Chciałbym omówić działanie funkcji ADL dostępnej w D700, a także w D3 i D300, w D90 chyba tez. Opracowałem to na podstawie D700 – co podkreślam, na wypadek gdyby tamte body zachowywały się inaczej. Wątpię w to, ale na wszelki wypadek robię to zastrzeżenie.
Studio: Nikkor 85/1.4, WB PRE. Zrobiłem się nieco w jajo. Zawsze ustawiałem WB PRE na szare tło, rozwijałem rolkę za modelką i miałem całą ścianę do zrobienia pomiaru. Tym razem zrobiłem inaczej i to był błąd. Użyłem do ustawiania szarej karty Kodaka. Miało być porządniejKarta moja ma na pewno ponad 10 lat i chyba nie jest idealnie szara (choć wygląda OK.) Bo nie wiem dlaczego z D200 nie mam takiego koloru skóry jak zawsze. Bawiłem się WB – stopniami K, tintą. Jak zrównywałem mniej więcej kolor skóry to szary nie był szary. Teoretycznie to te zdjęcia z D200 i D700 powinny być identyczne – wszystko ustawiane na manualu. Nie są, co chyba widać. Mam pewne podejrzenia co do puszki D700, ale o tym w innym wątku. Nie o kolor w ADL chodzi, więc kończę temat.
Wszystkie prezentowane tu zdjęcia to zrzuty ekranu, z mojego laptopa – nie wiem, czy to ma wpływ na pokazywany kolor.
D200 – ISO 100, przysłona 2,0 !!!, sharpness high, reszta normal. ADL - brak
D700 – ISO 200, przysłona 2,8 !!! sharpness 4, reszta 0, (nie korygowałem winietowania), brak ADL
D700 j.w. ADL LOW
D700 j.w. ADL NORMAL
D700 j.w. ADL HIGH
Widać jak wygląda histogram z D200 i z D700 bez użytego ADL, oraz w opcjach ADL low, normal, high.
Szary pik po środku to szara karta. Widać, że ISO było trzymane dobrze (tzn równo) w obu body, dla D200 i D700 bez ADL wypada on w tym samym miejscu. Zmiana o 1/3 EV daje spore przesunięcie tego piku. Czyli czułości – OK.
ADL Low - zdziwienie. Pik przesuwa się w lewo, a nie w prawo.
Low – Normal- High – pik wędruje ze wzmocnieniem działania w prawo, zgodnie z tym czego się spodziewałem.
Da się to wytłumaczyć – wnioski są na końcu.
Popatrzmy sobie na dziewczynę w czarnym ciuszku.
Od góry zawsze w każdej składance:
bez ADL
Low
Normal
High
oraz histogramy:
Widać wyrażnie co się dzieje w czerniach – bluzeczka ma coraz lepiej wypracowane detale. Bez ADL czernie sa zabite, zlewają się. ADL pomaga. Czym silniejszy – tym bardziej.
Dziewczyna w białym ciuszku. Kolejność fotek taka sama. U góry – bez ADL, na dole najsilniej. No i okazuje się, że ADL to nie rozjaśnianie czerni, a także przyciemnianie bieli, ale największe w zdjęciu gdzie ADL działa najsłabiej! Tam gdzie ADL działa silniej biel nie jest bardziej przyciemniana. Dlaczego?
Sprawa się wyjaśnia, gdy spojrzymy do instrukcji body.
Napisano tam: należy użyć matrycowego pomiaru światła.
W trybie pracy body M ustawienie ADL na automatyczny jest równoważne ustawieniu na „Normal”
Co z tego wynika? Gdy czas lub przysłona (lub oba te parametry w trybie P) jest ustawiana przez body w wyniku zadziałania algorytmów pomiaru matrycowego możliwe jest ADL Auto. To oznacza, że włączenie ADL powodować może zmianę w stosunku do ekspozycji, gdy ADL nie jest włączony. ADL po prostu jak widzę powoduje minimalne niedoświetlenie, dlatego przyciemnia biel, ale potem czym silniej działa tym bardziej rozjaśnia „krzywymi” czernie (i biele też, niestey), spłaszczając obrazek. To tłumaczy wędrówkę piku najpierw w jedną stronę (przy Low) a dalej czym silniej tym bardziej w prawo histogramu. Bo biel jest najpierw niedoświetlona, ale potem obraz jest rozjaśniany. Niestety przez to silne zadziałanie ADL – High nie powoduje „wypracowanie” bieli. „Zyskujemy” wypracowane czernie, biele tylko nam się nie pogorszyły. Mówię o działaniu w warunkach studyjnych, w trybie M. Całkiem możliwe, że w pracy ma P S, A na ADL high niedoświetlenie będzie silniejsze, niż na ADL low, więc nawet silniejsze rozjaśnienie obrazka krzywymi przy high i tak poprawi biele. W pracy na M – nie.
Mnie się ADL bardzo podoba i teraz gdy wiem jak działa na biel i na czerń to wiem jak to używać. Bo jak wiadomo – często lubie od razu pracowac w jpg.
Uwaga – ADL trzeba mieć włączone w puszce. W NX można wartość ADL zmieniać bądź wyłączyć. Ale wyłączyć można tylko coś, co jest włączone. Jeśli ADL był w body wyłączony, to w NX się go nie da włączyć. ADL oraz DL to co innego. Podobne, ale jednak inne. ADL powinien być skuteczniejszy.
Niestety nie miałem dostępu do puszki przez długi czas, chcąc zweryfikować pewne spostrzeżenia odkładałem publikację tego tekstu (jak i porównania D200/D700). Wczoraj puszkę miałem znowu w łapkach, a i Valwit napisał w innym wątku to co podejrzewałem – że użycie ADL wpływa na ekspozycję. Jak sadzę – na niedoświetlenie. Czy zawsze na niedoświetlenie, czy czasami prześwietla, a zależy to od proporcji czerni i przepałów – tego nie wyczułem, za mało pracowałem na body z ADL badając to. To moje zadanie na potem, bo jeszcze nie spocząłem w poznawaniu ADL.![]()
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami