Close

Strona 1 z 27 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 262
    conik
    Gość

Domyślnie day 1 - z canona na nikona

No wiec dzis przyjechal d700, 24-70 i sb-900...przesiadka z canona 5d.
    Zeby nie utrudniac sobie zycia postawilem na analogiczne szkla jakich uzywalem w C (24-70, 85, 17-40)
    Pierwsze wrazenia....
    - Ciezkie bydle...body z sb-900 i 24-70 szybciej daje w kosc niz C5D ale to jakos przezyje bo ulomny w rencach nie jestem.
    - AF...jakby tu powiedziec...roznica spora...taki eufemizm w koncu uzywalne skrajne punkty AF co mnie bardzo cieszy....szybkosc i precyzja zadowalajaca.
    - Kolejny aspekt - jakosc obrazowania...obraz jakby bardziej kontrastowy i mniej naturalny niz w C5D ale po godzinie majdrowania suwakami w LR mysle ze beda z niego ludzie
    - Szumy...jak dla mnie jakiejs specjalnej rewolucji niema aczkolwiek uzywalne iso 3200 moze sie jeszcze przydac
    - SB-900 vs. EX-580 - nie wiem czemu ale odnosze wrazenie jakby SB byla delikatniejsza...no moze to kwestia przyzwyczajenia - sposob blokowania lampy na stopce na plus dla SB...nie wiem moze cos kombinuje nie tak ale sterowanie parametrami tej lampy na razie doprowadza mnie do bialej goraczki
    - Ogolna ergonomia d700 - jak sie przyzwyczaje bedzie dobrze na razie paluchy szukaja pionowego przedniego kolka i duzego kolka na tylnej sciance - niestety lata z C robia swoje... budowa body na plus choc moglby byc nieco wyzszy ...moje lapska maja ciut za malo miejsca na dole - pewnie trzeba bedzie sie zagripowac
    - 85mm - skoro nikon wydal na swiat 50 z ultradzwiekowym napedem mam nadzieje ze 85 tez sie predzej czy pozniej urodzi....kurde wkurza mnie ten pierscien krecacy sie podczas ostrzenia
    - 24-70...to ja lubie....szybkie, mniejsze od canonowskiej lki ale wyraznie ciezsze....sprawia wrazenie bardzo solidnego
    - Niektore rzeczy w N sa tak oczywiste ze az trudno na nie wpasc

Troszke to moze chaotyczne ale te kilka rzeczy nasunelo mi sie po pierwszym dniu moze sie przyda jakims innym przesiadkowiczom...podsumowujac mysle ze sie polubie z N i juz sobie ostrze zeby na studyjna puszke
    Ostatnio edytowane przez conik ; 09-10-2008 o 00:42

Domyślnie

A tak z czystej ciekawości... dlaczego nie MK2, tylko D700 ?

conik
    Gość

Domyślnie

dlaczego nie c5dmk2....po pierwsze bo go jeszcze niema...po drugie nie ma dla mnie wiekszego znaczenia 21 mpix i filmy ...po trzecie uszczelki w nikonie pod katem wypraw...po czwarte AF...po 5 i po 6 w perspektywie mam nadzieje na studyjna puszke od nikona

Domyślnie

witamy po Yellow side of the force

Domyślnie

witaj bracie
    w sumie to ciagle i tak bedziesz poslugiwal sie kanonem
    jak nizej....

conik
    Gość

Domyślnie

ja tam nie jestem jakims specjalnym ortodoksem jesli chodzi o marke.... ot nikon akurat mial to czego potrzebowalem...ja tylko zdjecia robie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez conik Zobacz posta
    - 85mm - skoro nikon wydal na swiat 50 z ultradzwiekowym napedem mam nadzieje ze 85 tez sie predzej czy pozniej urodzi....kurde wkurza mnie ten pierscien krecacy sie podczas ostrzenia
    W wersji f/1.4 nic się nie porusza ...
    D750, F801, FM2n, 24/2.8D, 35/2D, 50/1.8 AF, 85/1.4D, 50/1.8AI
    Mamiya 6, 50/4, 75/3.5, 150/4.5

Domyślnie

Tak od razu nic. Coś sie porusza . Soczewki w środku - bo tam jest zastosowane IF, wewnętrzne ogniskowanie. Pierścień przy używaniu AF się nie rusza.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Witam,po sprzedaży D300 i szklarni czekałem długo, przeglądałem neta i czytałem testy . Czekałem na Photokina 2008 i nowości targów. Pojawił się w międzyczasie Canon D5 markII -prawie byłem skłonny..., ale dokładnie to samo co napisał kolega w punkcie od 2 do 4 skłoniło mnie do zakupu D 700 + znakomite szkło 24-70/2,8 Nikkora.

Cytat Zamieszczone przez conik Zobacz posta
    dlaczego nie c5dmk2....po pierwsze bo go jeszcze niema...po drugie nie ma dla mnie wiekszego znaczenia 21 mpix i filmy ...po trzecie uszczelki w nikonie pod katem wypraw...po czwarte AF...po 5 i po 6 w perspektywie mam nadzieje na studyjna puszke od nikona
    D700 + N 24-70/2,8

Domyślnie

no toś sobie narobił tylko potem nie marudź,że nikt Cię nie ostrzegał
    Samsung NX300,NX20, 18-55 OIS i 30mm f:2 50-200 OIS III

Strona 1 z 27 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów