obcykane gdzie co po kolei się dzieje, jaka bedzie odległość itd i bedziesz przepinał stałki.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Jacek_Z, to przy okazji tego przenoszenia, przenieś jeszcze wątek o 105 micro do właściwego działu.
    Jacek

Domyślnie

nie mogę tu zamiatać, jestem moderatorem w dziale o D200 i mogłem ten wątek o obiektywie z tamtąd "wyprowadzić"
    w dziale opytyka nie mogę mieszać. Ale zgłoszę komu trzeba
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Jacek_Z, to może zgłoś jeszcze to, że w obiektywach szerokich, według wyjaśnienia Admina, miały być tylko te do 28mm, a są różne: 35mm, 17-35mm itd. Tak dla porządku.
    Jacek

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

oj jacki, jacki
    SZEROKOKĄTNE - tu znjdziesz wszystkie obiektywy o ogniskowej poniżej 40mm oraz zoomy szerokokątne nie bedące obiektywami standardowymi...np nikkory 18-35, 20-35, ale już 17-55 będzie w standardowych, jako że jest przeznaczony jako standard dla cyfrówek...
    cytat z postu "Jak szukać obiektywu? W jakim dziale zamieścić post? MINIFAQ"
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie Re: Nikkor AF 50mm f/1,4D

Cytat Zamieszczone przez aTomek80
    Co myślicie o Nikkorze 50mm f/1,4D do reportażu ślubnego? Czy ktoś na nim pracował w tych warunkach?
    Szukam jasnego obiektywu i nie wiem, czy lepiej kupić zoom czy właśnie stłoogniskowy.
    Co jest godne polecenia?
    Co jakiś czas robię śluby, broń Boże zawodowo, dla znajomych raczej
    50-tka 1.4D przydaje się rzadko, rzeczywiście zoom jest tu niezastąpiony, ale... kiedy ludziska siedzą sobie grzecznie w ławkach, a ksiądz akurat prowadzi kazanie (lub inną mowę), ja zaczajałem się z tym szkłem z boku i robiłem bez lamp bardzo fajne profile zapłakanej mamusi, dumnego tatusia itd. Jak się rozkręci do f 2.0 to naprawdę ładnie można wyjąć buźkę z tłumu, np. z szeregiem profilów innych gości poza GO na pierwszym planie itd. Nawet w dość ciemnym kościele nie musisz błyskać lampą, więc nikt na ciebie nie zwraca uwagi i możesz robić ciekawsze zdjęcia.

Ale nie wyobrażam sobie, żeby tym obiektywem zrobić cały ślub, coś szerszego trzeba mieć.

Domyślnie

ALF, Ty nie bądź taki ważny. Ty poczytaj co Admin napisał pod nazwą tej części forum:

OBIEKTYWY SZEROKOKĄTNE
    Stałoogniskowe i zmiennoogniskowe obiektywy szerokokątne (zakres do 28mm)...

OBIEKTYWY STANDARDOWE
    Stałoogniskowe i zmiennoogniskowe obiektywy o zakresie średnim (od 28 do 80mm) oraz obiektywy o szerokim zakresie ogniskowych (od 17-200mm)...

No chyba, że ja czytać nie umiem, albo Ty zmieniłeś reguły rządzące systemem liczb naturalnych.
    Jacek

Domyślnie

17 mm jest poniżej 28 a liczy się szerszy koniec zooma, dlatego 17-35 jest w szerokich katach.
    choć 17-55 jest w standartowych. a 35 mm to juz uznawane przy tym podziale za standart, więc 17-35 tez mógłby byc zalicany do standartowych.
    ten podział jest mocno niedoskonały.

w dodatki nie jest posprzatane do końca i oprócz katalogów z podziałem jest też główny katalog gdzie ludziska nieprawidłowo dopisują watki.

Domyślnie

Nie da się ukryć.

Ale tak na logikę. Jesli napisano do 28mm, to cały zakres ma być do 28 mm. Jeśli nie, to 18-200 też jest szerokokątny.
    Jacek

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów