Close

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 68

Smile A-DL czyli obróbka w body. Wyciąganie czerni.

Chciałbym omówić działanie funkcji ADL dostępnej w D700, a także w D3 i D300, w D90 chyba tez. Opracowałem to na podstawie D700 – co podkreślam, na wypadek gdyby tamte body zachowywały się inaczej. Wątpię w to, ale na wszelki wypadek robię to zastrzeżenie.

Studio: Nikkor 85/1.4, WB PRE. Zrobiłem się nieco w jajo. Zawsze ustawiałem WB PRE na szare tło, rozwijałem rolkę za modelką i miałem całą ścianę do zrobienia pomiaru. Tym razem zrobiłem inaczej i to był błąd. Użyłem do ustawiania szarej karty Kodaka. Miało być porządniej Karta moja ma na pewno ponad 10 lat i chyba nie jest idealnie szara (choć wygląda OK.) Bo nie wiem dlaczego z D200 nie mam takiego koloru skóry jak zawsze. Bawiłem się WB – stopniami K, tintą. Jak zrównywałem mniej więcej kolor skóry to szary nie był szary. Teoretycznie to te zdjęcia z D200 i D700 powinny być identyczne – wszystko ustawiane na manualu. Nie są, co chyba widać. Mam pewne podejrzenia co do puszki D700, ale o tym w innym wątku. Nie o kolor w ADL chodzi, więc kończę temat.
    Wszystkie prezentowane tu zdjęcia to zrzuty ekranu, z mojego laptopa – nie wiem, czy to ma wpływ na pokazywany kolor.

D200 – ISO 100, przysłona 2,0 !!!, sharpness high, reszta normal. ADL - brak

D700 – ISO 200, przysłona 2,8 !!! sharpness 4, reszta 0, (nie korygowałem winietowania), brak ADL

D700 j.w. ADL LOW

D700 j.w. ADL NORMAL

D700 j.w. ADL HIGH

Widać jak wygląda histogram z D200 i z D700 bez użytego ADL, oraz w opcjach ADL low, normal, high.
    Szary pik po środku to szara karta. Widać, że ISO było trzymane dobrze (tzn równo) w obu body, dla D200 i D700 bez ADL wypada on w tym samym miejscu. Zmiana o 1/3 EV daje spore przesunięcie tego piku. Czyli czułości – OK.
    ADL Low - zdziwienie. Pik przesuwa się w lewo, a nie w prawo.
    Low – Normal- High – pik wędruje ze wzmocnieniem działania w prawo, zgodnie z tym czego się spodziewałem.
    Da się to wytłumaczyć – wnioski są na końcu.

Popatrzmy sobie na dziewczynę w czarnym ciuszku.
    Od góry zawsze w każdej składance:
    bez ADL
    Low
    Normal
    High

oraz histogramy:

Widać wyrażnie co się dzieje w czerniach – bluzeczka ma coraz lepiej wypracowane detale. Bez ADL czernie sa zabite, zlewają się. ADL pomaga. Czym silniejszy – tym bardziej.

Dziewczyna w białym ciuszku. Kolejność fotek taka sama. U góry – bez ADL, na dole najsilniej. No i okazuje się, że ADL to nie rozjaśnianie czerni, a także przyciemnianie bieli, ale największe w zdjęciu gdzie ADL działa najsłabiej! Tam gdzie ADL działa silniej biel nie jest bardziej przyciemniana. Dlaczego?

Sprawa się wyjaśnia, gdy spojrzymy do instrukcji body.
    Napisano tam: należy użyć matrycowego pomiaru światła.
    W trybie pracy body M ustawienie ADL na automatyczny jest równoważne ustawieniu na „Normal”
    Co z tego wynika? Gdy czas lub przysłona (lub oba te parametry w trybie P) jest ustawiana przez body w wyniku zadziałania algorytmów pomiaru matrycowego możliwe jest ADL Auto. To oznacza, że włączenie ADL powodować może zmianę w stosunku do ekspozycji, gdy ADL nie jest włączony. ADL po prostu jak widzę powoduje minimalne niedoświetlenie, dlatego przyciemnia biel, ale potem czym silniej działa tym bardziej rozjaśnia „krzywymi” czernie (i biele też, niestey), spłaszczając obrazek. To tłumaczy wędrówkę piku najpierw w jedną stronę (przy Low) a dalej czym silniej tym bardziej w prawo histogramu. Bo biel jest najpierw niedoświetlona, ale potem obraz jest rozjaśniany. Niestety przez to silne zadziałanie ADL – High nie powoduje „wypracowanie” bieli. „Zyskujemy” wypracowane czernie, biele tylko nam się nie pogorszyły. Mówię o działaniu w warunkach studyjnych, w trybie M. Całkiem możliwe, że w pracy ma P S, A na ADL high niedoświetlenie będzie silniejsze, niż na ADL low, więc nawet silniejsze rozjaśnienie obrazka krzywymi przy high i tak poprawi biele. W pracy na M – nie.

