No wiec dzis przyjechal d700, 24-70 i sb-900...przesiadka z canona 5d.
Zeby nie utrudniac sobie zycia postawilem na analogiczne szkla jakich uzywalem w C (24-70, 85, 17-40)
Pierwsze wrazenia....
- Ciezkie bydle...body z sb-900 i 24-70 szybciej daje w kosc niz C5D ale to jakos przezyje bo ulomny w rencach nie jestem.
- AF...jakby tu powiedziec...roznica spora...taki eufemizm
w koncu uzywalne skrajne punkty AF co mnie bardzo cieszy....szybkosc i precyzja zadowalajaca.
- Kolejny aspekt - jakosc obrazowania...obraz jakby bardziej kontrastowy i mniej naturalny niz w C5D ale po godzinie majdrowania suwakami w LR mysle ze beda z niego ludzie
- Szumy...jak dla mnie jakiejs specjalnej rewolucji niema aczkolwiek uzywalne iso 3200 moze sie jeszcze przydac
- SB-900 vs. EX-580 - nie wiem czemu ale odnosze wrazenie jakby SB byla delikatniejsza...no moze to kwestia przyzwyczajenia - sposob blokowania lampy na stopce na plus dla SB...nie wiem moze cos kombinuje nie tak ale sterowanie parametrami tej lampy na razie doprowadza mnie do bialej goraczki
- Ogolna ergonomia d700 - jak sie przyzwyczaje bedzie dobrze na razie paluchy szukaja pionowego przedniego kolka i duzego kolka na tylnej sciance - niestety lata z C robia swoje... budowa body na plus choc moglby byc nieco wyzszy ...moje lapska maja ciut za malo miejsca na dole - pewnie trzeba bedzie sie zagripowac
- 85mm - skoro nikon wydal na swiat 50 z ultradzwiekowym napedem mam nadzieje ze 85 tez sie predzej czy pozniej urodzi....kurde wkurza mnie ten pierscien krecacy sie podczas ostrzenia
- 24-70...to ja lubie....szybkie, mniejsze od canonowskiej lki ale wyraznie ciezsze....sprawia wrazenie bardzo solidnego
- Niektore rzeczy w N sa tak oczywiste ze az trudno na nie wpasc![]()
Troszke to moze chaotyczne ale te kilka rzeczy nasunelo mi sie po pierwszym dniu moze sie przyda jakims innym przesiadkowiczom...podsumowujac mysle ze sie polubie z N i juz sobie ostrze zeby na studyjna puszke
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami