Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Widok wątkowy

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    swiatlo
    Gość

Domyślnie Ostrzenie krajobrazu i nie tylko

Otóż natknąłem się na fenomenalną technikę ostrzenia krajobrazów na potrzeby internetu. Pojawiła się ona w kontekście krajobrazu, ale pewnie można ją rozszerzyć na inne dziedziny. Proponuję eksperymentować.
    Otóż ta technika została podana przez niejakiego Marca Adamusa na serwisie Nature Photographers i link jest podany tutaj:
    http://pacificnw.naturephotographers.../photoshop.htm

Spróbowałem ją kilka razy i rzeczywiście efekty są znacznie lepsze niż zabawa USM, Lab-em czy high-passem. Moje kroki są ciut inne w szczegółach niż metoda Adamusa, ale efekty są identyczne.

Oto kroki:
    1. Otwórz twój plik w pełnej oryginalnej rozdzielczości. Założenie jest takie że oryginalny rozmiar jest przynajmniej dwa razy większy niż rozmiar docelowy.
    2. Zmniejsz obrazek do rozmiaru 2 razy większego niż docelowy rozmiar w jakim go chcesz opublikować na internecie. Na przykład jak chcesz aby docelowy obrazek był w rozmiarze 800 pikseli to zrób go w rozmiarze 1600 pikseli. Pamiętaj też aby zmienić gęstość do internetowej - 72 dpi. Jest to twoja pośrednia wersja robocza.
    3. Opcjonalne - na wszelki wypadek zrób kopię warstwy i pozostałe kroki wykonaj na kopii.
    4. Na kopii warstwy dokonaj operacji Filter-Sharpen dwa albo trzy razy. Proste Sharpen, bez żadnych parametrów. Otrzymasz okropnie przeostrzony i zaszumiony obrazek. Nie przejmuj się.
    5. Zmniejsz rozmiar do docelowego rozmiaru, czyli na naszym przykładzie do 800 pikseli. Podziwiaj rezultat.
    Eksperymentuj trochę - na przykład zamiast trzy razy zrób Sharpen dwa razy, albo na odwrót. Maskuj też to co nie chcesz ostrzyć, na przykład niebo.
    Pobaw się trochę i podziwiaj. Efekty są znacznie lepsze niż USM plus to nie robi efektu halo.
    Ostatnio edytowane przez swiatlo ; 11-01-2008 o 03:05

Uprawnienia umieszczania postów