Mnie się ADL bardzo podoba i teraz gdy wiem jak działa na biel i na czerń to wiem jak to używać. Bo jak wiadomo – często lubie od razu pracowac w jpg.
    Uwaga – ADL trzeba mieć włączone w puszce. W NX można wartość ADL zmieniać bądź wyłączyć. Ale wyłączyć można tylko coś, co jest włączone. Jeśli ADL był w body wyłączony, to w NX się go nie da włączyć. ADL oraz DL to co innego. Podobne, ale jednak inne. ADL powinien być skuteczniejszy.

Niestety nie miałem dostępu do puszki przez długi czas, chcąc zweryfikować pewne spostrzeżenia odkładałem publikację tego tekstu (jak i porównania D200/D700). Wczoraj puszkę miałem znowu w łapkach, a i Valwit napisał w innym wątku to co podejrzewałem – że użycie ADL wpływa na ekspozycję. Jak sadzę – na niedoświetlenie. Czy zawsze na niedoświetlenie, czy czasami prześwietla, a zależy to od proporcji czerni i przepałów – tego nie wyczułem, za mało pracowałem na body z ADL badając to. To moje zadanie na potem, bo jeszcze nie spocząłem w poznawaniu ADL.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 16-09-2008 o 03:14
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Jacku wszystko super tylko nie napisałeś czy zdjęcia robiłeś w jpeg czy w nef. Domyślam sie że jpeg.
    Ja ze swojej strony dodam że zaraz po zakupieniu aparatu robiłem szybki test tego ADL. Zrobiłem dwa zdjęcia (jpeg+nef) w parku przy dużych kontrastach z ADL ustawionym na high. Oczywiście jpegi znacznie sie różniły. Nefy otwarte w NX wyglądały tak jak jpegi czyli było widać efekt tej funkcji. Następnie otworzyłem oba nefy w ACR i przy ustawieniach wyjściowych (zerowych) nie byłem w stanie odróżnić na którym zdjęciu miałem włączony ADL. Oba kadry (praktycznie takie same bo robiłem w trybie seryjnym) były naświetlone identycznie. Po tym doświadczeniu darowałem sobie tą opcje bo skoro to samo mogę wyciągnąć z rawa niezależnie od ustawień to po co myśleć o jeszcze jednym parametrze. Jeśli natomiast ktoś robi zdjęcia w jpeg to chyba warto się ta opcją zainteresować.
    Podsumowując jpeg - tak, nef - nie.

Domyślnie

na moje oko, to optymalne dla rozmiaru biustu sa ustawienia:
    - dla czarnych ciuchow: ADL off
    - dla bialych ciuchow: ADL low

brak wynikow dla tonow posrednich czy kolorow. (kaszle)... moze by uzupelnic?

tak ogolnie, to ta funkcja to kwestia jednego preseta w LR.

a subiektywna opinia: do zdjec jak powyzsze zostawic wiekszy kontrast a ewentualnie
    lagodzic ustawieniem swiatel opinia nie uwzglednia spostrzezen w pierwszej czesci
    odpowiedzi

Domyślnie

Jacku, moim zdaniem trochę zakłamują sprawę te histogramy (jeśli ktos ich nie potrafi interpretować). Histogram wyświetlany przez programy graficzne, to tak naprawdę tylko wierzchołek (górna część) histogramu - zdecydowana większość "dołu" jest obcinana, bo nie wnosi nic ciekawego - zazwyczaj jest całkowicie czarna. To, ile zostanie obcięte zależy w dużej mierze od wysokości najwyższego piku, który ma istotny wpływ na poziom tego odcięcia. Dlatego przy ADL High, histogram wydaje się być niższy, a on jest w rzeczywistości jedynie bardziej "spłaszczony", bardziej równomierny, czyli nie powinien się obniżać. Skoda, że nie podałeś takich wartości jak: średnia, średnie odchylenie standardowe, czy mediana. Te wartości liczbowe pozwalają łatwiej wnioskować o charakterze zmian histogramu, choć większości zapewne nic nie mówią.

Nie wiem jak w innych instrukcjach, ale w instrukcji D3 piszą, że chodzi tu o korygowanie kontrastów, prześwietleń i niedoświetleń, czyli w ostatecznym rachunku również o zwiększanie rozpiętości. Może właśnie dlatego w testach wyszła ta wielka przewaga nad konkurencją. Zwróć uwagę na to, że przy zastosowaniu ADL histogram nie zajmuje już całej szerokości wykresu, ale jakby "odsuwa" się od wartości 0 i 255, a wszelkie "piki", również te w środku widma, są jakby "poszerzane" i w konsekwencji obniżane. Wygląda to więc na zmniejszanie lokalnych kontrastów, które w środku widma robią obrazek bardziej szczegółowym, a na krańcach histogramu dodatkowo powodują jakby zwiększenie rozpiętości. Zapewne dlatego podczas naświetlania lekko zmieniane są parametry ekspozycji - trzeba zrobić miejsce na spłaszczenie świateł. I jeszcze jedna sprawa, o której warto pamiętać robiąc zdjęcia w JPEGach. Jeśli włączymy ADL, to nie są uwzględniane wartości kontrastu i nasycenia w ustawieniach przetwarzania obrazu.

Dla mnie zagadką pozostaje jednak to, dlaczego W NXie nie da się włączyć ADL, jeśli był wyłączony w puszce? Jeśli jest to tylko robota programowa, to co za różnica, gdzie będzie wykonana? Komputer ma wystarczającą moc obliczeniową, a na dodatek nie ma limitowanego czasu, jak puszka pracująca w serii. Na dodatek NX i tak może korygować ustawienia ADL, czyli odpowiednie algorytmy ma zaimplementowane.
    Jacek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez loki_p Zobacz posta
    Jacku wszystko super tylko nie napisałeś czy zdjęcia robiłeś w jpeg czy w nef. Domyślam sie że jpeg.
    nie, to sa zdjęcia robione w NEF, w dodatk zmiany off, low, normal, high są robione tylko w NX 2.0. Mogłem nawet ciągle pokazywać te samą klatkę, ale wolałem w NX otworzyć 4 rózne pliki i robic tylko 1 zrzut ekranu, a nie cztery.
    tak to jest jak się pisze częśc wniosków o 3-ciej w nocy. Zdjęcia sa robione w studiu, więc sa robione na M. Nie pokazałam zadziałania funkcji auto, bo na M wg instrukcji=normal. Zresztą pierw się chiałem dowiedziec jak działa ADL, a co robi auto to kwestia dalszej nauki.
    No właśnie - studio na M, więc ADL nie mógł niedoświetlić LOW, bo na M nie może zmieniac parametrów. Czyli robione jest to trochę inaczej. Jakieś pomysły? Po prostu dzieje się to na krzywych? To dlaczego w silniejszej opcji - normal, high te biele nie sa bardziej chronione? A może to dlatego, że w obrazie jest już i tak bardzo dużo bardzo jasnej bieli - tło!
    Chyba przeedytuje pierwszy post.

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    na moje oko, to optymalne dla rozmiaru biustu sa ustawienia:
    - dla czarnych ciuchow: ADL off
    - dla bialych ciuchow: ADL low
    dla czarnych ja bym wolał ADL normal, białe - low

brak wynikow dla tonow posrednich czy kolorow. (kaszle)... moze by uzupelnic?
    tony pośrednie będa pośrednio , zajmowałem się dla ułatwienia końcami zakresów. Kolor się nie powinien zmieniać.

tak ogolnie, to ta funkcja to kwestia jednego preseta w LR.

a subiektywna opinia: do zdjec jak powyzsze zostawic wiekszy kontrast a ewentualnie
    lagodzic ustawieniem swiatel
    nie zgadzam się. Większy kontrast? To juz zabije zupełnie czernie.

Nie zwróciliście uwagę na tło. A tam jest czarne niedoświetlone o 2 przysłony i biel prześwietlona o 5 przysłon! (tak ustawiłem cień na czerń/lampy dodatkowe na biel). Biele wyszły poza skalę 255 (poza rogami - winieta), a czernie mimo niedoświetlenia pokazywały wartości rzędu 2 (pipeta w NX, na zrzutach ekranu możecie mieć inne wartości niz ja na plikach). Po zastosowaniu ADL biele dalej poza skalą, czernie - miały wartości w okolicach 5-8 (zależy jakie ADL).

Cytat Zamieszczone przez JK Zobacz posta
    Jacku, moim zdaniem trochę zakłamują sprawę te histogramy (jeśli ktos ich nie potrafi interpretować). Histogram wyświetlany przez programy graficzne, to tak naprawdę tylko wierzchołek (górna część) histogramu - zdecydowana większość "dołu" jest obcinana, bo nie wnosi nic ciekawego - zazwyczaj jest całkowicie czarna. To, ile zostanie obcięte zależy w dużej mierze od wysokości najwyższego piku, który ma istotny wpływ na poziom tego odcięcia. Dlatego przy ADL High, histogram wydaje się być niższy, a on jest w rzeczywistości jedynie bardziej "spłaszczony", bardziej równomierny, czyli nie powinien się obniżać. Skoda, że nie podałeś takich wartości jak: średnia, średnie odchylenie standardowe, czy mediana. Te wartości liczbowe pozwalają łatwiej wnioskować o charakterze zmian histogramu, choć większości zapewne nic nie mówią.
    Tak, zgadzam się

Nie wiem jak w innych instrukcjach, ale w instrukcji D3 piszą, że chodzi tu o korygowanie kontrastów, prześwietleń i niedoświetleń, czyli w ostatecznym rachunku również o zwiększanie rozpiętości.
    Zwiększenie rozpiętości rejestrowanej sceny, ale na zdjęciu by to mogło byc pokazane jest "spłaszczenie", czyli zmniejszenie rozpiętości tego co jest w naturze, że tak to określę. Mieliśmy długie dyskusje na temat tego czy to potrzebne, jak widzisz mnie to zagadnienie bardzo interesuje i sądzę, że jest taka potrzeba.

Zwróć uwagę na to, że przy zastosowaniu ADL histogram nie zajmuje już całej szerokości wykresu, ale jakby "odsuwa" się od wartości 0 i 255, a wszelkie "piki", również te w środku widma, są jakby "poszerzane" i w konsekwencji obniżane. Wygląda to więc na zmniejszanie lokalnych kontrastów, które w środku widma robią obrazek bardziej szczegółowym, a na krańcach histogramu dodatkowo powodują jakby zwiększenie rozpiętości. Zapewne dlatego podczas naświetlania lekko zmieniane są parametry ekspozycji - trzeba zrobić miejsce na spłaszczenie świateł. I jeszcze jedna sprawa, o której warto pamiętać robiąc zdjęcia w JPEGach. Jeśli włączymy ADL, to nie są uwzględniane wartości kontrastu i nasycenia w ustawieniach przetwarzania obrazu.
    Tak. Histogram się odsuwa od skrajów, ale czy by się w nim coś nie pojawiło, gdyby cos o takich skrajnych wartościach było w rejestrowanej scenie? takich, które w body bez ADL by było utracone i nie rejestrowane, a dzięki ADL się znalazło, własnie w tych miejscach gdzie histogram się odsunął od brzegów?

Dla mnie zagadką pozostaje jednak to, dlaczego W NXie nie da się włączyć ADL, jeśli był wyłączony w puszce? Jeśli jest to tylko robota programowa, to co za różnica, gdzie będzie wykonana? Komputer ma wystarczającą moc obliczeniową, a na dodatek nie ma limitowanego czasu, jak puszka pracująca w serii. Na dodatek NX i tak może korygować ustawienia ADL, czyli odpowiednie algorytmy ma zaimplementowane.
    Właśnie. ADL daje się robic tylko w puszce, albo w NX jak był włączony przed zrobieniem zdjęcia, co też podkreślałem.
    Nie mam puszki z ADL, nie mam jak zrobić porównań, ale generalnie wierze producentowi, więc musi byc jakaś róznica. Być może jak kupie taka puszkę to dopisze tu ciąg dalszy (czyli najszybciej za kilka miesięcy, jak nie dłużej )
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 16-09-2008 o 11:14
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Trójmiasto

Domyślnie

Nie koniecznie programowa. Canon ostatnio chwalił się przełomową matrycą, w której wzmocnienie (ISO) jest zmienne, a nie ustalone dla całej matrycy takie samo. Możliwe, że i Nikon coś takiego ma.
    "Nikon's DX size sensors are perfect; there's no reason to make them the archaic size of the old 35mm film frame." Ken Rockwell
    Znawca odnaleziony.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    nie zgadzam się. Większy kontrast? To juz zabije zupełnie czernie.
    tak i nie. mnie sie podoba "plastyka" skory dziewczyny - tj. kontrast i przejscia
    swiatlo-cieni przy wylaczonym ADL. glebsze cienie, bylo nie bylo, daja tu wieksza
    trojwymiarowosc.

z drugiej strony, nie ma nic za darmo i takie cienie przekladaja sie tez na
    brak szczegolow w cieniach na ubraniu. i tutaj, zgadzam sie, ADL sie przydaje.

jakims rozwiazeniem takiego impasu bylby "uswiadomiony" ADL, ktory
    zostawialby kontrasty na skorze a ruszal inne barwy. ale to juz by wchodzilo
    z wolna rasizm, bo najprawdopodobniej Murzyni tez by byli rozjasniani
    no, przynajmniej dopoki do software'u ADL nie doszlo by rozpoznawanie
    twarzy

Domyślnie

Ratpaw, no właśnie o tym pisałem. Nie jest chyba tak, że RAW jest taki sam, niezależnie od włączenia/wyłączenia ADL w puszce. Gdyby tak było, to by nie było sensu blokowania funkcji ADL w NXie.
    Jacek

Domyślnie

tak i nie. mnie sie podoba "plastyka" skory dziewczyny - tj. kontrast i przejscia
    swiatlo-cieni przy wylaczonym ADL. glebsze cienie, bylo nie bylo, daja tu wieksza
    trojwymiarowosc.

z drugiej strony, nie ma nic za darmo i takie cienie przekladaja sie tez na
    brak szczegolow w cieniach na ubraniu. i tutaj, zgadzam sie, ADL sie przydaje.

jakims rozwiazeniem takiego impasu bylby "uswiadomiony" ADL, ktory
    zostawialby kontrasty na skorze a ruszal inne barwy. ale to juz by wchodzilo
    z wolna rasizm, bo najprawdopodobniej Murzyni tez by byli rozjasniani
    no, przynajmniej dopoki do software'u ADL nie doszlo by rozpoznawanie
    twarzy
    Jeśli włączysz ADL, to własnie takie coś masz. W programie graficznym NX, PS, czy w czymś tam jeszcze, możesz lokalnie podbić kontrasty uzyskując to co chcesz. Tam gdzie nie podbijałeś - zostaje jak było. W NXie masz U-pointy, które moim zdaniem świetnie się sprawdzają w takich korektach.
    Jacek

Domyślnie

Jeśli włączysz ADL, to własnie takie coś masz. W programie graficznym NX, PS, czy w czymś tam jeszcze, możesz lokalnie podbić kontrasty uzyskując to co chcesz. Tam gdzie nie podbijałeś - zostaje jak było. W NXie masz U-pointy, które moim zdaniem świetnie się sprawdzają w takich korektach.
    no dokladnie tak bym to robil. z tym ze tutaj chodzilo, zdaje sie, o pokazanie, ze automatem
    do JPEG-ow tez mozna znosne wyniki uzyskac. i poniekad, mozna jak widac. kosztem nieco
    mniejszej trojwymiarowosci rysow twarzy jest wiecej szczegolow cieni. a obiektywna prawda
    jest taka, ze klient na takie zdjecia zdecydowanie zauwazy ta szczegolowosc ubran. natomiast
    "gorszosci" przejsc tonalnych na skorze, bez referencyjnego porownania - na 100% nie zauwazy.
    wnioski sa oczywiste

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów