Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Domyślnie Konwertowanie do sRGB w Photoshopie

Robie zdjęcia w Adobe RGB. Niestety zaczyna mnie do szału doprowadzać obróbka. Wszystko jest ładnie pięknie dopóki nie przeprowadzę konwersi do formatu sRGB. Robicie to w ogóle czy oddajecie do labu w formacie Adobe RGB. Zdjęcie po przekonwertowaniu od razu nabiera kontrastu, który mi się bardzo nie podoba, psuje całą konwencję zdjęcia. Jak ustawiacie te parametry kolejno żeby ładne oddanie kolorów w Adobe RGB które daje aparat pozostało do samego końca? Czy jak oddam do labu nieprzekonwertowane to otrzymam zdjęcie jakbym je przekonwertował, bo czytałem, że laby i tak robią konwersję do sRGB...
    pozdrawiam
    Tomek

Domyślnie

adobe RGB ma dużo szersza paletę barw niż sRGB stąd po konwersji masz ten zmieniony kontrast i "płytsze kolory", zalecam konwersje w domu ponieważ w labie mają jeszcze gorszy (węższy) profil tzw. lab i po ich konwersji to byś się dopiero za głowę złapał. musisz próbować w domu i samemu dojść do zadowalających cię efektów. polecam lekturę http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=11388
    puszka plus słoiki

Domyślnie

no ok ale w takim razie zaczynam przestawać widzieć sens używania tego ustawienia w aparacie. Zdjęcie zgrane z karty ma ładne kolory, skóra jest bardzo naturalna, a ledwo przekonwertuję na sRGB od razu robi się pomarańczowe zabarwienie, kolory się dziwnie ocieplają itd....
    pozdrawiam
    Tomek

Domyślnie

Coś masz pokrzaczone. Po konwersji z aRGB do sRGB nie powinieneś praktycznie dostrzec różnicy. Czy mówisz o różnicy widocznej w przeglądarce Windows, czy w Photoshopie?

Domyślnie

A możesz mi powiedzieć, w jaki sposób konwertujesz do sRGB?? Ja nie mam żadnych problemów. Zdjęcie jest dokładnie takie jakie chcę, nic się w nim nie zmienia (widać tylko nieznaczne zmiany na histogramie). Jaki profil masz ustawiony w PS'ie? A jaki profil wykorzystuje Windows??

Domyślnie

Różnica jest widoczna w przeglądarce plików graficznych
    W PSie nic się nie dzieje po konwersji. W ogóle mam wrażenie że potem co bym nie robił to i tak ciągle wyświetla mi tak samo.
    pozdrawiam
    Tomek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grzybu Zobacz posta
    A możesz mi powiedzieć, w jaki sposób konwertujesz do sRGB?? Ja nie mam żadnych problemów. Zdjęcie jest dokładnie takie jakie chcę, nic się w nim nie zmienia (widać tylko nieznaczne zmiany na histogramie). Jaki profil masz ustawiony w PS'ie? A jaki profil wykorzystuje Windows??
    Kombinuję i zmieniam profile wyświetlania w windows ale i tak zdjęcie nie jest takie jak w PSie
    pozdrawiam
    Tomek

Domyślnie

Może najlepszym sposobem na sprawdzenie byłoby teraz zrobienie odbitki... Jak będzie ok to niby nie ma się czym martwić, chociaż w zasadzie jednak większość zdjęć wyświetla się na monitorze
    pozdrawiam
    Tomek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez barracuda Zobacz posta
    Różnica jest widoczna w przeglądarce plików graficznych
    W PSie nic się nie dzieje po konwersji. W ogóle mam wrażenie że potem co bym nie robił to i tak ciągle wyświetla mi tak samo.
    No i właśnie tak ma być. Przeglądarki zwykle nie potrafią wyświetlać przestrzeni aRGB i pokazują totalne pierdoły. Przykro mi, ale to co ci się tak podobało to był efekt ich błędnego sposobu wyświetlania...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    No i właśnie tak ma być. Przeglądarki zwykle nie potrafią wyświetlać przestrzeni aRGB i pokazują totalne pierdoły. Przykro mi, ale to co ci się tak podobało to był efekt ich błędnego wyświetlania...
    Ale mówimy o przestrzeni sRGB, więc skoro PS wyświetla w jakiś tam sposób sRGB to czy to samo sRGB nie powinno tak samo wyglądać w przeglądarce?
    pozdrawiam
    Tomek

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów