Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 36
    Oszczędny w słowach Awatar krispike
    Miasto
    Lubelszczyzna

Question Paproch pomiędzy filtrem D a matrycą

Jakiś czas temu zauważyłem mała plamkę na zdjęciu w prawym dolnym rogu. Z początku byłem przekonany że to zabrudzony obiektyw, gdyż akurat przeglądałem zdjęcia z pleneru. Po przeczyszczeniu obiektywu w dalszym ciągu plamka na zdjęciach była widoczna. Przejrzałem wnikliwie na forum tematy związane z czyszczeniem matrycy i spróbowałem sam zajrzeć do środka. Za pomocą lupy zauważyłem mały paproszek, którego próbowałem zdmuchnąć gruszką. Niestety tak się trzymał jej że kilkakrotne dmuchnięcie nie przyniosły zamierzonych rezultatów.
    Sprawę oddałem w ręce fachowca, który stwierdził iż „coś” dostało się między matrycę a filtr dolnoprzepustowy. Dlatego też jemu również nie udało się pozbyć ów paprocha. Czy jest to możliwe aby się tam coś dostało?
    Trochę to dla nie dziwne, gdyż odkąd mam aparat tylko dwa razy zdejmowałem obiektyw. Na razie nie posiadam innych obiektywów więc nie istniała konieczność zdejmowania jego z korpusu. Więc skąd mi się wziął tan paproch.
    Nie bardzo sobie wyobrażam obrabiać dodatkowo wszystkie zdjęcia w Photoshopie na dłuższa metę, tym bardziej że fotografuję śluby i inne tego typu uroczystości. Póki co „stempluje”.
    Proszę poradźcie co w takiej sytuacji można zrobić. Czy tylko NP może mi pomóc i ile taki serwis sobie życzy za taką usługę i czy w ogóle jest to do zrobienia.
    Pozdrawiam

Domyślnie Odp: Paproch pomiędzy filtrem D a matrycą

Generalnie kurz jest wszędzie a obietkyw podczas pracy pompuje powietrze. Dostanie się paprocha między filtr a matrycę jest mało możliwe co nie oznacza że zupełnie nieprawdopodobne. Jeśli on tam jest to tylko NP.
    Jest jeszcze jedna możliwość : paproch mógł się przykleić do matrycy jakaś wilgotniejsza drobinka kurzu przyschła i w takim wypadku dmuchanie nie pomorze - tylko czyszczenie na mokro a tu chyba lepiej dać do serwisu.
    Z tego co wiem Nikon bierze coś koło 80zeta za czyszczenie matrycy nie wiem ile zawołają jeśli bedą musieli dodatkowo rozkręcać i dokopać się pod filtr.
    Skoro zadko odkrecasz ob. wnioskuję że aparat masz na gwarancji, może idz w zaparte ze taki kupiłeś i zobaczyleś to dopiero teraz przy f......, niech serwis sprawdzi/wyczysci za darmo
    Jeśli paproch widać przy tylko duzych przysłonach i jest nieostry to znaczy ze na filtrze go masz .
    Generalnie wrzuć kilka fotek strzelonych w niebo z maksymalnie otwartym obiektywem i po domknięciu f8,f11, f16 bo bez obrazka cieżko coś powiedzieć
    Pozdrawiam GRUPA FOTOKUJAWY

Miasto
    Lubelszczyzna

Dziękuję na wstępie za zainteresowanie moim problemem i za te kilka cennych rad.
    Właśnie zrobiłem kilka zdjęć i sam się przeraziłem. Zresztą ocenicie sami.
    Co do gwarancji, to raczej nie wchodzi w rachubę, gdyż aparat mam już prawie 3 lata. Od niedawna zaczął na siebie zarabiać i dzięki temu odłożę na jakieś dodatkowe szkoło na które wcześniej trudno mi się było zdecydować.

F 3,5
    F 8
    F 11
    F 16

Przy F 16 paprochów to jest z 10 a ten duży to wygląda na jakiegoś kleczsza

Miasto
    Lubelszczyzna

Tak to jest jak się wraz ze swoim sprzętem szlaja w trudnym terenie. Zrobiłem jeszcze na F22 i tam jeszcze dokładniej widać tego gada ale już nie było mi dane zamieścić tego ostatniego zdjęcia. Nie sadziłem ze nawet jak się nie zmienia obiektywu można doprowadzić do takiego stanu matryce. Coś mi się wydaje ze ten sezon będzie pod znakiem PSa +S, póki zdecyduję się oddać do NP.
    |D50|D300s|N18-70|N50/1.8|T17-50/2.8VC|SB-800|MF055XPro|
    "Wszystko, na co patrzysz w Twoim otoczeniu, powinno Cię cieszyć. A wszystko, co widzisz... to światło"

A na przyszlosc bedziesz wiedzial, ze przynajmniej na brzegi matrycy sie nie dmucha. Nie jestes pierwszym pechowcem, o ktorego klopotach czytalem. Zdecydowanie lepiej uzyc prozni.
    Paproch nie jest gleboko, moze daloby sie go odessac? Masz dostep do jakiejs pompy prozniowej? To moze byc oddkurzacz z dosztukowanym wezykiem i waska koncowka (np. ta od gruszki-winowajczyni). Ewentualnie, jesli masz mozliwosc, mozesz sie podlaczyc do dojarki, bo one dzialaja na proznie. Ja uzywam polietylenowej (bardzo miekkiej) pipety i mam o tyle dobrze, ze pompa prozniowa jest moim narzedziem w labie.

normalnie jakis robak wlazl Ci pod filtr albo sie przykleil do niego
    dlatego od czasu do czasu warto tez odkurzyc wnetrze plecaka/torby w ktorym nosi sie szpej
    pozdrawiam,
    Krzysiek

Miasto
    Lubelszczyzna

[QUOTE=pioter m;740440]A na przyszlosc bedziesz wiedzial, ze przynajmniej na brzegi matrycy sie nie dmucha.

Dmuchałem tylko i wyłącznie w to miejsce gdzie widoczny był "paproch". Opisałem to w pierwszym poście mojego problemu. Paproch - "kleszcz", widoczny był gołym okiem nie mówiąc już jak sięgnąłem po szkło powiększające. Poza tym wspominałem że ów insekt wpełzł między matryce a filtr, więc dmuchanko raczej nic nie da. Tak bynajmniej stwierdził ktoś kto ze sprzętem fotograficznym ma o wiele większe obeznanie i doświadczenie niż ja.
    Swoją droga to ciekaw jestem czy komuś na forum przydarzyło się coś takiego jak mi. Chodzi mi przede wszystkim o w/w insekta i miejsce jego nietypowego bytowania.
    Wszystkim dziękuję za cenne rady i uwagi, ale raczej się nie podejmę samemu tego usuwać. Wole nie ryzykować. Jakoś się jeszcze przemęczę jakiś czas a NP mam nadzieje ze sobie poradzi z tym. Gdyby serwis był nieco bliżej i nie trzeba było tyle czekać (tak jak niektórzy na forum narzekali), aparat z pewnością oddałbym już dziś. Myślę ze zwłoka nie zaszkodzi mej matrycy, która ma "towarzysza" od kilku tygodni.
    Pozdrawiam
    |D50|D300s|N18-70|N50/1.8|T17-50/2.8VC|SB-800|MF055XPro|
    "Wszystko, na co patrzysz w Twoim otoczeniu, powinno Cię cieszyć. A wszystko, co widzisz... to światło"

Cytat Zamieszczone przez krispike Zobacz posta
    ...Swoją droga to ciekaw jestem czy komuś na forum przydarzyło się coś takiego jak mi. Chodzi mi przede wszystkim o w/w insekta i miejsce jego nietypowego bytowania...
    Cześć,
    tak sobie myślę, że pobiłeś rekord świata na ...zbliżenie w makrofotografii i to realizowanej przy pomocy pojedyńczych pikseli matrycy. To oczywiście żart, ale czy mógłbyś mi na PW wrzucić wycinek obrazu zawierający tylko tego "wędrowniczka". Swoją drogą może to nano-spy, nasłany przez konkurencję, analizujący budowę matrycy Twego ulubieńca. Padł, bo mu chyba powietrze z gruchy zaszkodziło. Pozdrawiam -
    - Janusz(W)
    "...Człowiek to jedyne zwierzę które się rumieni. I jedyne, które ma za co..." - Mark Twain

Proszę wybaczyć jak to k.... możliwe żeby robal wlazł pomiędzy filtr a matrycę?
    To filtr nie przylega szczelnie do matrycy? A jeżeli nie to jaka tam jest szczelina? Dziesiątych części mm?? Rozumiem jakiś drobny syfek. Ale robal?? Przecież on nie jest nieskończenie cienki. Dziwne jak dla mnie.
    Zapakuj puszkę do kartonika wyślij do serwisu i zapytaj ich jakim cudem robal mógł się wcisnąć pod filtr?
    Może jest on niewłaściwie nałożony na matrycę?
    (a może robal jednak jest na filtrze?)
    nic...

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów